Tjocktarmspolyper: Detta behöver du veta

Eftersom polyper ofta förekommer utan smärta och inte orsakar andra symtom upptäcks de oftast vid läkarundersökningar rörande andra tillstånd.
Tjocktarmspolyper: Detta behöver du veta

Senaste uppdateringen: 31 december, 2018

Du har säkert hört talas om tjocktarmspolyper. Du kanske personligen har lidit av dem tidigare eller känner någon som har haft det. Din första fråga är troligen: Är de allvarliga?

Även om tjocktarmspolyper oftast är godartade bör de inte ignoreras eftersom de kan bli cancerogena. En koloskopi är nödvändig för att upptäcka och ta bort dem. Men… Vilka typer av symtom orsakar de? Vad ska jag vara uppmärksam på? Läs vidare för att få svar på dessa frågor.

1. Vad är tjocktarmspolyper?

tjocktarmspolyper

Om din läkare diagnostiserar dig med tjocktarmspolyper kanske du blir rädd eller förbryllad och undrar exakt vad polyper är. Är de klumpar? Är de en typ av infektion? En tjocktarmspolyp är faktiskt något relativt vanligt: en onormal utväxt på väggen i tjocktarmen. Polyper kan vara runda, vilket kan ses på bilden ovan, eller oregelbundna och relativt platta.

Som du vet är denna kroppsdel ansvarig för att kanalisera och dirigera avföringen till ändtarmen. Detta område är mycket känsligt för bakterier och inflammation… så det är inte konstigt att detta tillstånd faktiskt är ganska vanligt. Men bli inte skräckslagen, och befara inte det värsta.

Som vi konstaterade i början är de flesta polyper godartade. Däremot kräver de medicinska åtgärder i form av en koloskopi för att avlägsnas från tarmen.

En sak vi bör påpeka: Läkarna uppger att platta polyper har högre sannolikhet att bli cancerogena. Men än en gång vill vi påminna dig om att inte vara orolig; polyper är möjliga att behandla och i de flesta fall är de godartade.

2. Vem löper störst risk att utveckla tjocktarmspolyper?

tjocktarmspolyper

Vissa är mer benägna att utveckla polyper än andra. Nedan riskfaktorer är endast vägledande, och inte avgörande. Ibland upptäcks polyper hos människor som inte tillhör någon av dessa kategorier, men vi bör ändå vara medvetna om dessa riskfaktorer:

  • En ålder på 50 år eller högre
  • Övervikt
  • Rökning
  • Familjehistoria av polyper
  • Alkoholkonsumtion
  • Stillasittande livsstil i kombination med en dålig kost rik på fett

3. Vilka är symtomen på tjocktarmspolyper?

Ledsen kvinna

Majoriteten av tjocktarmspolyper är asymtomatiska, särskilt i inledningsskedet när de bildas. De är smärtfria och eftersom de till en början är små försämrar de inte funktionen hos tjocktarmen.

När de växer sig större kan de störa passagen av avföring samt gnidas mot varandra, vilket orsakar blödning. Det är i denna fas de flesta märker av symtom. Här är ytterligare några symtom att hålla utkik efter:

  • Mörk avföring
  • Blod när du torkar dig
  • Sveda och smärta när avföringen pressas ut
  • Invärtes brännande känsla efter att du ätit kryddstark mat

De flesta polyper upptäcks av en slump under läkarundersökningar rörande andra tillstånd. När din läkare vill bestämma deras omfattning och antal bör du räkna med att få genomgå en koloskopi.

Även om det är en obekväm procedur är den mycket effektiv. Oroa dig inte och följ bara din läkares anvisningar.

Din läkare kommer sannolikt välja att ta bort dem. Med tiden finns risken att de kan bli cancerogena; därför är det i ditt bästa intresse att de tas bort. Men oroa dig inte – en koloskopi är i regel effektiv och har en historia av goda resultat. Patienter kan återgå till ett normalt liv efteråt.

4. Hur kan jag förebygga tjocktarmspolyper?

citron och olivolja

Tjocktarmspolyper kan inte förebyggas till 100%. Det finns inga tillskott vi kan ta för att hindra dem från att bildas, men vi kan minska risken för att utveckla dem genom att upprätthålla en hälsosam livsstil och kost som tar väl hand om tjocktarmen och resten av mag-tarmkanalen. Här är några rekommendationer:

  • Håll koll på din vikt och undvik att bli överviktig.
  • Gör dig av med dåliga vanor, som tobak.
  • Ät ett grönt äpple varje dag.
  • Havregryn är viktigt för tjocktarmens hälsa; det ger den perfekta mängden fibrer för tjocktarmen.
  • Drick ett glas varmt vatten med citron, eller ta en matsked olivolja med citron varje dag.
  • Aloe vera- och citroninfusioner är mycket fördelaktiga för hälsan.
  • Ät mer grönsaker, som rödbetor, broccoli, kronärtskockor med mera.
  • Ta probiotika; detta är viktigt för att upprätthålla tarmfloran.
  • Att ta en tesked myntaolja tre gånger dagligen efter lunch främjar också tarmhälsan samt bidrar till avgiftning av hela mag-tarmkanalen.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.