Fyra rekommenderade sätt att motverka ångest

För att motverka ångest måste du först inse att du har den och inte förneka den. En sådan förnekelse kommer göra allt mycket svårare. Att acceptera den kommer hjälpa dig att kontrollera den.
Fyra rekommenderade sätt att motverka ångest

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Nuförtiden tvingas vi ofta handskas med det eviga obehaget vid namn ångest. Många lider av det för att de har anlag för det, men det är möjligt att motverka ångest.

Vissa upplever värre ångest än andra, ofta p.g.a. livets vardagsrytm. Det har även att göra med hur snabbt man måste hantera och smälta allt. Trots att det är en psykologisk smärta är det många som ändå inte får en officiell diagnos.

Det innebär dock inte att man måste besöka läkaren för att förstå att man lider av ångest och behöver hjälp.

Kvinna som biter på naglarna

Vad är ångest?

Eftersom det är något som drabbat väldigt många runtom i världen är du inte ensam med att ställa denna fråga. Den som lider av ångest uppfattas ofta som hyperaktiv eller rastlös. De flesta som drabbas kan inte kontrollera sin rastlöshet. Det kan därför vara väldigt förvirrande för dem.

De känslor eller tankar som är associerade med ångesten är dock alltid negativa. De som lider av ångest förväntar sig alltid att något dåligt ska hända dem eller deras närstående.  I de flesta fallen är den som lider av ångesten väl medveten om problemets existens, men kan inte identifiera orsaken. Det är därför väldigt svårt för dem att kontrollera problemet.

Typer av ångest

Man med ångest

Forskning bekräftar att ju mer man vet om smärtan som orsakas av ångesten, desto lättare blir det att effektivt motverka symptomen. Vi kommer därför analysera de olika ångesttyperna.

Generaliserad ångest

Den här typen kan bero på en lång rad olika faktorer. Personen som drabbas reagerar ofta på ett ångestfyllt sätt i olika situationer istället för lugnt och sansat. Eftersom ångesten har en förvånansvärd natur saknar offret de psykologiska mekanismerna för att bemöta problemet. Det kan därför bli en väldigt obehaglig överraskning.

Ångest som personlighetsdrag

Den här typen av ångest refererar till en person som har fått uppleva ångestens effekter från en tidig ålder. I majoriteten av dessa fall visar sig ångesten under barndomen. De som drabbas tvingas tyvärr kämpa med sina reaktioner på olika saker. Vilken situation som helst kan utlösa en automatisk respons. Det leder till en känsla av obehag och oro.

Sätt att motverka ångest

Trots att det är ett vida spritt och komplext problem är det inte alltid nödvändigt att uppsöka medicinsk hjälp för att få behandling. Det finns som tur är många olika framgångsrika sätt att motverka ångest. Vi kommer härunder ge dig några tips. Vi rekommenderar starkt att du använder dem i din kamp.

Acceptera ångesten

Som med alla andra problem är det viktigt att acceptera dess existens, dess orsaker och alla möjliga effekter det kan ha.  Ju mer du nekar ångestens uppenbara manifestationer, desto mer skadar du dig själv.

Om du därför möts av ett ångestproblem är det bästa du kan göra att erkänna att det finns där och inte kategorisera det som något dåligt. Om du gör det kan du skapa fler problem än det redan finns.

Upptäck irrationella tankar

Man och pratbubbla

Du har redan tagit det första steget mot att motverka ångest, vilket innebär att du accepterat att du har drabbats. Denna acceptans kommer bidra till att kontrollera det bättre. Nästa steg är att förstå att det förstås kommer ge upphov till en mängd skadliga tankar.

Majoriteten av dessa tankar kommer vara kopplade till ologiska eller irrationella rädslor eller incidenter. Därför är det viktigt att du snabbt lär dig att separera det logiska från det ologiska, sanningen från lögnen.

En effektiv metod för att etablera ett rutinprotokoll för att ifrågasätta dina tankar kan vara att använda en serie enkla, grundläggande och lättbesvarade frågor för att utröna logiken i dina tankar. Andras assistans kan vara väldigt hjälpsam, men det rekommenderas att du utför denna övning själv och lär dig att själv ifrågasätta dessa tankar.

Prioritera

En sak är väldigt klart i livet: ju mer tiden går, desto mer fastnar vi i våra skyldigheter och ansvar. All denna press och stress är förstås en börda för våra sinnen. Vem som helst kan reagera med ångest när ens ansvar ackumuleras och aldrig verkar ta slut.

Analysera i god tid vilka plikter, aktiviteter och ansvar som är viktigast för att lindra den stress du känner när många saker närmar sig på en gång. När du har lyckats prioritera det viktigaste ska sakta ner eller helt stoppa de aktiviteter som du inte anser vara lika nödvändiga. I det långa loppet kommer de bara förvärra din ångest.

Ta dig tillräckligt med personlig tid

Schemat för en person som inte är påverkad av ångest är ofta fullt, men den som känner ångest är oftast ännu mer upptagen. Utöver att klara av sina vanliga uppgifter måste de även skilja på och hantera sina jobbiga tankar.. Oavsett hur svår dagen har varit måste du alltid ta dig tid för dig själv. Det finns många former av avslappning för att motverka ångest. Vissa är mer produktiva än andra, men alla hjälper.

Uppmuntra dig själv till att:


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Alcalde Lapiedra, M. T. (1991). Los trastornos de conducta en la infancia y sus relaciones con las vivencias de ansiedad y depresión. Zaragoza: Universidad.
  • Arce, E. A. (2000). El hombre del siglo XXI: ansiedad o plenitud? Buenos Aires: Editorial Argenta Sarlep.
  • Brinkerhoff, S. (2004). Drug therapy and anxiety disorders. Philadelphia: Mason Crest Publishers
  • Generalised anxiety disorder in adults. (2018). Retrieved 25 July 2020, from https://www.nhs.uk/conditions/generalised-anxiety-disorder/
  • Kohn, R., Saxena, S., Levav, I., & Saraceno, B. (2004). The treatment gap in mental health care. Bulletin of the World health Organization, 82, 858-866.
  • Millan, M. J. (2003). The neurobiology and control of anxious states. Progress in neurobiology, 70(2), 83-244.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.