Hur du kan bli av med tandsten naturligt

Vet du att det finns livsmedel som kan hjälpa dig att bli av med tandsten? Råa frukter och grönsaker, till exempel!
Hur du kan bli av med tandsten naturligt

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Miljontals människor har tandsten. Det stämmer. Du är inte den enda som har ansamlade byggda matrester på tänderna och vill bli av med tandsten. Den gula placken uppstår först på tandköttet och rör sig därefter mot resten av tänderna.

I den här artikeln ska vi lära dig hur du kan bli av med tandsten naturligt och få ett lysande vitt leende.

Bli av med tandsten

När man äter mycket socker, fett och raffinerade livsmedel ökar risken för plack. Dålig munhygien och vanor som rökning och att dricka kaffe eller alkohol gör dessutom problemet värre! Det är inte bara ett estetiskt problem, utan påverkar även hälsan. För mycket tandsten gör tandköttet inflammerat, vilket kan leda till tandblödningar och tandlossning.

Men den goda nyheten är att det finns enkla och naturliga sätt att bli av med tandsten.

De mest effektiva är:

Bikarbonat och syresatt vatten

Bikarbonat i träsked

Bikarbonat gör tänderna vita naturligt medan väteperoxid hjälper till att ta bort skadliga bakterier. När de blandas hjälper de dig att ta bort tandsten och motverka att tänderna gulnar.

Ingredienser

  • 1 tsk syresatt vatten
  • 1 liten msk bikarbonat

Tillredning

  • Häll bikarbonat i en lämplig behållare och ha i syresatt vatten.
  • Blanda så att du får en massa.
  • Använd lite på tandborsten som en vanlig tandkräm, och använd cirkulära rörelser där du fokuserar på tandköttets övre delar.
  • Upprepa minst två gånger per vecka.

Äpple

Skivade äpplen

Att bli av med den tandsten som byggs upp på dina tänder kan vara lika lätt som att äta ett rått äpple varje dag! Försök äta det med skalet på och se till att det är ett rött äpple, eftersom gröna äpplen kan vara för syrliga. Efter varje måltid ska du välja ett gott äpple som efterrätt! Se dock till att vänta ett tag så att matsmältningen får göra sitt.

Andra alternativ inkluderar jordgubbar och melon. Båda kan ta bort tandsten, rengöra tandköttet och hjälpa dig att undvika blödande tandkött.

Apelsinskal

Apelsinskal på bräde

C-vitaminerna i citrusfrukter finns inte bara i fruktköttet, utan även i skalet. Det är därför bra om man drar nytta av de naturliga fördelarna med skalet så ofta man kan.

Skala en apelsin, och efter att du har ätit den gnuggar du insidan av skalet mot dina tänder, speciellt vid området nära tandköttet. Glöm sedan inte att skölja munnen med varmt vatten för att se till att syrorna inte orsakar skadlig erosion.

Sesamfrön

Om du är seriös med att bli av med tandsten kan äta livsmedel som är naturliga exfolianter. Ett av dessa är sesamfrön. Tugga en handfull sesamfrön ett tag och kasta sedan bort dem. Därefter borstar du tänderna som vanligt. Du kommer uppleva en “polerande” effekt!

Tips för att bli av med tandsten

När du har blivit av med det mesta av tandstenen vill du säkert inte att det ska komma tillbaka.

Så hur kan man motverka att det byggs upp? Tänk på följande:

Undvik vissa livsmedel

Socker är den största fienden för munhygienen. Att äta socker ökar inte bara risken för hål, utan leder även till mer tandsten.

Men det är inte den enda boven: mjöl kan vara lika destruktivt, för när stärkelsen blandas med saliv och skapar en kraftig syra ger det fläckar på tändernas emalj. Den börjar sedan erodera tänderna, vilket gör dem sårbara för attacker av skadliga bakterier. Du bör därför undvika bakverk och andra livsmedel som innehåller raffinerat mjöl och socker så mycket som möjligt.

Inta livsmedel och drycker som är rika på kalcium

Kalcium i laktosprodukter

Mjölkprodukter som yoghurt och ost såväl som mandlar och spenat innehåller mycket kalcium. Genom att äta dem dagligen kan du förbättra din tandhälsa och motverka plack.  Tandvårdsskadeförbundet rekommenderar även att man får i sig fosfor och andra mineraler.

Ät råa livsmedel

Det finns även grönsaker som kan hjälpa dig att stärka tänderna, inklusive morötter och selleri. Att äta dem råa stimulerar produktionen av saliv och skyddar tänderna från skadliga bakterier.

Var noga med att borsta tänderna

Kvinna som borstar tänderna

Dålig munhygien bidrar till uppbyggnaden av tandsten. Se till att borsta dina tänder minst två gånger per dag (på morgonen och på kvällen).

Det är lika viktigt att använda tandtråd för att bli av med matrester som tandborsten inte kan nå. Att använda munvatten kan vara till stor hjälp.

Drick mycket vatten

Vätskor kan hjälpa dig att bli av med matrester mellan dina tänder och ditt tandkött. Det rekommenderas att du efter varje måltid dricker ett glas vatten för att hjälpa med det.

Det är bra om du är på jobbet och inte har en tandborste med dig.

Bilder: wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lang, N., A. Mombelli, and R. Attström. “Placa dental y sarro.” Lindhe J, Karring T, Lang N. Periodontología clínica e implantología odontológica. 3a ed. Madrid: Panamericana(2000): 102.
  • Pereda Rojas, María Elena, and Flor Elen González Vera. “Comportamiento del tabaquismo y la deficiente higiene bucal como factores de riesgo de la caries dental.” Correo Científico Médico de Holguín 18.4 (2014): 623-635.
  • Santos, Vicente Laserna. Higiene dental personal diaria. Trafford Publishing, 2008.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.