Hur man lindrar symptom på Hansens sjukdom naturligt
Det kan ta flera år innan man börjar se symptom på Hansens sjukdom. Sjukdomen börjar gradvis. Därefter blir det en långsam och lång process.
Alla konstiga fläckar på huden, som är temperaturkänsliga och gör ont vid beröring, är ett möjligt varningstecken på denna sjukdom. Det som mest påverkas är huden och nervcellerna.
I den här artikeln kommer vi lära dig mycket mer om denna sjukdom och vi kommer vissa dig några naturliga alternativ för att hjälpa med att lindra symptom på Hansens sjukdom.
Symptom på Hansens sjukdom
Tidiga symptom på Hansens sjukdom inkluderar näsblod, huvudvärk och feber.
Det finns två väldefinierade varianter av Hansens sjukdom (även om en patient kan ha en blandning av båda), som kännetecknas av bl.a. knölar på huden.
- Lymfkörtlarna är vidgade.
- Knölarna, som uppstår på bl.a. ansiktet, ändrar snabbt patientens utseende. Dessa knölar tenderar att spricka och orsaka sår, och skadar ibland patientens öron och näsa. Ibland ger de upphov till håravfall och kan dessutom drabba ögonen. Andra gånger orsakar de stora hål i kinderna så att man kan se insidan av munnen.
- Symptom på Hansens sjukdom inkluderar även håravfall, vilket påverkar skägg och ögonbryn, och gör så att kinderna, ögonbrynen och öronen får ett svullet och oregelbundet utseende.
- Ibland är det nästan omöjligt att tugga mat, och det är svårt att svälja.
Då struphuvudet har drabbats:
- Rösten blir hes eller så tappar man rösten helt.
- Det blir svårt att andas, man får sår på tandköttet och tänderna faller av.
- Man tappar luktsinnet och smaksinnet.
- Knölarna kan uppstå på ben och armar.
Orsaker
Hansens sjukdom orsakas av en bakterie som kallas för Hansens bacillus. Den påminner om tuberkulos på flera sätt. Sjukdomen är smittsam, men samtidigt långsam.
Sjukdomen uppstår hos 10% av de barn vars föräldrar har drabbats av sjukdomen genom smitta och inte genom att ha fått den från sina föräldrar. Det förekommer dessutom fall där infektionen verkar ha orsakats av moderkakan.
Dessa bakterier finns ofta i tårar, näsvätskor och vaginala utsöndringar. Under vissa obduktioner har den hittats i levern, mjälten och andra interna organ. Hansens bakterier penetrerar ofta kroppen via slem i näsan eller sår på huden.
Vissa typer av insekter kan föra med sig bakterierna till huden, och det är möjligt att det finns andra sätt att bli infekterad.
Hur man lindrar symptom på Hansens sjukdom
Hansens sjukdom är en av de många sjukdomar som påverkar mänskligheten. Man kan som tur är lindra symptom på Hansens sjukdom med naturliga huskurer. De örter vi tar upp nedan hjälper dig att återställa kroppen och lindra symptomen.
Sallatsspikblad
Denna naturliga huskur har en antiinflammatorisk verkan och lindrar de symptom som uppstår vid denna sjukdom.
Ingredienser
- 1 matsked krossade sallatsspikblad-frön
- 2 1/2 dl vatten
Tillredning
- Koka först upp vattnet och lägg i fröna.
- Låt det stå under 5 minuter och sila därefter.
- Drick detta avkok morgon och kväll.
Valeriana
Denna naturliga huskur har en avslappnande verkan. Den rekommenderas därför för att behandla nervattacker som orsakas av Hansens sjukdom.
Ingredienser
- 1 matsked torkade valerianablad och valerianablommor.
- 2 1/2 dl vatten
Tillredning
- Värm upp vattnet. När det kokar lägger du i bladen och blommorna.
- Låt stå under 10 minuter.
- Drick tre gånger per dag.
Kamomill
Detta är en användbar huskur om dina nerver har blivit påverkade. Den har en lindrande effekt som får kroppen att slappna av och som hjälper dig att lindra symptom på Hansens sjukdom.
Ingredienser
- 1 matsked torkade kamomillblommor
- 2 1/2 dl vatten
Tillredning
- Koka upp vattnet.
- När det börjar koka lägger du i blommorna och låter det stå under 10 minuter.
- Drick på kvällen innan du går och lägger dig.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Concha R Marcela, Cossio T M. Laura, Salazar S Iván, Fich S Félix, Pérez C Carlos, González B Sergio. Enfermedad de Hansen: Revisión a propósito de un caso. Rev. chil. infectol. [Internet]. 2008 Feb [citado 2019 Ago 20] ; 25( 1 ): 64-69. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0716-10182008000100013&lng=es. http://dx.doi.org/10.4067/S0716-10182008000100013
- Rubin, G. M., Yandell, M. D., Wortman, J. R., Gabor Miklos, G. L., Nelson, C. R., Hariharan, I. K., … Lewis, S. (2000). Comparative genomics of the eukaryotes. Science. https://doi.org/10.1126/science.287.5461.2204
- Sheskin, J. (1965). Thalidomide in the treatment of lepra reactions. Clinical Pharmacology and Therapeutics. https://doi.org/10.1002/cpt196563303
- Flageul, B. (2011). Lepra. Enfermedad de Hansen. EMC – Dermatología. https://doi.org/10.1016/S1761-2896(11)70985-2
- Rodríguez, G., Abaúnza, M. C., Vargas, E. J., & López, F. (2012). La lepra y el testículo. Biomédica. https://doi.org/10.1038/ncomms10663