Så kan du förebygga kråkfötter med 6 naturliga produkter

Även om du inte har särskilt märkbara kråkfötter är det bäst att börja använda naturliga produkter så snart som möjligt för att senarelägga deras uppkomst.
Så kan du förebygga kråkfötter med 6 naturliga produkter

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kråkfötter är fina rynkor i ögonvrån som uppstår på grund av töjning av huden när vi gör ansiktsuttryck samt förlusten av kollagen och elasticitet från huden. Vill du lära dig hur du enkelt kan förebygga kråkfötter naturligt? Läs vidare!

Deras uppkomst är ett vanligt tecken på åldrande, men de kan även dyka upp i förtid på grund av solexponering, gifter och dålig kost. Även om det är bra att de inte är något att oroa sig över rent hälsomässigt anser många att de förstör utseendet. Problemet är att många behandlingar och kommersiella krämer är väldigt kostsamma, och det är inte alla som är lätta att få tag på regelbundet.

Lyckligtvis kan vissa naturliga ingredienser användas som kosmetiska återupplivare för att förebygga kråkfötter. Nedan ska vi dela med oss av de 6 bästa du kan inkludera i din dagliga skönhetsrutin.

1. Äggvitor för att förebygga kråkfötter

vispade äggvitor i skål

Äggvitor är en naturlig ingrediens som använts i flera sekel som ett alternativ till vanlig kosmetika tack vare sin förmåga att rengöra och tona huden. De innehåller essentiella aminosyror och vitaminer såväl som mineraler som skapar ett skyddande lager mot cellskada. Det är därför de är utmärkta för att eliminera och förebygga kråkfötter samt andra rynkor.

Hur använder man dem?

 • Vispa äggvitorna tills de fått en skummig konsistens.
 • Tvätta ansiktet och applicera äggvitan i ögonvrån samt på kindbenen.
 • Låt sitta i 15-20 minuter och skölj sedan med kallt vatten.

2. Mjölk reglerar kollagen

Mjölksyran i mjölk är ett åldersmotverkande medel som hjälper till att ta bort hudfläckar och döda celler. Den reglerar produktionen av kollagen och ger en åtstramande effekt som minskar uppkomsten av kråkfötter.

Hur använder man den?

 • Ställ lite mjölk i kylen och gnugga över ögonens konturer när den är kall.
 • Låt verka i 15 minuter innan du sköljer.
 • Upprepa varje kväll för bästa resultat.

3. Papaya kan förebygga kråkfötter

papayaskivor på tallrik

En papayamask kan ersätta antirynkkrämer genom att avsevärt minska de fina rynkorna runt ögonen.  Papaya innehåller enzymer och antioxidanter som tonar huden och minskar förlusten av elasticitet och fasthet.

Hur använder man den?

 • Mal en skiva mogen papaya och applicera purén i ögonvrån och på kindbenen.
 • Låt sitta i 30 minuter, varpå du sköljer med kallt vatten.
 • Använd masken minst tre gånger per vecka.

4. Ricinolja är mjukgörande

Även om ricinolja är känd för sina fördelar för hårtillväxt är den även bra för att minimera uppkomsten av fina linjer, såsom kråkfötter. De naturliga fettsyrorna och mjukgörande egenskaperna ger näring åt huden på djupet och minskar tecken på slitage.

Hur använder man den?

5. Aloe vera gör huden fastare och kan förebygga kråkfötter

aloe vera-gel

Gelen från aloe vera är en naturlig kräm som återfuktar och gör huden fastare, vilket hjälper till att minska uppkomsten av tidiga ålderstecken. Den innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter som skapar en skyddande barriär mot de farliga effekterna av fria radikaler.

Hur använder man den?

 • Extrahera gelen från aloe vera-bladet och gnugga den i ögonvrån tills den absorberas av huden.
 • Låt sitta i två timmar innan du sköljer.
 • Använd kvällstid 2-3 gånger per vecka.

6. Paprika bekämpar rynkor och kan förebygga kråkfötter

Paprika är utan tvivel en av de mest fördelaktiga kurerna för det ömtåliga området runt ögonen. Dess höga koncentration av vatten, utöver dess antioxidanter och mineraler, bekämpar hängighet, rynkor och problem såsom påsar under ögonen.

Hur använder man den?

 • Mixa en paprika tills den är ordentligt mosad och ställ den i kylen.
 • Låt svalna i två timmar innan du applicerar på områdena du vill behandla.
 • Låt sitta i 20 minuter innan du sköljer.
 • Använd varje dag, helst innan läggdags.

Vill du förebygga kråkfötter och andra fina linjer? Välj någon av våra huskurer och använd i din dagliga skönhetsrutin, även om din hud redan är i perfekt skick.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • González Minero, Francisco José, & Bravo Díaz, Luis. (2017). Estudio botánico y farmacéutico de productos con aplicación en cosmética y cuidado de la piel. Ars Pharmaceutica (Internet)58(4), 175-191. https://dx.doi.org/10.4321/s2340-98942017000400005
 • Pérez Álvarez, Sandra, Ávila Quezada, Graciela, & Coto Arbelo, Orlando. (2015). El aguacatero (Persea americana Mill). Cultivos Tropicales36(2), 111-123. Recuperado en 11 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362015000200016&lng=es&tlng=es.
 • Sandoval, Miguel, Lazarte, Karen, & Arnao, Inés. (2008). Hepatoprotección antioxidante de la cáscara y semilla de Vitis vinifera L. (uva). Anales de la Facultad de Medicina69(4), 250-259. Recuperado en 11 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-55832008000400006&lng=es&tlng=es.
 • Sayar, Romina. (2016). Valor nutricional de un gran alimento. Diaeta34(154), 34. Recuperado en 11 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1852-73372016000100006&lng=es&tlng=es.
 • Somaris, E, Clemente Granados, Quintana, & García-Zapateiro, Luis A. (2017). Propiedades Reológicas de la Pulpa de Papaya (Carica papaya). Información tecnológica28(4), 11-16. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642017000400003

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.