8 alternativa användningar för kaffe i hemmet

För att motverka dålig lukt kan man hälla vatten och kaffesump i avloppet eller rören.
8 alternativa användningar för kaffe i hemmet

Senaste uppdateringen: 28 januari, 2021

Kaffe är den dryck som intas mest i världen efter vatten, men många av fördelarna har ifrågasatts. Idag ses det dock som ett hälsosamt livsmedel som kan förbättra hälsan. Men vilka användningar för kaffe i hemmet finns egentligen?

Det är många som inte kan börja dagen utan en god kopp kaffe. Det är stimulerande och skapar en känsla av välbehag för att man ska få den energi och koncentration som krävs. Utöver att vara en energigivande dryck har kaffe även andra användningsområden, som att underlätta sysslorna i hushållet och förbättra utseendet.

Vi kommer nedan att dela med oss av flera användningsområden för den kaffesump du ofta slänger.

Kaffe kan neutralisera dålig lukt

Illaluktande kylskåp

Kaffesump har en behaglig och stark doft som lätt kan neutralisera lukter. För att undvika odörer i kylskåpet eller bilen kan du lägga tre matskedar kaffesump i en liten påse som du sedan lägger på valfri plats.

För håret

Färgämnen är såklart de bästa alternativen för att dölja de gråa hår som uppkommer efter 35 års ålder. Men för de som vill ha mer hälsosamma alternativ kan man använda sig av kaffesump. Koka upp lite kaffe och använd sumpen till att skölja håret tre gånger i veckan.

Applicera från hårtopparna och låt verka i 10 minuter för att sedan skölja med ljummet vatten.

Gödningsmedel

jord

Växter som har lättare för att växa i sur jord mår bra av kaffesump. Det bidrar med viktiga näringsämnen som stimulerar tillväxten hos exempelvis blåbär och azaleor.

Mot loppor

Doften och smaken av kaffe fungerar bra för att motverka loppor hos dina husdjurGnugga kaffesumpen på hundens päls efter att den har badat. När det har torkat borstar du av pälsen. Det bästa med behandlingen är att den lämnar en behaglig doft och inte innehåller några kemikalier.

Användningar för kaffe i hemmet: toaletten

De lukter som uppkommer vid toaletten och handfatet kan neutraliseras med kaffesumpLägg kaffesump i en liter vatten och häll i avloppet för att ta bort odörerna.

Mot myror

myra med blad

Den starka kaffedoften är inte något som myrorna uppskattar. Lägg kaffesump i vägen för dem och gärna direkt på myrstacken.

Dölj repor på trä

Med tidens gång förlorar träet sin glans och kan börja få repor. För att åtgärda det kan du använda kaffesump för att fylla i sprickorna.

Exfolierande

Exfoliant med kaffe

Kaffesump är perfekt för att ta bort döda hudceller. Den har även antioxidativa egenskaper och näringsämnen som är bra för huden, vilket motverkar tidigt åldrande samt olika hudsjukdomar.

Blanda kaffesump med en matsked kokosolja och olivolja, och applicera på de zoner du vill exfoliera. Du kan även använda behandlingen för att massera rumpan och benen för att minska celluliter. Sumpen innehåller koffein som stimulerar cirkulationen.

Kände du till alla dessa sätt att använda kaffe i hemmet? Tveka inte att testa!

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.