Trick för att bevara avokado och hålla dem fräscha

Följande är enkla sätt att förvara din avokado. Du behöver inte många saker eller mycket pengar för att bevara dem i sex månader.
Trick för att bevara avokado och hålla dem fräscha

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Avokado är en av de mest mångsidiga frukter som finns. Folk njuter av dem i recept, som de är eller i form av puré. De använder dem även som kosmetiska ansiktsmasker och för diverse naturliga behandlingar. Den enda nackdelen, som du säkert redan märkt av, är att avokado blir bruna väldigt snabbt. Men det finns sätt att bevara avokado fräsch och utsökt.

De flesta vet att det är viktigt att äta hela frukten så snart som möjligt för att dra maximal nytta av den. Här ska vi dock ge dig några tips för att bevara avokado under längre perioder.

Bevara avokado fräsch

Avokado i tidning

Efter att ha köpt avokado i butiken ska du förvara dem i en papperspåse eller tidning. Även om du kan hoppa över det hjälper det frukten att mogna snabbare. Utan påsen kan det ta upp till sju dagar för avokadon att mogna, vilket är okej om du inte planerar att äta den på en gång.

Om du vill att den ska mogna ännu snabbare kan du lägga ett äpple eller en banan i papperspåsen och lämna den i rumstemperatur. För att hålla avokadon grön ska du hålla den borta från solljus och inte lägga den i kylen. Att sakta ner mognadsprocessen kan få avokado att bli övermogen och börja ruttna.

  • Kolla avokadon dagligen.
  • Tryck varsamt på den för att ta reda på hur mogen den är. Om avokadon är mogen har skalet en lätt inbuktning där du tryckte.
  • Du kan förvara avokado i rumstemperatur i en vecka om den fortfarande är grön.

Bevara avokado som skurits upp

Täck båda halvorna med citron- eller limejuice där fruktköttet blottats. Genom att göra det saktar du ner oxideringsprocessen. Om du inte har citron- eller limejuice kan du använda apelsinjuice, vinäger eller tomatjuice. Sätt sedan ihop de två halvorna. Idén är att begränsa utsättningen för luften i så stor utsträckning som möjligt.

Slå sedan in avokadon i plastfolie (gladpack) och lägg den i en ren behållare, en förseglad plastpåse eller i en vakuumpåse. Återigen: målet är att inte utsätta den för luft. Lägg avokadon i kylskåpet och låt den ligga i några dagar tills den mognat.

Bevara avokado som är hel och mogen

Lägg avokadon i en plastpåse, ta ut så mycket luft du kan och förslut. Lägg i kylen för att sakta ner mognadsprocessen. Att förvara den i kylen kommer göra att den håller mycket längre än om du lämnar den ute. Det förhindrar att den ruttnar. Om avokadon blir för mjuk eller om det finns permanenta inbuktningar är den inte okej att äta.

Bevara avokado som är mogen men utan kärna

Halv avokado

Om din avokado inte längre har sin kärna ska du pensla på ett lager citronsaft där fruktköttet blottats. Du kan även använda andra citrussafter eller olivolja.

Även om olivolja inte minskar oxideringen håller det luften borta.

  • Slå in frukten i plastfolie eller lägg i en plastpåse.
  • Om du använder olivolja istället för citronsaft är det bäst att slå in den i plastfolie, eftersom det förseglar frukten mer effektivt.
  • Avslutningsvis lägger du den i kylskåpet.

Bevara avokado som är mogen, uppskuren och har kärnan kvar

Lämna kärnan i den avokadohalva du inte ska äta. Det minskar oxideringen. Slå in den i plastfolie. Lägg i kylen och kolla periodvis frukten. En mogen, uppskuren avokado som förvaras på detta sätt kan generellt klara sig i 1-2 dagar innan den blir övermogen.

Frys din avokado

Guacamole med chips

För att göra det måste du skära avokadon på hälften med en väldigt vass kniv. Skär avokadon på längden och separera de två halvorna. Ta ut kärnan och skala halvorna. Ta ut fruktköttet med en sked eller direkt med fingrarna om avokadon är mogen. Gör en puré av det eller mosa den innan du ställer den i kylen.

Om du fryser den hel eller i bitar förlorar avokadon sitt utseende eller sin konsistens, smak och kvalitet.

  • Tillsätt en matsked citronsaft och lägg allt i mixern.
  • Mixa tills du får en jämn blandning.
  • Häll purén i en ren behållare och ställ i frysen.

Den kommer hålla i sex månader om du förvarar den på detta sätt. Det fungerar bra för att bre på smörgåsar eller ha i smoothies eller i såser.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.