Vad gör kroppen medan man sover?

Medan man sover genererar kroppen antikroppar för att skydda sig mot virus och bakterier, och det är därför viktigt att man sover ordentligt när man är sjuk.
Vad gör kroppen medan man sover?

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Det hade inte varit fel att installera en kamera för att analysera hur man sover. Det är mycket som händer under den tiden som man inte vet om. Skulle du vilja veta vad kroppen gör medan man sover? Fortsätt då läsa den här artikeln.

Kroppen gör ganska mycket medan man sover

Du tror kanske att kroppen inte gör speciellt mycket medan du sover, men det är inte sant. Här följer vad den gör:

Kroppen “skakar”

Sovande kvinna

Det kanske har hänt dig medan du sover att det känns som om du faller och du vaknar upp rädd. Det är för att kroppen förbereder sig på de förändringar den kommer uppleva under de närmsta timmarna.

Kroppstemperaturen sjunker

Under dagen är man mycket i farten och temperaturen är då högre eftersom man håller på att bränna kalorier. Men medan man sover sjunker temperaturen för att kroppen måste spara energi.

Ögonen rör sig snabbt

Närbild av öga

När du sover går du igenom 5 olika etapper, där den viktigaste är R.E.M.  Det händer en och en halv timme efter att man har somnat. Ögonen rör sig fram och tillbaka men det har du ingen aning om.

Oanvändbar information raderas

Hjärnan jobbar som mest när man sover. Varje natt raderar det sådant som inte duger något till från minnet. Det mest värdefulla lagras i långtidsminnet och resten tas bort.

Produktionen av tillväxthormon ökar

Det är en av anledningarna till att bebisar sover så mycket. Tillväxthormon gör dig inte bara större utan gör även att musklerna, benen och vävnader regenereras. Det frigörs mest under djupsömnen, och motverkar låga nivåer av glukos i blodet.

Halsen stramas åt

Ont i halsen

Anledningen är för är att musklerna slappnar av. Det är därför många snarkar även om näsan inte är igentäppt. I vissa fall stängs luftvägarna helt och orsakar sömnapné.

Immunförsvaret stärks

Du har säkert många gånger hört att man måste sova 8 timmar i sträck för att inte bli sjuk, för när man vilar genererar kroppen en stor mängd antikroppar för att försvara kroppen mot virus och bakterier. Det är därför man känner för att sova mycket när man är förkyld.

Njurarna vilar

njurarna i kroppen

Annars hade man kissat i sängen. Under dagen är njurarna aktiva och hjälper till att filtrera ut gifter från blodet. Det får urin att produceras. Men när man sover saknar njurarnas funktion ner för att inte skapa lika mycket vätska.

Eftersom man då samlar på sig mer avfall under natten, som man inte blir av med, kissar man mörkare urin på morgonen.

Synen förbättras

I och med sömnen regenereras många celler. De runt ögonen är inte något undantag. Du ser därför bättre på morgonen än på kvällen. Om du ofta får påsar under ögonen måste du därför sova ut ordentligt för att minska dem.

Vissa pratar i sömnen

Det händer 5% av befolkningen och kan vara obehagligt om man delar rum med någon, då de som gör det kommer oftast ihåg vad de har sagt.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cantero, J. L., M. Atienza, and R. M. Salas. “Valor clínico de la coherencia EEG como índice electrofisiológico de conectividad córtico-cortical durante el sueño.” Rev Neurol 31.5 (2000): 442-454.
  • Morales, Elena Miró, Maria del Carmen Cano, and Gualberto Buela Casal. “Sueño y calidad de vida.” Revista colombiana de psicología 14.1 (2005): 11-27.
  • Valdizán, J. R. “Trastornos generalizados del desarrollo y sueño.” Rev. Neurologia 41 (2005): 135-138.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.