5 matvanor som kan förstöra ditt ansikte
Visste du att ditt ansikte kan få problem som ett resultat av dåliga matvanor? Ja, du hörde rätt: frisk hud är bara ytterligare en anledning att äta nyttigare mat.
En dålig kost kan vara extremt dåligt för din kropp av många anledningar. Det är dock även dåligt för ditt ansikte. Akne kan dyka upp på grund av för mycket socker i blodet, kronisk inflammation, oxidativ påfrestning eller till och med på grund av hormoner.
Men visste du att det finns livsmedel som kan göra din akne värre? Det finns en hel lista över livsmedel du bör undvika om du vill ta hand om din hud. Kom ihåg dem och försök att undvika dem för att få frisk, vacker hud.
Låt oss ta en titt på några av dem.
1. För mycket socker
För mycket socker har en negativ påverkan på ditt ansikte. Det visar sig i form av en gråaktig, vit hudton. Du kommer även se en förtunning av din hud, smärtsamma finnar, slapphet under ögonen och rynkor i pannan.
Samtidigt minskar socker elasticiteten i huden. Det är mestadels ett resultat av för mycket mat med bearbetat socker. Försök därför undvika för mycket socker eftersom dess åverkan går långt bortom huden. Väldigt söt mat är även skadligt för kroppen rent generellt.
2. För mycket gluten
Din kropp kan försöka berätta något för dig om du ofta äter produkter med mycket gluten och samtidigt har hudproblem. Du kan få mörka prickar på hakan. Det kan vara så att du får rosa, svullna kinder. Var uppmärksam.
Det är vanligtvis hudens sätt att berätta för dig att du äter för mycket gluten. Om du ser några symptom, såsom mörk pigmentering eller prickar runt ditt könsorgan, måste du se till att hålla dig borta från gluten. Det kan vara så att du är glutenintolerant utan att veta om det.
Du kommer märka av stora förbättringar. Istället för gluten bör du äta massor av fibrer och dricka gott om vatten för att få tillbaka din friska hud.
3. Laktosintolerans
Det finns även massor av människor som är laktosintoleranta. Ett bra sätt att ta reda på om mjölkprodukter med laktos påverkar dig är genom att titta på din hud. Självklart ska du även lyssna på din mage. Det finns flera symptom på laktosintolerans som du kan se i ditt ansikte. De kan dyka upp som svullen haka, små vita prickar, påsar under ögonen och till och med puffiga ögonlock.
Det är något som är ganska vanligt. Med tiden förlorar många förmågan att smälta livsmedel med laktos ordentligt. Laktosintolerans visar sig främst som finnar på hakan. För att lösa det bör du helt sluta med laktosprodukter i runt 20 dagar.
Genom att göra det kommer du kunna fastslå om det var mjölkprodukterna som var felet. Vidare kommer du förmodligen märka att ditt ansikte ser mycket bättre ut… för att inte tala om att du får bättre matsmältning!
4. Fet mat kan förstöra ditt ansikte
Livsmedel som är rika på fett orsakar också hudproblem. Fett är direkt relaterat till blodsockerproblem. Det får även mängden fett i blodet att öka. Det kan till slut täppa igen dina porer. Som om det inte vore nog kan oljorna i ditt blod komma i vägen för leveransen av näringsämnen och syre. Det visar sig i form av en tråkig, livlös hudton.
Att hålla sig borta från fet mat kan definitivt hjälpa din hud.
5. För mycket kaffe
Försök att inte dricka mer än två koppar kaffe om dagen. Koffein ökar adrenalinproduktionen. I överflöd kan det börja orsaka stressymptom. Det är dåligt både för din hälsa och din hud. Koffein hindrar dig även från att sova bra. Dålig sömn betyder att din hud inte avgiftas, och som ett resultat kommer den se livlös ut.
Kom dock ihåg att dessa rekommendationer inte betyder att du helt måste undvika dessa livsmedel.
Det är bättre om du äter dem med måtta och ersätter dem med nyttigare mat. Några bra alternativ inkluderar frukt, grönsaker, fullkorn, naturliga fruktjuicer, etc.
Din kropp kommunicerar genom din hud – glöm inte det.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Nawrot, P., Jordan, S., Eastwood, J., Rotstein, J., Hugenholtz, A., & Feeley, M. (2003). Effects of caffeine on human health. Food Additives and Contaminants. https://doi.org/10.1001/jamapediatrics.2014.1600
- Rosenheck, R. (2008). Fast food consumption and increased caloric intake: A systematic review of a trajectory towards weight gain and obesity risk. Obesity Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1467-789X.2008.00477.x
- Deng, Y., Misselwitz, B., Dai, N., & Fox, M. (2015). Lactose intolerance in adults: Biological mechanism and dietary management. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu7095380