Tips för ett luktfritt badrum och kök

Utöver att städa är en av nycklarna till att bli av med dåliga lukter att hålla badrum och kök välventilerade.
Tips för ett luktfritt badrum och kök

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Alla vill ha ett hem fritt från baciller och dålig lukt, men det är enklare sagt än gjort. När vi lagar mat fastnar till exempel ånga och rester på ytor. Och det är bara början på de dåliga lukterna. Lyckligtvis ska vi idag berätta hur du kan få ett luktfritt badrum och kök.

Så hur bär man sig åt? Enkelt: testa följande huskurer för att få köket och badrummet att dofta gott. Köket är ett av de aktivaste rummen i huset. Olika ångor kondenserar där – vissa väldoftande, andra inte. Avfall börjar ruttna och lagren av smuts kan bli en risk för den fysiska och mentala hälsan.

I badrummet är den största fienden fukt. Rummet är slutet, ofta med lite ventilation och det finns blöta handdukar som är allt annat än luktfria. Majoriteten av de konventionella luftfräscharna är skadliga för miljön, men det finns trick vi kan använda oss av hemma för att få ett luktfritt badrum och kök.

Tips för ett luktfritt badrum och kök

Luktar ditt badrum illa?

Innan, under och efter matlagningen är det viktigt att ventilera rummet. Du ska givetvis även kasta soporna regelbundet. Efteråt är det viktigt att se till att starka dofter inte fångas i rummet. Det hjälper därför att ha en spisfläkt.

Utöver det kan du följande dessa användbara tips:

  • Avkok: i köket har vi goda bundsförvanter, inklusive vinäger, bikarbonat och citrusskal. Det räcker att lägga dessa skal i vatten och koka dem i några minuter för att få önskad effekt.
  • Citron: du kan lägga citronskal i en behållare med vatten och ställa i ugnen eller mikrovågsugnen för att få bort doften av mat. Du kan även lägga citron i olja för att absorbera dofterna. Citronsaft hjälper dig dessutom att ta bort fett i köket.
  • Kryddor: kryddnejlika, kanel och vanilj hjälper till att fukta utrymmet. Kanel har en avslappnande, söt doft och vaniljessens blandad med lite vatten kan användas för att rengöra möbler och golv.
  • Kaffe: hela kaffebönor tar lätt bort dålig lukt. Lägg dem bara i hörnet i köket. Kaffe utsöndrar en härlig doft som sprider sig i huset.
  • Växter: vissa växter, såsom timjan, rosmarin, mynta och basilika, sprider sin naturliga arom om de planteras i krukor.
  • Hemgjorda luftfräschare: du kan hälla kryddavkok i en sprejflaska och använda dem. Citrusfrukter kombineras till exempel bra med malen kanel och vitvinsvinäger.
  • Rengöring: försök att rengöra kylskåpet regelbundet. Du kan förnya luften genom att lägga en halv citron eller apelsin inuti.

Få ett luktfritt badrum

Väldoftande badrum

Det räcker inte att ha ett fint, bekvämt hem om det finns dåliga lukter i badrummet. För att kompensera för det borde man ofta rengöra det, och man kan använda huskurer.

  • Stoppa fukt: för att få en god doft i badrummet måste du förebygga fukt. För att göra det kan du ställa ut små portioner av ris, krita eller vegetabiliskt kol i en behållare.
  • Torka handdukar: det är viktigt att hänga upp dem efter varje användning eftersom de annars kan bilda lukter. Det är rekommenderat att du byter dem en gång i veckan: tvätta dem och mjuka upp dem med ett stänk vinäger.
  • Parfymera rummet med naturliga essenser: torkade blomsterblad är bra för att parfymera rum. Blanda dem och lägg dem i en skål eller liten påse. Deras dofter kan förstärkas med lite alkohol eller rosessens.
  • Apelsin- eller citronskal är också användbara i badrummet, speciellt tillsammans med grovsalt.
  • Dra nytta av bikarbonat: det är utmärkt för att neutralisera lukter. Det kan användas för att spreja gardiner, mattor, hyllor och till och med skor som kvarhåller fukt.
  • Använd vinäger: vinäger tar inte bara bort lukter, utan kan även rengöra kakel. Den stoppar produktionen av svamp och mögel, som är vanligt i badrummet.

Det är inte så svårt att få köket och badrummet att dofta gott. Nyckeln är att städa och använda sig av alla resurser man har; de är billiga lösningar som ger bra resultat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bagińska, E. (2015). Piotr Oczko, Miotła i krzyż. Kultura sprzątania w dawnej Holandii, albo historia pewnej obsesji, Wydawnictwo Collegium Columbinum, Kraków 2013, ss. 781 + X, ilustracje. Studia Podlaskie. https://doi.org/10.15290/sp.2014.22.15
  • Wójcik, P., & Tomaszewska, B. (2005). Biotechnologia w remediacji zanieczyszczeń organicznych. Prace Przeglądowe, Biotechnologia.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.