5 symptom på polycystiskt ovarialsyndrom

Om du misstänker att du lider av polycystiskt ovarialsyndrom ska du direkt kontakta din läkare. Om du inte gör det kan en cysta utvecklas och växa. Kom ihåg att det alltid är bättre att tackla problemet tidigt och lösa det effektivt.
5 symptom på polycystiskt ovarialsyndrom

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Många kvinnor lider av polycystiskt ovarialsyndrom, vilket orsakas av en hormonobalans. Det värsta är att cystor kan bildas. Därför är det viktigt att kunna identifiera symptom på polycystiskt ovarialsyndrom.

Även om många av dessa cystor inte kan växa är det ändå något som vissa kvinnor drabbas av. Om de tillåts växa kan de bli väldigt smärtsamma, och om de spricker kan det leda till allvarliga komplikationer.

Men oroa dig inte, för det finns lösningar.

Symptom på polycystiskt ovarialsyndrom

1. Akne

Ett av symptomen är närvaron av akne efter ungdomsåren. Akne kan dyka upp i olika grader, men är alltid ett tecken på att något inte står riktigt rätt till i kroppen.

Fet hy leder av naturliga skäl till imperfektioner, och det finns inte mycket man kan göra åt det. Men om det fortsätter i vuxen ålder bör du träffa en läkare för att se till att inget är allvarligt fel.

Akne i vuxen ålder

2. Hår i ansiktet och på andra delar av kroppen

Ett annat symptom på polycystiskt ovarialsyndrom är uppkomsten av avsevärda mängder hår där det inte brukar växa, till exempel på bröstet, ansiktet och halsen. Återigen bör du tala med en läkare för att bekräfta dina misstankar innan du gör något.

Med tanke på att hår på dessa platser kan påverka självkänslan skyndar sig många kvinnor för att ta bort det på ett eller annat sätt. Det bästa du kan göra är att istället uppsöka en läkare om du märker av det.

Notera var håret är tjockare, färgen samt platsen det dyker upp på.

3. Oregelbunden menstruation

Oregelbunden menstruation

Om du oroar dig över polycystiskt ovarialsyndrom, är oregelbunden menstruation ett problem du ska hålla utkik efter. Vi menar inte att vara en eller ett par dagar tidig eller sen, utan om omständigheter där du kan gå en hel månad utan att menstruera eller menstruera i två hela veckor.

Om dina menstruationer är oregelbundna och du inte vet varför, träffa en läkare så snart du kan. Denne kommer att undersöka dig fysiskt och hjälpa dig att hantera situationen. Med rätt behandling kommer du att kunna reglera kroppen och må mycket bättre.

4. Fläckar i ansiktet

Ett annat symptom är fläckar på hudenPrecis som akne är det viktigt att ta hand om huden och jobba för att bli av med oegentligheter.

Fläckar på huden

Fläckar har en tendens att dyka upp i ansiktet i form av bruna områden, som många tror orsakas av solen.

Men om du tar hand om din hud och inte tror att solen är ansvarig ska du träffa din läkare. På så sätt kommer du att kunna utesluta polycystiskt ovarialsyndrom.

5. Viktproblem

Det sista symptomet är viktuppgång.

Även om det inte drabbar alla kvinnor är det ett relativt vanligt symptom på tillståndet. Om du inte lider av sköldkörtelproblem och har gått upp i vikt utan påtaglig anledning kan det röra sig om polycystiskt ovarialsyndrom, speciellt om du uppvisat ovan nämnda symptom.

Har du märkt av några symptom? Ta inte något för givet, speciellt om menstruationen är oregelbunden.

Ibland kan dessa vanligare symptom ackompanjeras av andra: håravfall, märken i armhålor och på halsen, högt kolesterol samt högt blodtryck.

Om du misstänker att du lider av polycystiskt ovarialsyndrom ska du direkt kontakta din läkare. Om du inte gör det kan cystor utvecklas och växa. Kom ihåg att det alltid är bäst att tackla problemen tidigt för att kunna lösa dem effektivt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Aguirre, M., Benvenuto, C., Urrutia, S., & Teresa, M. (2005). Calidad de vida en mujeres con síndrome de ovario poliquístico. Revista chilena de obstetricia y ginecología70(2), 103-107.
  • Apablaza, D. (2000). Síndrome ovario poliquístico. Sociedad Chilena de Obstetricia y Ginecología Infantil y de la Adolescencia7, 50-56.
  • Builes, C. A., Diaz, I., Castañeda, J., & Pérez, L. E. (2016). Caracterización clínica y bioquímica de la mujer con Síndrome de Ovario Poliquístico. Revista colombiana de obstetricia y ginecología57(1), 36-44.
  • Vargas-Carrillo, M. A., Sánchez-Buenfil, G., Herrera-Polanco, J., & Vargas-Ancona, L. (2003). Síndrome de ovarios poliquísticos: abordaje diagnóstico y terapéutico. Revista Biomédica14(3), 191-203.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.