5 saker att undvika för att bli mer hälsosam

5 saker att undvika för att bli mer hälsosam

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Hur hälsosam tror du att du är? Tror du att ditt hem är en hälsosam plats? Skulle det kunna vara bättre? Vi kommer idag att prata om vissa saker du borde hålla dig borta från för att bli mer hälsosam.

Du kommer märka att vissa av dem inte verkar speciellt skadliga. Det är också saker som vi ofta anser vara “nödvändigt” i vardagen. Problemet är att vissa av dem kan ge problem med hälsan.

Konstgjorda sötningsmedel

kaffe

Konsgjorda sötningsmedel gör att kroppen lagrar fett. Intag av det ökar din risk för att drabbas av diabetes, och det kan även ändra dina blodsockernivåer när du redan har sjukdomen. Mat och dryck som innehåller artificiella sötningsmedel är precis lika dåliga för hälsan, t.ex. light-läsk.

Utöver att påverka ditt insulinsvar och få dig att gå upp i vikt bidrar de till:

En av anledningarna till att artificiella sötningsmedel bidrar till dessa problem är för att de ändrar din tarmflora. De påverkar även på hur din metabolism fungerar. Dessa sötningsmedel kan också orsaka glukosintolerans, vilket försvårar din behandling av diabetes.

Bli mer hälsosam: undvik matbehållare i plast

Försök också undvika plastbehållare och plastflaskor, vilket inkluderar de du använder för att förvara din mat. På så sätt minskar du antalet kemikalier i ditt endokrina system, inklusive bisfenol A och ftalater.

Ditt endokrina system reglerar:

  • Ditt humör
  • Din tillväxt- och utvecklingsprocess
  • Hur din vävnad fungerar
  • Dina sexuella och reproduktiva system

Men när du intar livsmedel som har förvarats i plastbehållare en längre tid löper du risk för:

  • Reproduktiva hälsoproblem
  • Hypertoni
  • Olika typer av cancer

Problemet är att plastbehållare efter ständig tvätt släpper ifrån sig ämnen som du kan få i dig utan att du märker det. Det bästa är att använda glasbehållare. Du kan även skaffa vissa som är fria från ftalater.

Stekpannor med beläggning

Stekpanna

Använder du stekpannor med beläggning (s.k. non-stick) som är gjorda för att maten inte ska fastna? Det är bättre att byta ut dem mot pannor och stekjärn av keramik eller glas. Problemet är att det material som används för att se till att maten inte fastnar innehåller perfluoroktansyra – en kemikalie som kan orsaka cancer.

Den komponent som gör att maten inte fastnar är en fluorid som finns i denna syra. Problemet är att när du värmer upp pannan förångas denna fluorid förångas, och när det händer är det omöjligt att märka av den giftiga fluoridgasen. Du andas in den utan att märka det.

Luftfräschare

Luftfräschare innehåller diklorfenol. Det är en kemikalie som kan leda till för tidig pubertet och andra hälsoproblem, inkluderat cancer. Andra vanliga kemikalier i dessa enheter är ftalater. Som sagt påverkar dessa ditt endokrina system.

Om du har problem med obehagliga dofter i huset ska du försöka använda vända dig till alternativ, som att:

  • Öppna dina dörrar och fönster dagligen för att låta huset ventileras
  • Använd essentiella oljor av bra kvalitet
  • Ha färska blommor hemma
  • Bränn lite rökelse varje dag

Vi vet att många av oss använder luftfräschare, men tänk på din hälsa innan du använder dem.

Paketerade kryddor

bli mer hälsosam med kryddor

Örter och kryddor innehåller mycket antioxidanter, mineraler och vitaminer. Dessa hjälper till att maximera antalet näringsämnen i din mat. Men för att verkligen dra nytta av dessa fördelar måste du se till att du använder färska kryddor.

Det finns ett problem med de paketerade kryddor du hittar i handeln; de har gått igenom en lång konserveringsprocess. Det innebär oftast att kemikalier har använts för att de inte ska förlora sin smak och textur. Vår rekommendation är att du införskaffar naturliga kryddor på marknaden, eller så kan du odla dem hemma i din trädgård.

På så sätt ser du till att alltid ha färska kryddor till hands.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rebecca J. Brown, Mary Ann De Banate, Kristina I. Rother. Artificial Sweeteners: A systematic review of metabolic effects in youth. (2010).
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2951976/
    • Rudel, R. A., Gray, J. M., Engel, C. L., Rawsthorne, T. W., Dodson, R. E., Ackerman, J. M., … & Brody, J. G. (2011). Food packaging and bisphenol A and bis (2-ethyhexyl) phthalate exposure: findings from a dietary intervention. Environmental health perspectives119(7), 914.
    • Sajid M, Ilyas M. PTFE-coated non-stick cookware and toxicity concerns: a perspective. (2017).

    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28913736

    • Anne Steinemann. Fragranced consumer products: exposures and effects from emissions. (2016).
    ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5093181/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.