4 sätt att slå fast när du behöver en terapeut

Även om vi kan vädra saker inför våra vänner är en terapeut ett proffs som kommer lyssna på dina problem utan att döma och hjälpa dig släppa på vad du bär inom dig.
4 sätt att slå fast när du behöver en terapeut

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är inte alltid lämpligt att prata om terapi. Många anser trots allt att det är ett känsligt ämne, trots att det finns tillfällen när man behöver en terapeut. Det överdrivs så pass att ämnet nästan har blivit tabu.

Det är viktigt att ha ett öppet sinne. Att ge andra eller oss själva råd och motta rekommendationer från närstående är aldrig en dålig idé. Ibland kan det dock vara till stor hjälp att få ett professionellt perspektiv på våra problem och en annan synvinkel.

Vad är terapeuter och vad kan de hjälpa oss med?

Terapeut lyssnar på problem

Folk har flera olika åsikter om terapeuter. Dessvärre stämplar många det som en läkare som specialiserat sig på “galna” människor. Därifrån kan förvirring och till och med rädsla uppstå när man ska prata med en (åtminstone vid ett privat möte).

Det är dock inte alls sant. En terapeut är en person som utbildats i alla områden med koppling till psykologi. De ansvarar för att analysera det mänskliga beteendet inom områden som:

  • Tankar
  • Känslor
  • Inlärning
  • Mentala åkommor

Å andra sidan är det inte som ett juridiskt eller religiöst vittnesmål. Vi kan heller inte förvänta oss att en terapeut ska avslöja fantastiska hemligheter för att lösa våra problem. Rollen fokuserar på ömsesidig konversation som genom frågor och råd möjliggör för patienten att avslöja vad som händer, på gott och ont, och hur situationen kan lösas.

Hur vet man om man behöver en terapeut?

Det är inte lätt att besluta om man ska boka ett (eller flera) besök hos en terapeut. Vissa må tycka att det är enkelt, men det är fortfarande ett ganska komplext steg. Beslutet måste tas med ett klart sinne och med full hängivelse, trots de svårigheter det kan innebära.

För att underlätta beslutet ska vi dela med oss av en lista anledningar som hjälper dig att utvärdera om du behöver en terapeut.

1. Du behöver stöd utan att bli dömd

Man får stöd utan att dömas

Hyckleri är i mode. Vi må ha vänner, men om vi tar en närmare titt är många hycklande, dömande och olojala. Det är en stor anledning att vilja vända sig till någon annan för att prata om sina dagliga problem. I detta fall kan det bästa alternativet vara en terapeut. Du kan träffa en expert som är utbildad att lyssna och samarbeta med dig utan att ge negativa kommenterar eller döma vad du säger.

2. Du vill ha seriösa råd

Du kan vända dig till en vän eller bekant för att få ur dig saker, oavsett om de är bra eller dåliga. Men utöver risken att bli dömd är rådgivning en avgörande faktor. Det är inte dåligt att prata med andra, så länge de inte tar lätt på rekommendationer.

Fördelen med terapeuten är att om hen erbjuder en åsikt eller ett råd om problemet ifråga kommer det vara professionellt och seriöst. Glöm inte att alla bekräftelser som görs av en terapeut baseras på kliniska teorier och analyser, och inte på upplevelser eller tillgivenhet.

3. Du har problem att uttrycka dig

Terapeut skriver anteckningar

Vi menar inte nödvändigtvis att du har problem att prata inför andra, utan att dela med dig av vad du håller inom dig. Att gå på möten med en terapeut kan hjälpa dig med det. Gradvis kommer rädslor, problem, ansvar och andra liknande saker komma upp till ytan.

Rollen för terapeuten är att vara en spegel som hjälper dig att visa de negativa tankarna och övertygelserna som begränsar dig. Det är en fantastisk övning.

4. Du vill ha personligt utrymme

En stor anledning till att vissa behöver en terapeut är för att de vill ha ett utrymme för sig själva. Även om det kan verka ologiskt är terapi ett utmärkt sätt att få lite tid för sig själv. Eftersom en terapeut är en vägledare för mänskligt beteende kan denne bidra till din självkännedom och vara ett stort stöd (givetvis utan att kliva över gränsen för sin professionella roll).

Ett vanligt problem är att folk är mer uppmärksamma på andra än sig själva. Av denna och många andra anledningar kan ett möte med en terapeut vara en bra idé.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Duquesne, J., & Loch, J.-M. (2010). Psicología Social. Revista Española de La Opinión Pública. https://doi.org/10.2307/40182425
  • Piaget, J., Capítulo, P., La, I., De, E., & Pedagogía, L. (1972). Psicología Y Pedagogía. Libreria Digital.
  • WINOGRAD, M., & JABLONSKI, B. (2012). Psicologia clínica. Volume 24; No1.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.