5 dygder alla romantiska förhållanden bör ha

Om vi vill känna oss uppfyllda i våra förhållanden bör vi aldrig basera dem på beroende. Varje person måste anpassa sig efter den andra, men utan att överge vilka de är. Respekt och spänning är två fundamentala faktorer i alla delade projekt.
5 dygder alla romantiska förhållanden bör ha

Senaste uppdateringen: 10 december, 2018

Att hålla sina romantiska förhållanden stabila, hälsosamma och lyckliga är en skatt som vi alla skulle vilja ha. Det finns ingen magisk lösning för att uppnå detta mål, men du bör vara medveten om några grundläggande stöttepelare som du kan rikta in dig på. Vi ska visa dig i artikeln nedan.

1. Ge och ta emot utan att ställa krav

Personer på cykel

Ibland gör vi misstaget att vi ger allt vi har inom oss till en annan person, utan att be om något i gengäld. Du bör vara försiktig med denna aspekt av ditt förhållande eftersom det ibland kan leda till att balansen som förhållandet behöver rubbas och berövar dig på saker som uppmärksamhet och respekt, vilket behövs i alla partnerskap.

Att bibehålla ett romantiskt förhållande betyder att båda parter måste ge och ta emot utan att någonsin ställa krav. Jag erbjuder fritt min kärlek och förväntar mig din respekt, förståelse och omvårdnad. Du måste erbjuda detsamma till din partner. Om förhållandet någonsin blir ojämställt kommer det ackompanjeras av lidande och frustration. Öppna upp dig till din partner, men se till att du får samma tillbaka.

2. Kärlek utan beroende av den andra eller att vara undergiven

Personligheter och kärlek

Ett annat väldigt vanligt fel när man bygger ett förhållande är beroende. Om vi alltid är beroende av någon annan kommer vi aldrig känna oss hela, och detta kan ge upphov till avundsjuka och misstro. Alla romantiska äktenskap ska vara fria från förpliktelse, och ingen av parterna ska ha kontrollen.

Det bästa vore om du hittar någon som litar på dig och älskar dig, men som inte kommer få dig att agera undergivet eller sätter gränser på vem du får vara. Att ha personligt utrymme är viktigt för alla äktenskap eftersom det gör det möjligt för dig att bibehålla högt självförtroende och god självkänsla. Kom därför ihåg att alltid säga nej till att vara undergiven.

3. Lyssna och lär dig att gräla

Kontrollera vrede

Vi vet alla hur det är. Gräl är väldigt vanliga i romantiska förhållanden. Vilket par kan säga att de aldrig någonsin varit oense? Det är ett normalt fenomen och kan till och med vara hälsosamt. Gräl hjälper oss att lära känna den andra personen bättre, etablera normer och gränser, samt förstå den andra personens personlighet.

En sak måste du dock förstå, och det är att gräl bör vara konstruktiva och aldrig disciplinerande eller förödmjukande. Vi grälar för att komma fram till en överenskommelse och lära oss av varandra, och detta kräver att vi vet hur man lyssnar på den andra utan att bestraffa dem, samt att veta hur man sätter sig själv i deras skor och förstår deras behov.

För att gräla måste vi veta hur man talar, bidrar med idéer, förslag, håller ett öppet sinne och förstår att gräl inte handlar om att vara arg och kasta förolämpningar mot varandra. Att gräla handlar om att förstå och lära sig.

4. Lär dig hur man anpassar sig i förhållanden

Lida pga kärlek

Vi måste vara tydliga med en sak: det är omöjligt att ändra en annan person. Det är heller ingen bra idé att ens försöka, eftersom du då kan tvinga dem att överge sin identitet. Låt oss titta på ett exempel: du vill spendera tid i naturen och du är van vid att gå ut i naturen med vänner och familj på helgerna. Din partner föredrar å andra sidan att stanna hemma, se på TV och spela datorspel. Ni älskar varandra, men ni har olika intressen.

Bör du sluta gå ut på dina skogsvandringar? Bör han sluta göra vad han vill? I alla förhållanden måste man kunna anpassa sig och kombinera intressen. En vecka kan han gå med dig i naturen, och nästa vecka stannar du hemma på soffan och ser på en film tillsammans.

För att nå denna typ av överenskommelse måste ert romantiska förhållande vara respektfullt samtidigt som ni är exalterade över att bygga ett projekt tillsammans.

5. Att hålla det spännande varje dag

Kvinna med hjärta

Kärlek närs av de små sakerna i livet. Gester är en viktig del av att hålla det dagliga livet spännande och därigenom bibehålla ett starkt, romantiskt förhållande. Detta betyder att man måste anstränga sig lite och göra vad som behövs för att hålla saker och ting spännande. Visa den andra personen att han eller hon är den viktigaste delen i ditt liv, och tillåt din partner att göra samma sak.

En oväntad smekning, en kyss på morgonen, att gå till sängs samtidigt, att anstränga sig för att göra saker tillsammans, att visa hur mycket du beundrar den andra personen – alla dessa saker är detaljer som gör ert förhållande starkare och hjälper er att uppnå lycka och stabilitet.

Det finns inga tvivel om att perfekta, romantiska förhållanden byggs dag för dag med dessa enkla dygder, och du bör ta hänsyn till dem redan idag. Du förtjänar att vara lyckligt – glöm aldrig det!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Austen, J. (2000). Sentido y sensibilidad. Barcelona: Plaza & Janés.
  • AA.VV. (2012). La cultura y el proceso de socialización. Madrid: McGrawHill.
  • Ruiz Becerril, D. (2001). “Relaciones de pareja”, Revista de Educación, 325: 49-55.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.