Armhålorna kan varna dig om 5 hälsoproblem

Visste du att armhålorna kan ge dig värdefull information om din allmänna hälsa? Lär dig hur i den här artikeln!
Armhålorna kan varna dig om 5 hälsoproblem
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 02 november, 2022

Armhålorna är ett område av kroppen som vi vanligtvis tar god hand om. Vad du kanske inte vet är att de kan skicka varningssignaler om din hälsa, speciellt när du lider av hormonobalanser eller tillstånd som påverkar lymfhälsan.

Även om det ibland överses så kan många oegentligheter i armhålorna indikera att något inte står rätt till i kroppen.

I följande artikel ska vi dela med oss av fem varningstecken du inte bör ignorera.

1. Dålig lukt från armhålorna

Kvinna luktar sig i armhålan

Dålig lukt i armhålorna är vanligt för de flesta. Ansamlingen av fett på ytan av huden skapar en perfekt miljö för bakterietillväxt, vilket orsakar en stark, sur lukt. Lukten försvinner lätt med en dusch, och givetvis genom att använda deodoranter och antiperspiranter varje dag.

Men när doften är för stark och ihållande kan din kropp försöka varna dig om ett sköldkörtelproblem eller hormonförändringar. Om lukten liknar den från rutten frukt eller nagellack kan det vara kopplat till ett problem vid namn ketoacidos, där kroppens förmåga att bearbeta socker har försämrats.

Det betyder att ihållande dofter som uppstår trots att du har bra hygien kan vara ett tecken på diabetes eller prediabetes.

2. Klåda

En kliande känsla i armhålorna kan vara vanligt när kroppshåret börjar växa tillbaka efter att du rakat bort det. Vanligtvis är det ett tecken på irriterad hud på grund av friktion från rakblad eller en reaktion på kemikalier i vissa krämer och deodoranter.

Men ihärdig klåda som kommer tillsammans med röda prickar och döda celler indikerar tillväxt av en svamp i huden.

  • I det senare fallet är det viktigt att tala med en läkare. Du kan behöva använda en antimykotisk behandling.

3. Smärta

Smärta i armhålorna

Smärta under armarna kan komma från ömma muskler, vilket i sin tur orsakas av fysisk ansträngning i överkroppen.

Det är vanligt bland folk som lyfter tunga föremål eller tränar med vikter under sina träningspass.

Smärtan är sporadisk och försvinner vanligtvis av sig själv med lite vila.

  • Om det dock blir ett ihållande problem och smärtan ökar kan det vara bäst att tala med en läkare.
  • I vissa fall är smärtan ett tecken på svullna lymfkörtlar eller lesioner i området.

4. Utslag

Den varma, fuktiga miljön som karaktäriserar detta område av kroppen ökar risken för jästinfektioner. Kombinationen främjar tillväxten av svamp som kan orsaka utslag såväl som andra symptom, inklusive klåda och rodnad.

Dessa reaktioner kan vara resultatet av en allergi, för mycket värme eller friktion.

5. Knölar och inflammation

Knölar i armhålan

Små fläckar i armhålan, liknande akne, dyker upp när hårsäckarna blir igentäppta, vilket hindrar hår från att komma upp till ytan.

Dessa kan vara ganska smärtsamma och bli infekterade om de inte behandlas ordentligt.

  • Istället för att plocka dem med pincett är det rekommenderat att exfoliera huden tills håret kan komma ut.

Om du å andra sidan ser att en knöl börjar bildas är det ett tecken på en inflammerad lymfkörtel. I armhålorna är lymfkörtlarna rikliga och märks kanske inte av när du är frisk. De kan dock varna dig om hälsoproblem när de blir inflammerade. Det indikerar att din kropp försöker bekämpa en sjukdom eller infektion, vilket kan leda till allvarligare problem.

Det är viktigt att lymfkörtlarna är friska, eftersom de enligt den prisbelönta forskaren Maria Ulvmar bland annat hjälper till att motverka cancer.

Det faktum att en knöl eller liknande är närvarande i flera veckor eller dagar kan vara en indikation på infektioner eller till och med cancer.

  • Se till att observera området och tala med din läkare. Det är nyckeln till att ta reda på varför knölen dykt upp och hur allvarligt tillståndet är.

Hur pass uppmärksam är du på signalerna dina armhålor skickar dig? Nu när du vet att de kan varna dig om allvarliga hälsoproblem ska du tala med en specialist om oegentligheter uppstår.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Perera, E., & Sinclair, R. (2013). Hyperhidrosis and bromhidrosis: A guide to assessment and management. Australian Family Physician. https://doi.org/http://dx.doi.org/23781522
  • Semkova, K., Gergovska, M., Kazandjieva, J., & Tsankov, N. (2015). Hyperhidrosis, bromhidrosis, and chromhidrosis: Fold (intertriginous) dermatoses. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2015.04.013
  • Uchida, K., & Okazaki, K. (2015). Lymphadenopathy. In Autoimmune Pancreatitis. https://doi.org/10.1007/978-3-642-55086-7_20
  • Peri J, Callejas Pérez A, Rubio M, Grimalt R. La hiperhidrossi primaria. Medicina Integral. 2000; 36(6): 223-230.
  • De Schepper S, Naeyaert J-M. Acantosis nigricans. EMC – Dermatología. 2006;40(2):1–7.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.