Sju nyttiga fullkorn att lägga till din kost

Fullkorn är en viktig del av alla måltidsplaner. De är inte bara en bra energikälla, de är även nyckeln till god matsmältning och optimal vikt. Ta reda på vilka fullkorn du bör lägga till i din kost.
Sju nyttiga fullkorn att lägga till din kost
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Fullkorn har hög näringskvalitet som inte bara gagnar din hälsa, utan även din vikt. De bibehåller din optimala vikt när de inkluderas i din kost, och de är en bra källa till komplexa kolhydrater. Läs nedan för att få veta mer om vilka fullkorn som är bra att lägga till din kost.

Till skillnad från raffinerade korn behåller fullkorn alla sina fibrer, eftersom de inte har modifierats genom kemiska processer. Dessutom är de bättre anpassade för kroppen, eftersom fibrer underlättar matsmältningen och även hjälper till att förhindra högt blodsocker.

Bäst av allt är att dessa korn är lätta att lägga till i din dagliga diet, eftersom de är mångsidiga och har en smak som blandar sig bra med andra ingredienser. Som om det inte vore nog kommer du även känna dig mättare och därför mindre benägen att äta för mycket. 

Även om marknaden är fylld med frukostflingor som ser mycket tilltalande ut inuti sina färgglada, fina lådor, väljer fler och fler människor fullkorn. Dessa livsmedel är mycket mer fullständiga när det gäller näring.

Har du hört talas om dem?

Sju fullkorn att lägga till din kost

1. Havregryn

sju fullkorn havre

Havregryn framstår som ett av de mest kompletta och näringsrika kornen. Det innehåller mer protein än andra sorters spannmål och är en stor källa till fiber, mineraler och fettsyror.

På grund av att kolhydraterna i detta korn absorberas långsamt är havregryn en bra energi som förbättrar fysisk och mental prestationsförmåga. Dessutom bidrar det till att kontrollera blodsockernivån, så det är ett utmärkt komplement till kosten hos dem som riskerar diabetes.

Missa inte den här artikeln: Kakor med havregryn, linfrö och sesamfrö

2. Nyttiga fullkorn: vetegroddar

Tack vare dess höga proteinhalt och nivåer av omega 3-fettsyror är vetegroddar ett av de bästa tillskotten att lägga till en hälsosam frukost. Alla dess näringsämnen hjälper till att skydda muskler, optimera hjärnans aktivitet och minska inflammation.

Det bör noteras att grodden också innehåller vitaminerna B och E, vilka är nödvändiga för att reglera metabolismen och nervsystemet. Det är också en bra källa till mineralsalter som hjälper till att upprätthålla hjärtats och njurarnas hälsa.

3. Maltkorn

sju fullkorn korn

När det gäller hela korn står maltkorn ut som allierad för att kontrollera höga kolesterolnivåer. Dess egenskaper är kopplade till kornets tokotrienoler, vilka är lösliga ämnen som arbetar tillsammans med vitamin E.

Efter att ha blivit assimilerade av kroppen blockerar dessa substanser produktionen av dåligt kolesterol (LDL), samtidigt som förekomsten av bra kolesterol (HDL) ökar. Konsumtionen av maltkorn hjälper också till att förhindra förstoppning och långsam matsmältning tack vare dess höga innehåll av lösliga fibrer.

4. Fullkornsris

De flesta människor konsumerar vitt ris i sin vanliga kost eftersom det ofta är det enda riset som säljs i mataffären. Dessutom smakar det ju så gott. Vitt ris förlorar emellertid upp till 75% av näringsämnena jämfört med fullkornsris.

Fullkornsris innehåller inte bara alla sina fibrer, utan ger oss även B-vitaminer, antioxidanter och mineraler som magnesium. Dessutom är det en betydande källa till komplexa kolhydrater, vilket ger energi till cellerna.

5. Bovete

Bovete kallas även för svartvete. Detta är ett spannmål som är ganska lämpligt för patienter med celiaki. Även om det inte är lika känt som de tidigare, spelar det i en egen liga tack vare att det har rikliga nivåer av mineraler, vitaminer och fibrer. Dessutom innehåller det inte gluten.

Att inkludera detta spannmål i din vanliga kost hjälper till att bibehålla optimal matsmältningshälsa, men har också fördelar för ditt nervsystem. På liknande sätt skapar det också ett hinder mot fria radikaler och minskar risken för för tidig cellulär åldring.

6. Majs: en typ av fullkorn

majs

Majs kan ingå i din frukost eller ätas som mellanmål. De är kända för att ge långsamt absorberande kolhydrater, vilket ökar energiförbrukningen och reglerar glukosnivåer. De innehåller också högkvalitativa proteiner som ökar muskeltonen och förbättrar hjärthälsan. Som ett resultat optimerar deras fiber- och antioxidantbidrag matsmältningshälsan och skyddar tarmens balans.

7. Råg

Råg innehåller bara 100 kalorier per dl och är en betydande källa för lösliga och olösliga fibrer. Genom att inkludera råg i din kost kontrolleras höga kolesterolnivåer och förhindrar problem som förstoppning. 

Detta spannmål bör ingå i en plan för viktminskning. Det må inte vara ett mirakulöst sätt att gå ned i vikt, men det är ett bra komplement för att uppnå bättre resultat.

Sammanfattningsvis är fullkorn ett hälsosam livsmedel som främjar det allmänna välbefinnandet hos våra sinnen och kroppar. Kort sagt hjälper deras stora mängder kolhydrater till att upprätthålla en god energinivå och optimera regleringen av glukos.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Jayachandran M., Chen J., Chung SS., Xu B., A critical review on the impacts of b glucans on gut microbiota and human health. J Nutr Biochem, 2018. 61: 101-110.
  • Stella AB., Cappellari GG., Barazzoni R., Zanetti M., Update on the impact of omega 3 fatty acids on inflammation, insulin resistance and sarcopenia: a review. Int J Mol Sci, 2018.
  • Lin D., Peters BA., Friedlander C., Freiman HJ., et al., Association of dietary fibre intake and gut microbiota in adults. Br J Nutr, 2018. 120 (9): 1014-1022.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.