Sätt att återanvända gamla skjortor

Om du skulle vilja återvända gamla kläder, läs vidare! Har du någonsin tänkt på vad du kan göra med gamla skjortor?
Sätt att återanvända gamla skjortor

Senaste uppdateringen: 06 februari, 2019

Kreativa människor har förmågan att hitta nya användningar för saker de inte längre använder, som exempelvis kläder. Använd följande tips för att återanvända gamla skjortor.

Hur många gånger har du inte blivit upprörd när en skjorta inte längre passar dig? Många gånger tror man att det då är lika bra att slänga den. Men kan man använda den till något annat?

I den här artikeln kommer vi att ge några råd angående hur man kan återanvända gamla skjortor som man inte längre kan ha på sig. Oroa dig inte. Det är enkla knep som du kan använda dig av i vardagen.

Lär dig att återanvända gamla skjortor

Örngott

Kuddar i olika färger.

Det här är ett toppensätt för att ge nytt liv åt gamla saker. Allt du behöver göra är att lägga en kudde, helst vit, ovanpå skjortan. Klipp därefter ut en tygbit som har samma form som kudden. Lämna 8-10 cm på varje sida. Klipp sedan kanterna i rektangulära strimlor. Det gör att du enkelt kan knyta ihop de båda sidorna.

Du kan återanvända gamla skjortor för att göra örngott som matchar sängen, soffan eller gardinerna. Det är inte svårt att göra, och du behöver inte ens sy!

Shoppingpåsar

Har du någonsin tänkt på att du kan göra shoppingpåsar av gamla skjortor du inte använder? Klipp först av underdelen på skjortan och lägg biten åt sidan. Klipp sedan av kragen och ärmarna.

Knyt ihop underdelen av skjortan med den tygbit du lade åt sidan. Om du är bra på att sy kan du även sy ihop underdelen för att göra påsen starkare. Du behöver dock inte göra mer än knyta ihop den för att bära med dig lätta föremål.

Armband

Kvinna med armband.

Med det här enkla tricket kan du förvandla dina skjortor till fina armband. Klipp först ut några remsor av skjortan. Det kan se fint ut om du klipper så att du får armband i olika färger, antingen om skjortan redan har flera färger eller om du använder mer än en skjorta.

Sträck därefter ut 3-6 remsor – beroende på hur bra du är på att fläta eller hur tjocka armband du vill ha – och gör en eller två knutar i taget. Lägg något tungt på remsorna, som exempelvis en sten eller en bok, innan du börjar fläta ditt armband.

Du kan till sist sätta fast magneter på båda ändarna för att hålla ihop armbandet, som du täcker med en tygbit, eller bara knyta ändarna i en knut. Du kan också använda flätorna som hårspännen i håret för att få en färgglad, ledig look.

Som du kan se finns det inte någon anledning att kasta gamla kläder. Med lite kreativitet och fantasi kan du använda dem till annat! Så börja klippa!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Brown, Sass. Eco Fashion: Moda con conciencia ecológica y social. Blume, 2010.
  • Castro, M. “La moda ecológica y el reciclaje como alternativas de desarrollo de las MYPIMES.” Costa Rica. Cuadernos del Centro de Estudios en Diseño y Comunicación. Ensayos (2013): 81-99.
  • Pérez, Patricia Gudiño, and Arturo Sánchez Martínez. “Reciclar moda.” Órgano de difusión del Colegio de postgraduados del CIDE, AC (2017): 223.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.