6 tips för att få perfekta magmuskler

Det är mycket viktigt att man är konsekvent med sitt mål, och att man tränar samt har en hälsosam kost för att få bra resultat.
6 tips för att få perfekta magmuskler

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Man kan bara få perfekta magmuskler om man anstränger dig. Även om man redan vet om det är det lätt att känna sig frustrerad; oavsett hur mycket man tränar kanske man inte får de perfekta magmuskler man önskar sig. Varför är det så?

Alla vill vi ha dessa synliga magmuskler, men ibland går det fel eftersom man inte vet hur man ska lägga upp sina rutiner för att gå framåt i sin strävan.  För att forma denna del av kroppen måste man arbeta strategiskt. Därför vill vi idag ta upp några råd för att du lättare ska uppnå ditt mål med perfekta magmuskler.

Bränn fett

kvinna springer och brännre fett

En av anledningarna till att magmusklerna tar tid att visa sig är att de gömmer sig bakom ett lager av fett. Får man inte bort detta fett spelar det inte någon roll hur många övningar man gör. För att motverka överskottsfett och övervikt måste du börja med högintensiva, kardiovaskulära övningar och minska intaget av kalorier och kolhydrater.

Var konsekvent i din strävan efter perfekta magmuskler

Magen är den del av kroppen där man ackumulerar mest fett och när man väl har fått det är det väldigt svårt att bli av medVar därför konsekvent i din strävan, övervinn hinder och motstå frestelser. Håll målet i sikte och komplettera med träning och en bra kost. Du måste vara väldigt disciplinerad.

Max 4 dagars träning i veckan

magövning

Det är fel att träna magen 7 dagar i veckan, speciellt om kroppen inte är van vid det. Det är bäst att träna magen 3 till 4 gånger i veckan, och arbeta med andra muskelgrupper de andra dagarna. Kom ihåg att du måste arbeta med hela kroppen och inte bara fokusera på perfekta magmuskler.

Gör olika magövningar

Klassiska magövningar som “crunches” är väldigt populära. De är dock inte de enda man kan använda sig av och inte heller de mest effektiva. För att få definition på magen är det viktigt att man arbetar med fler muskelgrupper än bara magen. Med de klassiska crunchövningarna (liggandes på rygg med magen mot bröstet) tränas inte alla muskelgrupperna ordentligt och resultatet är ofta dåligt.

kvinna som står i planka

För att få bäst resultat är det bäst att använda en övning som plankan:

  • Lägg dig på magen och höj dig uppåt med armbågarna.
  • Håll kroppen rak och håll positionen i 30 sekunder.

Du kan även göra övningar som:

Öka intensiteten

Att börja med magövningar är inte lätt och kroppen behöver tid för att anpassa sig. Det rekommenderas att man börjar med enkla övningar för att inte överanstränga kroppen, men när låren väl klarar högre intensitet är det viktigt att man ökar så att man får bättre resultat. Försök även stimulera med olika typer av övningar med varierande intensitet.

Kost

hälsosamma livsmedel

Vi får inte glömma att nämna kosten. Du kan ha den bästa träningsrutinen i världen men om du inte förbättrar din kost kommer du inte att komma någonvart. Tänk på följande:

  • Sluta äta alla fetter som är inte är nödvändiga eller som är skadliga.
  • Försök att minska intaget av kolhydrater så mycket som möjligt.
  • Välj en kostplan baserad på frukt, grönsaker, protein och vatten.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hodges, P. W., & Richardson, C. A. (1997). Contraction of the Abdominal Muscles Associated With Movement of the Lower Limb. Physical Therapy. https://doi.org/10.1093/ptj/77.2.132

  • Sapsford, R. R., Hodges, P. W., Richardson, C. A., Cooper, D. H., Markwell, S. J., & Jull, G. A. (2001). Co-activation of the abdominal and pelvic floor muscles during voluntary exercises. Neurourology and Urodynamics. https://doi.org/10.1002/1520-6777(2001)20:1<31::AID-NAU5>3.0.CO;2-P

  • Urquhart, D. M., Hodges, P. W., Allen, T. J., & Story, I. H. (2005). Abdominal muscle recruitment during a range of voluntary exercises. Manual Therapy. https://doi.org/10.1016/j.math.2004.08.011


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.