4 frukter som kan hjälpa dig att motverka cancer

Även om frukter inte botar cancer kan de hjälpa dig att motverka det och stärka ditt immunförsvar på samma gång.
4 frukter som kan hjälpa dig att motverka cancer

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vill du ha en kompletterande behandlingsplan för att motverka cancer? Frukt är något av det godaste som finns, och det bästa är att alla frukter är fördelaktiga för kroppen!

De bjuder på vitaminer och mineraler som kroppen behöver för optimal hälsa. Vissa går bortom detta och kan hantera en av de svåraste sjukdomarna som finns: cancer.

Cancer skördar många liv varje år, så vi vill visa dig några frukter som kan hjälpa dig att motverka cancer.

Tranbär

Tranbär är rika på antioxidanter. Den specifika antioxidant som finns i tranbär kallas antocyanin, som tillsammans med ellaginsyra och urolin minimerar effekterna av fria radikaler för att motverka cancer.

De dödar även skadliga celler och minskar tillväxten av cancerceller i mun, kolon, bröst och prostata. Vitamin C är en annan vitamin som hjälper till att motverka cancer, och man hittar mycket av just det i tranbär. Se till att lägga till tranbär på shoppinglistan. Du kan använda dem i dina smoothies eller äta dem för sig själva som ett gott tilltugg.

Vindruvor

Röda vindruvor

Vindruvor kommer tvåa på vår lista över anticancerfrukter och borde integreras i kosten närhelst du kan. Det finns ett naturligt ämne i druvskalen som kallas resveratrol, som finns i överflöd i mörkröda och svarta druvor.

Det har visat sig att behandling av koloncancer med ämnet resveratrol minskar aktiviteten hos ornitindekarboxylas, ett enzym som hjälper cancercellerna. Ju mindre av det du har i din kropp, desto bättre. Fördelarna med vindruvor gäller inte bara koloncancer, utan hjälper även till att minska tumörer i brösten och prostatan.

Avokado

Avokado

Många tror att avokado är en grönsak, men det är egentligen en frukt – och det är den bästa du kan äta! Det är en anticancerfrukt som är rik på bra fetter. Avokado innehåller mycket vitamin C. Kom ihåg att det fångar upp de fria radikalerna och skyddar cellerna, vilket motverkar formandet av tumörer.

De karotenoider som hittas i avokado (betakaroten, alfakaroten och zeaxantin) hjälper till att motverka bröstcancer och prostatacancer. Överflödet av vitamin E i avokado minskar drastiskt risken för bröstcancer. Njut av avokado i dina sallader eller för att ge en krämig touch till dina smoothies. Om du vill ha en intressant smak på dina rätter kan du även prova att laga maten med lite avokadoolja.

Ananas kan motverka cancer

Ananas på skärbräda

En av de anticancerfrukter som älskas av de flesta är ananas.

Ananas innehåller bromelain, ett enzym som hjälper till att bryta ned protein och har förmågan att fånga upp och döda cancerceller samt lämna bakom sig friska celler.

  • Detta fantastiska enzym finns både i stammen och i själva frukten hos ananasplantan.
  • Bromelain är även väldigt anti-inflammatorisk och effektiv för att motverka starka smärtor. Det innebär att de som lider av artrit också kommer att finna det fördelaktigt.
  • De anti-inflammatoriska och anti-koagulerande effekterna hos bromelain förbättrar ditt immunförsvar, vilket gör att din kropp får det lättare att motverka cancer.

Dra nytta av anticancerfrukter och håll dig frisk naturligt

Att äta frukter är det bästa sättet att få de vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Om du har sjukdomar som diabetes är det viktigt att du kontrollerar ditt intag av frukt, men inkludera små mängder  i kosten när du kan!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ding, H., Chin, Y. W., Kinghorn, A. D., & D’Ambrosio, S. M. (2007). Chemopreventive characteristics of avocado fruit. Seminars in Cancer Biology. https://doi.org/10.1016/j.semcancer.2007.04.003
  • Sun, J., Chu, Y. F., Wu, X., & Liu, R. H. (2002). Antioxidant and antiproliferative activities of common fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf0207530
  • Parodi, A., Haddix, S. G., Taghipour, N., Scaria, S., Taraballi, F., Cevenini, A., … Tasciotti, E. (2014). Bromelain surface modification increases the diffusion of silica nanoparticles in the tumor extracellular matrix. ACS Nano. https://doi.org/10.1021/nn502807n
  • Jang, M., Cai, L., Udeani, G. O., Slowing, K. V., Thomas, C. F., Beecher, C. W. W., … Pezzuto, J. M. (1997). Cancer chemopreventive activity of resveratrol, a natural product derived from grapes. Science. https://doi.org/10.1126/science.275.5297.218

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.