Tips för att lindra vaginala svampinfektioner

februari 22, 2019
Även om det är absolut nödvändigt att hålla området torrt och hygieniskt för att få slut på vaginala svampinfektioner måste du även respektera vaginans naturligt fukt så att du inte orsakar andra problem.

Vaginala svampinfektioner kan orsakas av diverse typer av mikroorganismer som överlever i kvinnans privata delar. Den vanligaste orsaken till ett utbrott är Candida albicans – en typ av svamp som lätt växer i fuktiga och varma miljöer.

Det är obehagligt för alla kvinnor eftersom det generellt ger symtom såsom klåda, luktande vaginala flytningar och rodnad hos blygdläpparna. Som om det inte vore nog kan det bli värre med tiden och orsaka andra typer av obehag, inklusive smärta, irritation och svårigheter under sexuella aktiviteter.

Men de goda nyheterna är att det finns några tips och naturliga kurer du kan testa för att kontrollera dina symtom i samband med att du gör dig av med infektionen.

Idag vill vi avslöja sex av de viktigaste tipsen för att motarbeta dessa problem.

1. Håll området torrt

håll området torrt

Infektioner som orsakas av vaginal svamp utvecklas lättare i mycket fuktiga miljöer. Försök att hålla vaginans externa områden torra och se till att torka väl efter att du duschat eller gått på toaletten.

Kom ihåg att detta intima område skapar sitt eget naturliga smörjningsmedel, vilket inte utgör någon risk för infektion. Denna fukt måste respekteras eftersom förändringar kan öka risken för sjukdom.

2. Använd underkläder av bomull

Materialet på dina underkläder har generellt mycket att göra med utvecklandet av dessa tillstånd. Tyg som absorberar fukt och hindrar området från att andas blir en grogrund för svamp. Underkläder gjorda av bomull är de mest rekommenderade för intimhygien och för att undvika överdriven fuktighet och värme.

Du bör även undvika att bära fuktiga baddräkter efter att du kommit upp ur poolen – ju längre du dröjer med att byta om, desto högre risk att du drabbas av någon form av infektion. Du bör även försöka bära lössittande kläder, speciellt om du har symtom på candidiasis.

3. Ha bättre personliga hygienvanor

intimhygien

Daglig hygien är den huvudsakliga nyckeln till att åtnjuta god vaginal hälsa. Tvätta det infekterade området med en mild, oparfymerad tvål två gånger om dagen. Se till att hålla dina underkläder rena och torra, speciellt om du lägger märke till rikliga vaginala flytningar.

Se även till att torka framifrån och bakåt när du går på toaletten. Detta för att undvika att sprida svamp och bakterier.

4. Undvik sexuellt umgänge

Svampinfektioner är givetvis inte ett extremt allvarligt tillstånd, men det är bäst att undvika sex när du fortfarande återhämtar dig. Att ha sex utan att först ha bekämpat svampen kan få infektionen att hålla i sig längre. Ibland kan den till och med ge obehag för din partner.

6. Använd inte parfymer

använd inte parfymer

Att använda parfymer, deodoranter och andra doftande produkter på dina privata områden påverkar vaginans mikrobiella flora och främjar även svamptillväxt. De kemiska substanserna är inte kompatibla med vaginans pH-värde och tenderar att orsaka skadliga obalanser.

7. Naturell yoghurt mot vaginala svampinfektioner

Naturell yoghurt är rik på levande kulturer och naturliga syror som reglerar vaginans naturliga pH. Detta är en av de populäraste kurerna mot candidiasis och bakterieinfektioner eftersom de goda bakterierna kan förebygga den negativa påverkan som mikroorganismer kan ha.

För att lösa detta tillstånd rekommenderar vi att du äter en portion yoghurt om dagen. Du kan även applicera yoghurt på utsidan av vaginan.

8. Skölj med äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger

De antimikrobiella och antibakteriella egenskaperna hos äppelcidervinäger är användbara för att bekämpa mikroorganismerna som orsakar dessa typer av infektioner. Syrorna reglerar pH-värdet och ändrar miljön som vaginala svampinfektioner behöver för att utvecklas.

Det hjälper till att lindra klåda, rodnad och gula flytningar.

Ingredienser

Instruktioner

  • Späd ut äppelcidervinäger i det varma vattnet. Använd denna vätska för att tvätta vaginans externa områden.
  • Upprepa två gånger dagligen tills infektionen läkts.

Alla ovan nämnda tips är användbara och naturliga när du vill få ett slut på vaginala svampinfektioner. Om du efter flera dagars behandling inte fått några positiva resultat är det bäst att träffa din läkare.

Spara

  • Martinez, R. C. R., Franceschini, S. A., Patta, M. C., Quintana, S. M., Candido, R. C., Ferreira, J. C., … Reid, G. (2009). Improved treatment of vulvovaginal candidiasis with fluconazole plus probiotic Lactobacillus rhamnosus GR-1 and Lactobacillus reuteri RC-14. Letters in Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1472-765X.2008.02477.x
  • Genet, J. (1995). [Natural remedies for vaginal infections]. SIDAhora : Un Proyecto Del Departamento de Publicaciónes Del PWA Coalition, NY.