Förbättra ditt närminne med dessa knep

Du kan förbättra ditt närminne med hjälp av vissa vanor och övningar. Sömn, en balanserad kost, att använda alla sinnen och att spela mentala spel kan alla hjälpa till att skärpa din minnesförmåga.
Förbättra ditt närminne med dessa knep
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Glömmer du ofta bort vad det var du höll på att säga? Glömmer du varför du gick in i köket eller vad det var du tänkte du behövde handla? Missar du ibland viktiga möten eller datum? Känner du med andra ord att du behöver förbättra ditt närminne?

Det kan vara så att din hjärna är överfylld med information och sparkar bakut. Men oroa dig inte, du kan förbättra ditt närminne med hjälp av några vanor och övningar. Vi ska berätta hur du gör.

Tips för att förbättra ditt närminne

Det finns två typer av minne: närminne (eller arbetsminne) och långtidsminneDet första används för att lagra omedelbar information, som till exempel namnet på någon du precis träffat. Närminnet har begränsad kapacitet.

Långtidsminnet använder vi för att lagra saker i hjärnan som vi behöver koncentrera oss mer för att komma ihåg, som ett prov eller saker som vi gör dagligen.

Vill du förbättra ditt närminne, följ dessa steg:

1. Fokusera på en sak i taget

Fokusera på en sak i taget och förbättra ditt närminne

Försök till att börja med koncentrera dig på en sak i taget. De sista åren har multitasking-filosofin om att vi kan göra tusen saker på samma gång blivit väldigt populär. Det är dock inte sant.

Även om vi kanske kan göra vissa rutinsysslor medan vi håller på med andra saker, eller till och med göra två saker på en gång, har vi faktiskt inte förmågan att koncentrera oss på två saker samtidigt.

Varför inte? Det är alltid en av sakerna som “stjäl” ditt fokus, vilket resulterar i att du inte lyckas göra någon av dem på ett bra sätt. Våra hjärnor jobbar bättre när vi får fokusera på endast det vi har framför oss.

2. Ha roligt med mentala lekar

Du kan stimulera närminnet på en mängd olika sätt. Hjärnan svarar på stimulans och träning på samma sätt som musklerna.

När du lär dig någonting nytt skapar hjärnan nya nervbanor, vilket skapar nya nervanslutningar (precis som ett tunnelbanesystem, kan man säga).

Eftersom din hjärna kan skapa nya banor är det viktigt att ge den de byggstenar den behöver för att lägga spåren rätt för att binda ihop alla dina tankar.

Hur kan du göra det?

Genom att engagera dig i minnesspel, pussel och liknande.

3. Använd alla sinnena

Använd alla sinnen som memoreringsteknik

Du skapar inte minnen genom att endast använda ögonen. Visst bär du fortfarande omkring på minnen från barndomen, som doften av farmors nybakta bröd eller en sång din mamma sjöng för dig när du var rädd? Du kan använda dig av alla dina sinnen som vuxen också!

Har du svårt för att komma ihåg vad folk heter, repetera namnen flera gånger högt. Genom att göra det involverar du örat i minnesprocessen. Vill du komma ihåg ett recept, koncentrera dig och känn smaken av alla ingredienserna, en och en, i gommen.

4. Förbättra ditt närminne med minnesregler

Den här tekniken går ut på att du associerar ord, bilder eller meningar för att förbättra ditt närminne. Rim kan också vara till stor hjälp. Vill du till exempel komma ihåg vilka månader som har 30 dagar finns det en minnesregel för det. “Trettio dagar har september, april, juni och november…”

Du kan också hitta på egna regler genom att använda personlig information som du lätt kommer ihåg, som familjemedlemmars eller nära vänners initialer. Använd kombinationer som är de lättaste att upprepa.

5. Segmentera och organisera

Konkret information och bilder hjälper dig förbättra ditt närminne

När du behöver komma ihåg ett tiosiffrigt telefonnummer är det lätt att snabbt glömma bort det om du försöker lära dig hela numret som en enhet. Delar du däremot upp det i två delar, eller i tre segment med tre eller fyra siffror, är det lättare att komma ihåg det vid senare tillfällen. Upprepa sekvenserna flera gånger tills det fastnar i huvudet.

En annan teknik som kan vara hjälpsam är segmentering. När du gick i grundskolan lärde du dig säkert att göra tankekartor eller understrykningar med olika färger i texter. Gör samma sak med allt du behöver komma ihåg!

Konkret information och bilder är stor hjälp för hjärnan.

6. Ät bättre och förbättra ditt närminne

Det finns tveklöst ett samband mellan dina kostvanor och hjärnans aktivitetEn kost med mycket omega-3-fettsyror (som finns i till exempel lax, valnötter och avokado) och vegetabiliskt protein (frukt och grönsaker) motverkar för tidigt åldrande och mentala och kognitiva sjukdomar som Alzheimers.

7. Sov bättre och förbättra ditt närminne

Har du märk att det är svårare att komma ihåg saker vid slutet på dagen? Eller att du inte kan komma ihåg ens enkla saker när du bara sovit 3-4 timmar? Det händer för att hjärnan behöver vila för att återhämta sig, precis som kroppens övriga muskler.

Du bör hålla dig till en sovrutin och sova mellan 7 och 8 timmar. Gå och lägg dig och stig upp vid samma tidpunkter varje dag, och ta en kort tupplur på eftermiddagarna. Titta inte på TV i sängen och undvik även att äta för mycket middag eftersom det kan göra dig sömnig för tidigt.

8. Fysisk aktivitet kan förbättra ditt närminne

Att hålla igång kroppen med träning kan vara hjälpsamt om du vill förbättra ditt närminne.

Med träning pumpar kroppen syre och denna “rena luft” når även hjärnan. Det gör att kapaciteten ökar för att komma ihåg all information som du tar emot under en hel dag. Du kan även träna konditionsträning (cykel, löpband, löpning, med mera) för att stärka hjärnans funktioner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Engelhardt, H.; Buber, I.; Skirbekk, V., and Prskawetz, A. (2010). “Social involvement, behavioral risk and cognitive functioningg among older people”, Ageing & Society, 30 (5): 779-809.
  • Mendoza, V. M. (2018). “Envejecimiento activo, mejor vida en la tercera edad”, en Salud y Medicina. Zaragoza (México): UNAM.
  • Salthouse, T. A. (2010). Major issues in cognitive aging. London: Oxford UP.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.