3 naturliga lösningar för att lindra analfissur

Även om det inte är ett botemedel, kan man få lindring vid analfissur genom att äta mycket fibrer och dricka mycket vatten. Detta gynnar mag- och tarmhälsan.
3 naturliga lösningar för att lindra analfissur
Mariel Mendoza

Granskad och godkänd av läkare Mariel Mendoza.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

I dagens artikel kommer du att få reda på några av de bästa naturliga lösningarna för att lindra analfissur. Dessa tips kommer hjälpa dig att förebygga och behandla analfissur genom att använda hemgjorda botemedel som kallt vatten, aloe vera, olivolja och nyponolja.

Vad är analfissur?

Analfissur är en liten spricka i huden runt ändtarmsöppningen. Huvudorsaken till skadan är förstoppning och stor avföring. Detta kan vara ett väldigt smärtsamt problem som orsakar blödning och en lång och svår period av läkande.

Behandling för analfissur bör hanteras med två tillvägagångssätt:

 • Gynnande av normal tarmfunktion och hög vätskekonsumtion för att undvika att göra problemet värre.
 • Applicering av läkemedel för ändamålet som lindrar smärta och gynnar snabbt läkande.
Smärta vid analfissur

Hur kan du reglera din tarmfunktion?

Om du lider av tarmproblem finner du kanske ingen lindring i medicin. Inte ens naturliga botemedel kan alltid erbjuda långvariga resultat; de är ofta snabba lösningar för att ge lättnad till problemet. Den långvariga lösningen innebär att förändra din vardagliga kost och dina vardagsvanor:

 • Din kost bör vara baserad på frukt och grönsaker, både råa och tillagade (juicer, smoothies, sallader med mera). Dessa bör vara på din tallrik vid varje måltid.
 • När det är möjligt, välj livsmedel av fullkorn som inte är raffinerade (spannmål, mjöl, pasta med mera).
 • När du äter stora mängder fibrer behöver din kropp vatten för att bearbeta det. Drick minst två liter vatten om dagen, utöver det du dricker till dina måltider.
 • Glöm inte att tillsätta baljväxter, nötter och frön till dina måltider i vardagen.
 • Motionera två till tre gånger i veckan och undvik att leva ett stillasittande liv, speciellt om du är tvungen att sitta flera timmar per dag.
 • Bekämpa stress och andra ångestgivande rubbningar.

Naturliga lösningar

1. Kallt vatten

Om du har analfissur vill du ha omedelbar lindring till smärtan som uppkommer vid oväntade stunder. Även om detta inte kommer att bota ditt problem, kan kallt vatten lugna ner din smärta omedelbart. Se till att du kombinerar detta med andra behandlingar.

Du kan applicera kallt vatten direkt på det påverkade området. Det är enklast att göra detta i duschen eller i en bidé. Om detta inte är möjligt kan du använda en liten handduk som du blött ner i kallt vatten en stund.

Folk som lider av analfissur bör undvika att använda vanligt toapapper, vilket kan förvärra problemet. De ska istället använda våtservetter eller en bidé om de befinner sig i ett land som använder dem.

2. Hälsosamma vegetabiliska oljor

Kallt vatten är en idealisk behandlingsmetod för tillfälligt obehag. För att förebygga och behandla analfissur bör du återfukta och skydda detta känsliga område av din kropp. Naturliga produkter kan användas för detta; undvik att använda kemiska substanser som har negativ effekt.

Den enklaste och mest effektiva behandlingen är användning av vegetabiliska oljor. De ger näring åt din hud på djup nivå och gör huden mer elastisk så det förebygger nya sprickor från att uppkomma.

 • De bästa alternativen är mandel-, vetegrodd- och olivolja.
 • Du kan också tillsätta lite eterisk olja av cypress för att gynna god cirkulation.
Eteriska oljor mot analfissur

3. Läkande huskur

Utöver att återfukta huden kan du också göra en huskur som kommer att snabba upp läkeprocessen. Kuren har regenererande egenskaper som kommer att stänga sprickan så fort som möjligt. Den är dessutom antiinflammatorisk, närande och lugnande för huden.

Ingredienser

 • 2 matskedar aloe vera-gel (30 g)
 • 1 matsked nyponolja (15 ml)

Du kan använda naturell aloe vera gel som extraheras från en aloe vera, eller så kan du köpa äkta gel i butik.

Beredning och applicering

 • Blanda aloe vera-gelen med nyponoljan.
 • Applicera på den skadade huden flera gånger per dag och efter varje dusch.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Jahnny, B., & Ashurst, J. V. Anal fissures. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing. 2020.
 • Nelson, R. (2017). Anal fissure. In Complications of Anorectal Surgery: Prevention and Management.
 • Nelson, R. L., Thomas, K., Morgan, J., & Jones, A. (2012). Non surgical therapy for anal fissure. In Cochrane Database of Systematic Reviews.
 • Rajaratnam, S., & Lindsey, I. (2014). Chronic anal fissure. In Anus: Surgical Treatment and Pathology.
 • Schlichtemeier S, Engel A. Anal fissure. Aust Prescr. 2016 Feb;39(1):14-7.
 • Stachowska E, Maciejewska D, Palma J, Jamioł-Milc D, Szczuko M, Marlicz W, Wunsch E, Skonieczna-Żydecka K. Improvement of bowel movements among people with a sedentary lifestyle after prebiotic snack supply – preliminary study. Prz Gastroenterol. 2022;17(1):73-80.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.