Hur identifierar man en barnmisshandlare eller pedofil?

Hur identifierar man en barnmisshandlare eller pedofil?
Bernardo Peña

Skriven och verifierad av psykolog Bernardo Peña.

Senaste uppdateringen: 17 oktober, 2022

Idag är det viktigt att kunna identifiera en barnmisshandlare eller pedofil, dvs. människor som utsätter barn för övergrepp.

Men att känna igen dem kan vara svårt; de har inga fysiska kännetecken, och de kan vara av vilken nationalitet, religion eller vilket kön som helst.

Tecken på att en person förgriper sig på barn

Försöker bli vän med familjen

De försöker etablera ett band med familjen, bli omtyckta, är väldigt sociala, tar hand om barnen, tar dem till parken, tar med dem och handlar… De försöker bli en nära vän till barnet och vinna barnets tillit.

Majoriteten är inte främlingar till barnen

Barn håller hand med någon

Enligt det amerikanska psykologförbundet misshandlas eller utnyttjas 30% av barnen i USA av en släkting, 60% är av en vuxen som de känner och 10% av främlingar.

Karaktärsdrag hos en barnmisshandlare eller pedofil

En pedofil har oftast själv blivit utsatt för fysisk misshandel eller sexuella övergrepp. Vissa har psykologiska störningar eller personlighetsstörningar.

De har jobb som gör att de kommer i kontakt med barn

Lärare och barn

De tillbringar flera timmar tillsammans med barnen som deras coacher, barnvakter eller lärare. De säger att de älskar barn och att de är deras liv.

De är luriga och listiga

De använder trick, aktiviteter och spel för att bygga förtroende. De vet hur man använder hemligheter som ett maktredskap. Deras lekar har en sexuell sida med kyssar och tafsande, och de kan utsätta barnen för pornografiskt material, utpressning, mutor etc. men de gör det med “kärlek” för att förvirra och isolera barnen.

Fler karaktärsdrag hos en barnmisshandlare eller pedofil

De behåller barnets leksaker, böcker eller klädesplagg

Och de kanske inte fokuserar på bara ett barn, utan kan ge sig på flera stycken.

De känner sig inte skyldiga för det de gör

Nedstämt barn

Man kan definiera en sociopat som någon som inte känner empati för andra eller som inte ångrar sina handlingar.

Offren anses vara föremål

Vissa säger att det är ett sätt att komma över det lidande som de själva gick igenom som barn.

Förövarna blev oftast utsatta för övergrepp själva som barn

Deras personlighetsstörningar börjar med sexuella upplevelser och onormalt våld.

Tips för att förhindra övergrepp mot barn

Lämna inte ditt barn ensamt

Barn på väg till skolan

På gatan, i parken, i poolen, på gymmet. Håll reda på när barnen kommer och går, och gå med dem.

Prata om faran

Förklara vilka gränser de bör ha, att ingen, inte ens en familjemedlem, bör röra deras intima områden, att ingen vuxen bör be dem att göra något som de inte får berätta för sina föräldrar, och om det händer så är det fel.

Var uppmärksam på humörförändringar

Barn med ryggen vänd emot

Var uppmärksam på om ditt barn är tystare än vanligt, deprimerat eller ledset. Det är ett barn som möjligtvis kan vara utsatt för övergrepp.

Kontrollera deras sociala nätverk

Kolla att de inte lägger upp foton som attraherar förövare. Se till att de inte lägger ut personlig information om sig själva eller familjen, som adress, skola och de platser där de ofta vistas.

Föräldrarna bör ha deras lösenord

Barn gråter i soffa

Övervaka de privata meddelanden och vänskapsförfrågningar som barnet får. Sexuella förövare kan vara både män och kvinnor, så var vaksam.

Få ditt barn att känna att det har stöd

Barn som inte har stöd är enkla offer för förövare. Prata med dina barn, bygg upp vänskap och tillit, och få dem att öppna upp sig om sina problem och hur de känner sig.

Det är väldigt viktigt att man söker hjälp om man misstänker att det förekommer en farlig situation med en viss person. Det finns institutioner och organisationer som ger stöd åt familjer som har problem med övergrepp.

Du måste skaffa hjälp, få slut på våldsspiralen, bryta tystnaden och rapportera dem, för förövarna har ofta flera offer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.