5 sätt att fastslå om du har ischias

Det är en god idé att tala med en specalist för att se om du har ischias och för att få rätt behandling. Detta eftersom vissa symptom, som kan försvinna med tiden, matchar de hos andra hälsoproblem.
5 sätt att fastslå om du har ischias

Senaste uppdateringen: 06 november, 2018

Det finns hälsoproblem som lätt kan diagnostiseras. Men det finns andra problem, såsom ischias, som har symptom som vi lätt blandar ihop med andra. Kanske har du värk i benet för att du är trött. Ignorera dock inte smärtan, för om du har ischias är detta ett av de tydligaste symptomen.

Om du upplever smärta på baksidan av benet borde du oroa dig. Detta eftersom det kan verka vara kramp, men kanske inte är det, speciellt om den kommer med andra symptom, inklusive avdomning eller stickningar som strålar ut i foten. Vidare bör du oroa dig när smärtan i benet blir värre när du hostar eller nyser.

Känns det så här långt som om du har ischias eller inte?

Tänk på att ischias inte är en sjukdom, utan ett hälsoproblem. Det är inte lätt att upptäcka såvida du inte upplever över 80% av din smärta i ett ben eller ryggen.

Så hur vet man säkert om man har ischias eller inte?

1. Du har svaga knän

problem att springa

Sanningen är att när du lider av detta hälsoproblem upplever du smärta i ett knä som strålar ut i hela benet. När du känner denna smärta i båda benen kräver det en omedelbar medicinsk undersökning. När du upplever det sistnämnda symptomet kan du till exempel behöva omedelbar kirurgi. Det är dock vanligare att endast uppleva smärta i ett ben. Det beror på att ischiasnerven klämmer sig själv.

Denna nerv börjar vid ryggraden och slutar i foten, och när den kläms drabbas du av ischias eftersom ischiasnervens funktion ändras. Vid det laget börjar du uppleva olika typer av oönskade känningar: smärta, svaghet och stickningar.

På egen hand är smärtan väldigt vanlig. Vad som är alarmerande är när smärtan kommer med svaghet i knät eller benet. När läkare ser detta problem i endast ett ben så vet de att det är ett tecken på ett hälsoproblem. Därför bör det vara en varning även för dig.

2. Du kan inte längre springa

Det är svårt att se om smärtan atleter upplever i sina ben är ett tecken på ischias. Detta eftersom ischias och piriformis syndrom har nästan samma symptom. Det andra tillståndet är dock vanligare än det första.

Stickningar, smärta och avdomning som når benet är symptom på båda dessa hälsoproblem. Du kan även lida av ett annat tillstånd om dessa symptom visar sig, och du bör därför besöka läkaren omedelbart om du känner av dem. Att ignorera varningstecken från kroppen kan förvärra situationen.

Även om vi alla får för oss att atleter är väldigt friska, ska man aldrig ignorera smärta eller obehag bara för att man faller under denna kategori av människor. Det är bättre att reda ut alla frågetecken än att behöva ta en paus i utövandet av ens favoritaktiviteter.

3. Du upplever smärta

Smärta i ryggen

Vi har redan berättat att smärta är ett väldigt vanligt hälsotillstånd, även om det är ett väldigt viktigt symptom för ischias. När du besöker din läkare bör du dock tydligt förklara vilken specifik typ av smärta du har. Det räcker inte att säga att du har ont. Detta eftersom läkare behandlar smärta på många olika sätt i koppling till tillstånd som inte nödvändigtvis är ischias.

Läkaren Jacob Teitelbaum (författare till verk såsom “Real Cause, Real Cure: The 9 Root Causes of the Most Common Health Problems and How to Solve Them!“) presenterar några nyckeltekniker för att fastslå om du har ischias:

  • Använd din tumme för att förankra fingrarna och tryck fingrarna över dina ländryggsmuskler, som i fotot ovan.
  • Försök att hitta punkterna på ryggen som åsamkar dig smärta.
  • Om smärtan orsakar ett litet ryck som går hela vägen ner till tårna är det mycket troligt att du har ischias.

4. Om du får godkänt i detta test

Lägg dig nu ner och sträck på tårna. Med en annan persons hjälp lyfter du sedan upp ditt ben och sträcker det mellan 30 och 70 grader. Personen som hjälper dig måste lyfta ditt ben och se till att du gör testet ordentligt. Om du efter denna övning upplever smärta i hela benet såväl som bakom knät, och om denna smärta når tårna, betyder det att du har ischias.

Vi rekommenderar att du träffar en sjukgymnast eller läkare för att göra testet. Kom ihåg att du genom att utföra rörelserna abrupt eller felaktigt kan göra symptomen värre.

5. Något annat händer med din kropp

Tarmar och blåsa kan också påverkas

Utöver rygg-, knä- och bensmärta kan andra symptom på ischias hittas om du lägger märke till att något med din kropp har förändrats. Kanske är det dina tarmar eller din blåsa som förlorar kontrollen, till exempel. Enligt läkare kan det vara ett tecken på att du behöver en brådskande operation. Alan Hilibrand, talesman för American Academy of Orthopedic Surgeons (AAOS), säger dock att denna situation är ovanlig.

Om du känner att din ryggrad lägger stor press på nerven som kan påverka din blåsa och dina tarmar ska du tala med en läkare eftersom denna skada kan vara permanent.

6. Den goda nyheten: ischias försvinner

Den goda nyheten är att ischias försvinner i 80% av fallen. Vi vet dock fortfarande inte om det är för att disken i ryggraden gått tillbaka till sin ursprungsposition eller om ischiasnerven inte längre kläms. Vad du kan göra medan du lider av ischias för att minimera obehaget är att ta antiinflammatoriska läkemedel. Du bör även utföra den fysiska terapi din läkare ordinerar.

Vi måste dock dessvärre berätta att även om ischias mestadels är temporär i kan symptomen vara i över tre månader. Det är alltid viktigt att träffa en läkare och följa dennes rekommendationer. Även om smärtan försvinner temporärt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.