Vad lunulan på naglarna säger om din hälsa

Vet du hur friska naglar ser ut? Lär dig om lunulan på din naglar och hur den kan berätta viktig information om din hälsa!
Vad lunulan på naglarna säger om din hälsa
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Tro det eller ej, men dina fingernaglar kan berätta mycket mer om din hälsa än du tror, och nyckeln till det är lunulan. Detta halvmåneformade område vid basen av naglarna kan indikera om du har någon form av hälsoproblem, även om du inte märker av andra symptom.

Var uppmärksam på vad lunulan på naglarna betyder, för det finns många viktiga problem den kan skvallra om.

Hur lunulan på varje finger borde se ut

Lunulan på lillfingret

Lunula på fingret

På lillfingret borde lunulan vara nästan osynlig eller icke-existerande. Det är kopplat till funktionen hos levern, tunntarmen och hjärtat.

  • Om du lägger märke till att din lunula är större än normalt ska du vara uppmärksam – det kan vara kopplat till högt blodtryck.

Lunulan på ringfingret

På ringfingret är den kopplad till fortplantnings- och lymfsystemen.

  • Om den är knappt synbar kan det indikera ett problem med din ämnesomsättning.

Lunulan på långfingret

På långfingret är den kopplad till hjärnfunktionen eller det kardiovaskulära systemet.

  • Om du inte kan se lunulan på långfingret kan det indikera ett potentiellt problem med blodkärlen eller högt blodtryck.

Lunulan på pekfingret

Lunulan på pekfingret kan försvinna eller nästan försvinna på grund av fel i tarmarna, bukspottkörteln eller en kronisk sjukdom med koppling till de övre luftvägarna.

Lunulan på tummen

Naglar blir målade

Denna är kopplad till funktionen hos lungor och mjälte. Det är den största av de fem och borde ockupera mer än 25% av hela längden på nagelbädden.

Är den stor?

Om du inte är säker på om din lunula är för stor eller liten är det värt att komma ihåg att den anses vara stor när den tar upp en tredjedel av hela nageln. Det kan indikera problem med ditt kardiovaskulär system, förändringar i hjärtrytmen eller lågt blodtryck.

Det ses även på människor som utför tungt fysiskt arbete eller som utsätts för mycket stress.

Är den liten?

En lunula anses vara liten när den inte kan ses eller knappt sträcker sig bortom nagelbandets yta. Det kan indikera lågt blodtryck eller cirkulationsproblem, såväl som ett svagt immunförsvar, långsam ämnesomsättning och brist på järn eller vitamin B12.

Om du lägger märke till att din lunula är tydligt isolerad av en transversell linje från resten av nageln, kan du lida av blodsockerproblem eller diabetes.

Osynlig lanula

Kom ihåg att det ibland inte går att se din lunula, vilket inte nödvändigtvis betyder att den inte finns där. Om den verkligen har försvunnit kan det dock röra sig om ett problem med cirkulationen. Frånvaron av lunulan kan vara kopplat till sköldkörtelproblem, brist på vitamin B12 eller en järnbrist.

Förändringar i färgen på lunula

Vita fläckar på naglarna

Ytterligare ett problem du kan stöta på är när din lunula byter färg. Om du märker att den har en mer gråaktig än vit färg kan det indikera att du behöver vila. Denna nyans kan även vara kopplad till problem med matsmältningen och svårigheter att absorbera näringsämnen.

En vit lanula indikerar att allt är i sin ordning, eftersom det är den naturliga färgen. Kom ihåg att din lunula borde vara flera nyanser ljusare än din hudfärg. Om din lunula är mer violett i sin färg kan det vara ett tecken på dålig cirkulation samt brist på syre i organ och vävnader. Rosa eller röd lunula kan indikera låg fysisk aktivitet och lungproblem.

Om du märker att din lunula är svart till färgen är det ett symptom på kontaminering från tungmetaller. Om det händer ska du omedelbart träffa en läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Daniel CR 3d, Osment LS. “Nail pigmentation abnormalities. Their importance and proper examination”. Cutis 1982; 30: 348-360.
  • Fawcett RS, Linford S, Stulberg DL. “Nail abnormalities: Clues to systemic disease”. Am Fam Physician 2004; 69: 1417-1424.
  • Lakshmi, B. S., Ram, R., & Kumar, V. S. (2015). Nail changes in a renal patient. Indian journal of nephrology, 25(6), 383. https://doi.org/10.4103/0971-4065.152727
  • Nail manifestations in systemic diseases medigraphic.com/pdfs/cosmetica/dcm-2011/dcm112h.pdf
  • Sano, H., & Ogawa, R. (2014). Clinical Evidence for the Relationship between Nail Configuration and Mechanical Forces. Plastic and reconstructive surgery. Global open, 2(3), e115. https://doi.org/10.1097/GOX.0000000000000057

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.