7 saker du aldrig borde göra mot din vagina

Det må vara vanligt att använda vaselin eller liknande produkter som glidmedel – det är faktiskt väldigt dåligt och farligt för vaginan.
7 saker du aldrig borde göra mot din vagina

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vaginan är väldigt känslig för miljömässiga förändringar; pH-värdet har en benägenhet att rubbas. Du känner säkert redan till några av de saker som kan skada vaginans hälsa, såsom brist på hygien, för åtsittande kläder och oskyddat sex, bland andra. Många kvinnor oroar sig dock för mycket över utseendet på sitt könsorgan och begår därför misstaget att inte se efter det ordentligt. Av den anledningen vill vi dela med oss av några saker du aldrig får göra mot din vagina, din “bästa vän”.

Att bära åtsittande trosskydd varje dag

Dessa produkter skapades för att absorbera de vaginala flytningar vi upplever i början och slutet av varje menstruation. Att använda dem varje dag kan dock skada din intimhälsa, eftersom daglig användning gör området varmare och fuktigare. Som ett resultat kan dina lägre regioner bli det perfekta området för att odla bakterier. Det leder till infektioner och ökar mängden flytningar.

Om du använder dessa produkter regelbundet rekommenderar vi att du minskar hur länge du använder dem eller byter dem oftare. Det bästa är att byta dem var fjärde timme.

Att försöka bli av med din vaginas naturlig lukt

badande-kvinna

Din vagina har en distinkt doft som är helt normal. Kanske gör lukten dig obekväm för att du tycker den är oangenäm, men vad händer om du testar det genom att fråga din partner? Vaginan är ett varmt och fuktigt inre organ. Det betyder att den svettas, eller perspirerar, och skapar en lukt som är helt normal.

Du borde endast oroa dig när:

  • Lukten blir starkare än vanligt
  • Du även upplever klåda med lukten
  • Du börjar uppleva ovanliga flytningar

Nedvärdera aldrig din vaginas naturliga lukt, och försök inte dölja den.

Att använda vaselin som glidmedel

Vaselin och andra produkter med petroleum kan orsaka vaginala infektioner om de används som glidmedel. Om du vill använda glidmedel, använd en högkvalitativ, professionell olja med neutralt pH-värde. Du tjänar inget på att använda produkter såsom smör eller matlagningsoljor, då de kan bränna dig eller ändra pH-balansen i din vagina. För heller aldrig in främmande objekt, livsmedel eller annat som inte designats för att föras in i vaginan.

Att göra vaginal sköljning

vaginala-infektioner

Vi förstår att du vill hålla hela kroppen ren och väldoftande, men överdriven rengöring av din vagina inte är bra för hälsan. Vissa kvinnor gillar att göra vaginal skäljning för att rengöra intima områden, men det är inte alls nödvändigt. Vanan kan faktiskt vara rätt farlig, eftersom det avsevärt kan störa balansen hos hälsosamma bakterier i vaginan. Vissa gynekologer anser att vaginal sköljning kan orsaka bäckeninflammation och bakteriell vaginos.

Det bästa du kan göra för vaginan är att tvätta den med vatten och en pH-neutral tvål när du duschar eller badar. Vidare ska du rengöra ditt intimområde med en ren handduk och inte gnugga för hårt.

Att utsätta vaginan för ånga

Att ånga sin vagina på ett spa verkar ha blivit rätt populärt. Det involverar att du utan underkläder sitter på en speciell stol som skickar ut ånga. Denna ånga åker rakt in i din vagina för att öka blodcirkulationen i området. Ångbehandlingar har dock resulterat i brännskador och irritation på intima områden. Det finns dessutom inga vetenskapliga bevis för att det ska vara effektivt.

Att använda mat under sex

Att föreslå kondomer, för din vaginas och sexuella hälsas skull, vid sexuella aktiviteter är inget nytt. Vissa gillar att leka kreativa lekar när de har sex. Vi rekommenderar dock inte att man använder chokladsås, vispgrädde eller liknande produkter internt under dessa lekar.

Detta eftersom allt som innehåller socker kan förändra bakterie- och jästproportionerna i vaginan. Sockriga produkter kan dessutom orsaka infektioner och även irritera vulvan. Om ni vill leka sexuella lekar med olika smaker är det bättre att leta efter produkter som är framtagna just för det.

Att torka sig på fel sätt efter ett toabesök

toalettrutiner

Det är viktigt för den feminina hygienen att du torkar dig själv rätt efter att du har kissat. Att göra det på fel sätt kan resultera i de vanligaste infektionerna. Eftersom anus sitter väldigt nära vaginan kan bakterier flyttas från den ena till den andra. Dessa bakterier kan sedan blandas med den vaginala slemhinnan, som är mycket mottaglig för infektioner.

Det rätta sättet att torka sig efter ett toabesök är att börja från vaginan och röra sig mot anus. Med andra ord: framifrån och bakåt.

Kom ihåg: Ta hand om din vagina

Huden på vulvan är den tunnaste och känsligaste huden på kroppen, och sådant man kanske tror är harmlöst kan bränna, irritera eller infektera den. Det finns vanor vi lärt oss sedan barnsben och som vi fortsätter med resten av livet. Det inkluderar dock sådant vi aldrig egentligen får göra mot våra vaginor om vi vill undvika jobbiga situationer.

Genom att använda ovan nämnda råd kan du undvika att störa ditt vaginala ekosystem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Alemán Mondeja, Linet Diana, Caridad Almanza Martínez, and Octavio Fernández Limia. “Diagnóstico y prevalencia de infecciones vaginales.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 36.2 (2010): 62-103.
  • Chávez, Natividad, et al. “Duchas vaginales y otros riesgos de vaginosis bacteriana.” Revista peruana de medicina experimental y salud pública 26.3 (2009): 299-306.
  • González, Carolina, et al. “Flora vaginal en pacientes que asisten a consulta ginecológica.” Revista de la Sociedad Venezolana de Microbiología 26.1 (2006): 19-26.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.