Kan man behandla hallux valgus utan kirurgi?

Hallux valgus kan vara väldigt irriterande. Vet du hur man blir av med det? Få reda på mer här!
Kan man behandla hallux valgus utan kirurgi?

Senaste uppdateringen: 23 november, 2020

Hallux valgus, eller en snedställd stortå, kan vara väldigt smärtsamt. Men smärtan kan vara ännu mer intensiv efter att man genomgått kirurgi för det. Därför väljer många idag att behandla hallux valgus på “naturliga” sätt, alltså utan kirurgi.

Snarare än estetiska anledningar är det smärtan som de drabbade inte kan stå ut med, speciellt när de går eller tvingas bära skor.

På grund av det är det många som vill ha huskurer för att lindra och bli av med problemet. Lyckligtvis finns det faktiskt fungerande alternativ.

Om du är ihärdig och disciplinerad kan följande metoder hjälpa dig att behandla hallux valgus.

Lär dig att behandla hallux valgus naturligt

Motverka problemet naturligt

För att bli av med problemet utan kirurgi måste du börja med att se till att fötterna är bekväma. För att göra det ska du använda lätta, bekväma skor. Dina förhårdnader får inte tryckas mot skon eller orsaka smärta.

Med bekväma skor kommer problemet påverka dig mindre och dessutom göra huden mjukare. Vi rekommenderar också att du inte använder skor med höga eller spetsiga klackar, eftersom det kan förvärra det.

Det bästa är att använda sandaler, som ger mer frihet för fötterna.

Bara fötter

Hallux valgus är ett ärftligt tillstånd som generellt drabbar kvinnor, men du kan också bli av med det med goda vanor. Istället för att använda skor eller hårda tofflor är det bäst att gå barfota hemma; det hjälper till att stärka lederna i tårna, vilket minskar smärtan.

Vi rekommenderar även att du på stranden går barfota, eftersom det är en naturlig träningsform för lederna. Det får även fötterna att läka snabbare.

Fotövningar

Fotövningar som kan hjälpa

Det finns många övningar som är bra för att behandla hallux valgus utan kirurgi. De kan sakta ned tillväxten av förhårdningarna och snedställningen av tån, samtidigt som den rätas ut. Sträck på alla tår och tryck dem stabilt mot golvet eller en vägg, så att de böjs bakåt. Gör det i runt tio sekunder och upprepa tre gånger varje dag.

Räta upp tårna permanent

Ett säkert sätt att behandla hallux valgus är att räta upp tårna. Slå in hela foten i bandage (inklusive tårna, i normal position) och separera stortån från resten. Sakta men säkert kommer tårna anta en bättre position och stoppa utvecklingen av fenomenet.

Det håller fötterna i en bättre position, men det är viktigt att du gör det varje dag tills det blir en vana. Du kommer märka att fötterna börjar göra mindre och mindre ont. Om du inte klarar av det själv är det bäst att gå till en medicinsk expert.

Vad du inte ska göra

Undvik att dansa balett

Om du lider av hallux valgus och vill bli av med det utan kirurgi finns det aktiviteter du måste undvika. En av dem är balett, som må vara en elegant och fin dansform, men som kan få dåliga konsekvenser för dina fötter. Det är framförallt benen i tårna som tar stryk.

Var även uppmärksam på aktiviteter som åsamkar dig smärta i din hallux valgus. Ju bättre du tar hand om dina fötter, desto lättare blir det att bli kvitt diagnosen.

Du kan i många fall bli av med knölen med dessa metoder, så länge du har tid och tålamod. Förhoppningsvis kan du undvika att det går så långt att kirurgi bli det enda alternativet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.