Förhindra hallux valgus med dessa 5 tips

Hallux valgus är ett väldigt smärtsamt problem som i vissa fall kan förhindras med dessa enkla tips.
Förhindra hallux valgus med dessa 5 tips

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Hallux valgus är ett problem som drabbar både kvinnor och män. Det är en utskjutning från foten som kan göra väldigt ont, vilket beror på en förskjutning i skelettet. Det är därför viktigt att förhindra hallux valgus i tid om man vill kunna gå ordentligt.

I den här artikeln kommer vi ta upp några tips. Tänk på att din livsstil har en stor påverkan.

Tips för att förhindra hallux valgus

Ha inte på dig skor som är för tajta

Har du någonsin använt skor som känts för tajta vid tårna? Var försiktig med detta för det kan då utvecklas hallux valgus.

Då skorna är för tajta måste fötterna anpassa sig till dem, vilket är speciellt känsligt för tårna. Tårna hålls i en obekväm ställning där de lätt kan vridas, vilket ger upphov till hallux valgus, vilket är en utskjutande knöl. Du kommer också märka att något inte står rätt till p.g.a. att det gör ont.

Man bör ha på sig skor med rätt storlek. De bör inte kännas för stora eller för små. Om skorna är för små kommer det kännas som att fötterna håller på att krossas, vilket förvärrar problemet ytterligare.

Var försiktig med högklackat

Vad händer då man har på sig högklackat?

Hela fotens vikt faller på tårna vilket gör att de trycks mot varandra. Många högklackade skor är väldigt smala vid tårna även om det är rätt storlek.

Kvinna med högklackade skor.

Ju mer du har på dig högklackat, desto större kommer risken vara att du drabbas av hallux valgus. Men om du måste ha på dig dem så rekommenderar vi de stilar som inte har en så hög klack. Det är också bra om de är lite bredare.

Använd inlägg om du har platta fötter

Om du har platta fötter så kommer trycket vara större vid de områden där hallux valgus tenderar att uppstå. Det finns sulor som motverkar detta problem.

Sulor kan ibland kännas obekväma, men de kommer hjälpa dina fötter om du har platta fötter så att knölarna inte utvecklas. Hallux valgus är smärtsamt så det är bäst att undvika det.

Gå barfota

Det är bra om man inte går med skor hela tiden, vare sig det handlar om vanliga gympaskor eller högklackat. Fötterna bör vara fria och kunna andas ibland.

Det är därför bra om man exempelvis går barfota på stranden. Det är också viktigt att man tar av sig skorna då man kommer hem. Det räcker med strumpor eller några bekväma tofflor.

Välj rätt skor

Det är bra om man köper skor av en bra kvalitet om man vill förhindra hallux valgus. De bör vara flexibla, inte för tajta och låta fötterna andas. Det är dessutom bra ifall de är gjorda av naturliga material.

Rosa tofflor.

Vi kommer löpa betydligt mindre risk för att utveckla dessa fotknölar om vi har ovanstående tips i åtanke. Om någon i familjen har drabbats av hallux valgus kommer risken för en själv såklart också vara högre.

Alla dessa tips hjälper också de personer som redan har drabbats. Vi måste alla ha på oss skor, så det är bäst att välja sorter som inte är skadliga och gör ont.

Har någon i din familj drabbats? Har du själv drabbats? Om så är fallet bör du redan nu se efter vad du kan göra för att förbättra situationen för att inte riskera fötternas hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Castillo, J. M., Munuera, P. V, Domínguez, G., Salti, N., & Algaba, C. (2013). Prevalencia del juanete de sastre y quinto dedo adducto varo en el baile flamenco profesional. Revista Del Centro de Investigación Flamenco Telethusa.

  • Paya, C. (2001). Enfermedades transmisibles. Medwave. https://doi.org/10.5867/medwave.2001.05.3444.

  • Guzmán Robles, Ó., & Peláez Serrano, S. (2002). Tratamiento pie valgo. Acta Ortopédica Mexicana.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.