Hur man gör en mjölk- och gelatinmask mot pormaskar

Även om det finns kommersiella masker som kan hjälpa dig att bli av med pormaskar ger de naturliga ingredienserna i vårt recept dig fler fördelar och är dessutom varsammare mot huden.
Hur man gör en mjölk- och gelatinmask mot pormaskar

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Pormaskar dyker upp när din hud producerar för mycket olja och döda hudceller ansamlas.

De är små blockeringar av porerna, precis som finnar. Vanligtvis dyker de upp i T-zonen i ansiktet (panna, näsa och haka) samt kinder.

Uppkomsten av pormaskar är kopplad till brist på ansiktshygien. De är dock vanligare hos personer med hormonobalanser.

Ofta är de även en reaktion på daglig användning av kosmetika. Trots att det inte alltid är synligt kan smink ofta lämna kemiska rester på huden.

Det finns som tur är kurer som hjälper dig att bli av med dem.

I den här artikeln vill vi dela med oss av ett recept på gelatin och mjölk mot pormaskar som hjälper dig att bli av med dem och ger din hud de näringsämnen den behöver.

En gelatin- och mjölkmask mot pormaskar

Kuren främjar borttagning av pormaskar, döda hudceller och andra orenheter. Det betyder att allt som samlas på hudens yta tas bort.

Maskens kombination av ingredienser främjar balans i svettkörtlarnas aktivitet, vilket är en nyckel till att minska svettproduktionen.

Den innehåller vitaminer, mineraler och antioxidativa substanser som främjar hudens skönhet. Den gör detta genom att förebygga tidig uppkomst av rynkor och problem såsom akne.

Att applicera masken regelbundet håller huden len och återfuktad, eftersom den agerar liknande exfolierande produkter som säljs i samma syfte.

Fördelarna med gelatin

Gelatin är en naturlig ingrediens som vanligtvis används i matlagning som en bas för desserter och för att göra vissa recept tjockare.

Det är känt för sitt höga innehåll av viktiga näringsämnen, och framförallt proteiner. Dessa ger din hälsa många fördelar.

Vad vissa inte vet är att det även är nyttigt för huden. Det är inte bara för att det stödjer hudens regenerationsprocess, utan även för att den bevarar hudens nivå av kollagen. Detta förebygger tidiga ålderstecken.

Gelatin har åtstramande, rensande och återfuktande egenskaper, och tack vare det tonar det huden samtidigt som det tar bort orenheter som finns i porerna.

Det beror till stor del på den tjocka konsistensen; gelatin fastnar utan att orsaka problem. Samtidigt hjälper det till att verka mot pormaskar.

Fördelarna med mjölk

Att regelbundet applicera mjölk i ansiktet hjälper dig att balansera hudens pH-värde. Det minskar även överflödig produktion av olja och ansamling av döda hudceller.

Det höga innehållet av mjölksyra såväl som vitaminer och mineraler hjälper cellernas regenereringsprocess och rensar dessutom blockerade porer.

Mjölks uppfriskande verkan är perfekt för att lugna irritation och rodnad, framförallt för personer som har en tendens att lida av kronisk akne.

Hur du gör denna gelatin- och mjölkmask

Masken är faktiskt ganska enkel att göra. Den är dessutom billig om du jämför med produkter de säljs specifikt för att bekämpa hudproblem.

Den kan appliceras på alla hudtyper eftersom den inte förändrar pH-värdet och inte gör huden för torr.

Den kan även användas som ett komplement till exfolianter eftersom den tar bort döda hudceller.

Ingredienser

 • 2 matskedar ej smaksatt gelatin
 • 4 matskedar mjölk

Instruktioner

 • Tillsätt det smakfria gelatinet i en behållare som tål mikrovågsugnar. Blanda sedan i mjölken.
 • Ställ blandningen i mikron och värm i 10-15 sekunder.
 • Efter det kollar du för att se om den är tillräckligt sval för att applicera. När den är det applicerar du den.
 • Om du vill att blandningen ska vara tunnare och enklare att applicera kan du tillsätta mer mjölk.

Hur man använder den

 • Tvätta av dig sminket med varmt vatten och en neutral tvål.
 • Bred sedan ut masken över ansiktet. Fokusera på områden som har pormaskar.
 • Låt torka i 40 minuter och ta sedan av den. Börja med kanterna och jobba inåt.
 • För att avsluta behandlingen applicerar du en ansiktskräm eller återfuktande tonic.
 • Använd upp till tre gånger per vecka.

Är du redo att prova denna ansiktsmask mot pormaskar? Säg farväl till dem en gång för alla!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.