Far- och morföräldrar dör inte, de lever kvar i våra hjärtan

september 20, 2016
Det största arvet våra far- och morföräldrar lämnar bakom sig är inte materiellt, utan snarare deras upplevelser och värderingar, som finns kvar långt efter att de är borta.

Far- och morföräldrar dör aldrig, deras arv finns kvar och de lever tyst vidare i våra hjärtan. I ett samhälle som är så fokuserat på materiella saker finns det inte mycket som berikar våra liv mer än minnen av kärlek, delade berättelser och speciella stunder med våra far- och morföräldrar.

Många av oss har en favoritmormor eller farfar vi ofta kommer ihåg. Deras närvaro lever även vidare i våra familjearv varje gång vi gör något som var unikt och speciellt för dem: att baka en kaka med deras recept eller göra något med en av deras kurer.

Vi håller deras minne vid liv genom att fokusera på vad som verkligen är viktigt i en människas liv: minnet av de vi älskade och de som betyder mest för oss.

Vi vill bjuda in dig att reflektera över det med oss.

Hur man säger farväl till far- och morföräldrar

En av de mest komplicerade stunderna i livet är att behöva säga farväl till en far- eller morförälder i barndomen. Som vuxna har förlust en annorlunda påverkan eftersom vi har så många fler resurser till hands för att hantera denna smärtsamma del av livet.

Läs även: Syskon – vänner du aldrig kan välja

farfar och barnbarn

När de små upplever smärta

Alla barn känner smärta när de hanterar förlusten av någon som var viktig för dem. Det är något oförglömligt, och även om barnet kan verka må bra ger de små ledtrådar om sina interna processer.

Barnexperter rekommenderar att man är ärlig med barn och att man väljer sina ord försiktigt. Använd inte metaforer såsom ”farfar är med änglarna nu” eller ”mormor vilar bara”.

  • Undvik att använda fraser som kan förvirra barnet. Eftersom det är första gången de upplever döden bör de få veta vad den betyder: att inte längre kunna träffa en närstående, men att lära sig minnas personen med kärlek varje dag.
  • Något annat att tänka på är behovet av känslomässigt utlopp. Göm inte din sorg för att dina barn inte ska se dig i smärta; annars kan de börja se det som acceptabelt eller bättre att hålla sina känslor inom sig.
  • Var inte rädd för att släppa ut det och låt barnen gråta om de behöver.
  • Vi måste kunna se när ett barn är i smärta. De kommer troligen inte att kunna bearbeta vad som har hänt förrän senare. Det kan ses i deras teckningar, tystnad och till och med mardrömmar.
  • Ett annat misstag många föräldrar gör är att hindra sina barn från att säga farväl eller närvara vid deras begravning. Vare sig vi gillar det eller inte så är ett farväl till far- eller morföräldrar som dött en del av barnets sorgeprocess.

Givetvis beror ett barns reaktion på en far- eller morförälders dödsfall på barnets ålder. Vi kan dock anta att ett barn redan är mottagligt för detta svåra faktum efter 6-7 års ålder: vi måste alla säga farväl till våra far- och morföräldrar förr eller senare.

barnbarn

Arvet de lämnar bakom sig

En far- eller morförälder kan lämna ett hus, en äppelodling eller till och med vackra bestick som är hundratals år gamla bakom sig, men inget av det betyder något i hjärtats språk. Far- och morföräldrar var en gång föräldrar som hjälpte oss att bli de vi är idag. De kan visserligen ha begått misstag, men det är inget i jämförelse med allt bra de gjort för oss.

Läs även: En brorson är den bästa presenten en bror kan få

  • Arvet en far- eller morförälder lämnar bakom sig är därför otroligt kraftfullt. De symboliserar familjerötter och en gemensam identitet som vi inte kan eller får glömma.
  • Ett barn kommer alltid att skatta stunderna de delade med sina far- och morföräldrar högt, för detta förhållande skiljer sig från det de har med sina föräldrar; det är varmt och helt känslomässigt.
  • En gobeläng vävd av tusentals historier och eftermiddagspromenader hem från skolan – de lever kvar i våra minnen, som en tårta med en omisskännlig doft vi fortfarande kommer ihåg och en röst vi aldrig kommer att glömma.
Morföräldrar är visa

Att säga farväl till en far- eller morförälder som har gjort så mycket för oss är aldrig lätt. Men att växa upp och mogna betyder att vi måste konfrontera dessa smärtsamma farväl.

Du bör läsa: 7 giftiga beteenden som föräldrar inte känner till

Även om de gått vidare lever de osynligt vidare i våra hjärtan, för att fortsätta ta hand om oss och för att hålla dem vid liv genom den fantastiska gåva vi alla delar: förmågan att minnas.