Piller för livets smärta (depression): Finns det alternativ?

Piller för livets smärta (depression): Finns det alternativ?

Senaste uppdateringen: 09 januari, 2019

Piller för livets smärta: antidepressiva. Det kanske förvånar att användandet ökar för varje år. Enligt olika studier i IMS Health har användandet ökat med 20% sedan 2012.

Varför då? Livet verkar bli alltmer komplicerat varje dag. Vi har mer ansvar och måste göra vårt bästa både i arbetsvärlden och inom den personliga sfären, och det är inte alltid enkelt att hitta en balans.

Frågan är nu följande: Är antidepressiva det mest effektiva mot depression?

Det kommer vi att prata om idag.

Piller mot depression – livets smärta: Är de effektiva?

Under de senaste åren har det gjorts många studier för att svara på denna fråga. Då intaget av antidepressiva har ökat har många läkare försökt ta reda på om pillren verkligen hjälper.

Det här är vad de har kommit fram till:

  • Allt beror på vilken typ av depression det handlar om. När det gäller mild eller medelsvår depression ger inte medicin som Prozac ett lika bra resultat som man kanske väntar sig. Tar man bara dem och inget annat är det inte 100% effektivt. Med andra ord måste man bemöta problemet med mer än bara piller, som exempelvis terapi.
  • När det gäller allvarlig depression är medicinering nödvändigt, men man kan inte behandlas med det hela livet. Det är ett sätt för patienten att ta sig igenom dagarna medan han eller hon går i terapi, för att personen sakta men säkert ska kunna bli bättre. Begränsar man sig till att endast antidepressiva “kamouflerar” man bara det verkliga problemet, och depressionen blir till slut kronisk.
  • Läkare menar att nästan 80% av alla de som går till doktorn med någon “daglig smärta”, med andra ord ångest eller stress, mm. hade kunnat bli hjälpta bättre med andra metoder. Såklart är inte alla depressioner lika. Varje person är unik och behöver en unik behandling, men medicin är inte alltid svaret.

Alternativa metoder vid depression

kvinna

Antidepressiva eller “piller för livets smärta” är användbara, utan tvekan. Men de är inte det enda sättet att överkomma en depression. Det är som att ta smärtstillande för att lindra huvudvärk utan att veta vad det beror på. Beror det kanske på stress? Har jag ätit något dåligt? Beror det på menstruation?

Allt lidande har en orsak och mediciner är inte det enda sättet att lösa problemet. De lindrar smärtan, men när det gäller depression är det bästa sättet att överkomma problemet med viljekraft.

Notera de främsta strategierna du bör ta till:

  • Smärtan är din egen, men det är bra att be om hjälp: Begränsa dig aldrig till att bara ta antidepressiva utan att söka annan typ av hjälp. När en person lider av depression tror denne att ingen förstår honom eller henne, att ingen kan förstå vad man går igenom och vad som händer. Acceptera hjälp från andra, låt de som verkligen uppskattar dig komma nära dig och undvik de som sårar dig. Etablera en “social ekonomi”, öppna portarna till ditt hjärta för den som för med sig frid och balans, och skydda dig mot giftiga personer som bara erbjuder lidande.
  • Du har rätt att falla, men du måste resa dig: Idag mår du dåligt, idag lider du och känner depressionens mörker i all dess intensitet. Du får dock aldrig låta det bli kroniskt. Begränsa dig inte till att ta antidepressiva, för det ger dig bara ett falskt lugn. Var modig och bemöt det du känner i ditt inre. Prata med dig själv, prata med andra, förstå dig själv, förstå orsaken till din smärta. Ett liv som bara för med sig lidande inte är ett riktigt liv, utan är en teater av mörker. Det är dags att du reser dig upp och börjar hoppas igen.
  • Nya förhoppningar, nya vägar: Man kommer över en depression genom att öppna fönster, genom att se sig själv i spegeln med ett leende. Smärtan försvinner sakta men säkert om du har nya saker att göra, och då du kan ta nya vägar som ger dig ny glädje. Vi går alla igenom mörka tunnlar i livet, men genom den tunneln hittar du nya stigar som är värda besväret.

Piller för livets smärta är användbara, men de är inte det enda sättet att komma över depression. Psykologisk hjälp, social hjälp och den egna viljestyrkan är viktiga.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.