Bli av med kluvna hårtoppar utan att tappa hårlängd

För att bli av med kluvna hårtoppar är det bland annat nödvändigt att förbättra dina matvanor. På detta sätt kan du skydda och förstärka ditt hår från insidan ut.
Bli av med kluvna hårtoppar utan att tappa hårlängd
Maria del Carmen Hernandez

Granskad och godkänd av hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 21 november, 2022

Vill du bli av med kluvna hårtoppar? Klart du vill! Men hur? Den här artikeln ger dig några naturliga lösningar.

Skadat hår och kluvna hårtoppar är en mardröm för vemsomhelst. Samtidigt kan det vara svårt att hitta tid till att ta hand om sitt hår i den hetsiga vardag vi lever i med jobb och skyldigheter.

En av de värsta plågorna för många av oss är just kluvna hårtoppar, som uppstår då ändarna av hårstråna delas i mindre delar.

Oroa dig inte!

I denna artikel beskriver vi hur du kan bli av med kluvna hårtoppar utan att behöva tappa längd på håret.

Kom ihåg att all behandling som du gör hemma måste göras försiktigt och med omsorg. Dessutom kan du konsultera ett proffs inom området för att undvika problem.

Hur du kan bli av med kluvna hårtoppar naturligt

1. Följ din stylists rekommendationer

Det första du bör göra är att följa många stylisters rekommendation och klippa topparna av ditt hår varje dag i 28 dagar. Detta är en strategi som många följer som en religion, och det ger väldigt goda resultat. Att klippa topparna ofta låter dig behålla samma längd på håret och bli av med kluvna hårtoppar.

Det finns många stilar av frisyrer och nya verktyg som låter dig behålla din längd på håret. Din stylist vet hur du kan eliminera kluvna toppar utan att behöva bli av med mer än några millimeter i längd.

Efter klippningen kan din stylist dessutom berätta om de bästa kemiska metoderna och behandlingarna för att förebygga denna vanliga plåga.

2. Naturliga fuktgivande behandlingar

Om du inte är en av dem som ofta besöker skönhetssalonger, kan du prova behandlingar som återfuktar och återställer livskraften i ditt hår.

Idag finns det ett flertal hårvårdsprodukter och hårmasker på marknaden, men naturliga produkter kommer alltid att vara de bästa för att vårda ditt hår.

Låt oss ta en titt på en av dem!

Blek håret med en hårinpackning

Honung och avokado

Ingredienser

 • 1 matsked honung (25 g)
 • Innanmätet från 1 avokado

Hur ska du göra?

Om du är ovan med världen av naturliga behandlingar är denna blandning av honung och avokado ett bra sätt att börja.

 • Blanda de två ingredienserna tills du får en slät konsistens. Beroende på längden av ditt hår kan du behöva laga mera av blandningen.
 • Applicera blandningen i håret efter att du använt schampo och låt verka i 15 minuter innan du sköljer håret ordentligt.

Pumpa, banan och olivolja

Ett annat sätt att återfukta ditt hår och bli av med kluvna hårtoppar är att använda denna blandning med pumpa och banan.

Ingredienser

 • 2 dl puré av pumpa (200 g)
 • 1 banan
 • Olivolja

Hur ska du göra?

 • Blanda alla tre ingredienser och applicera blandningen i fuktigt hår.
 • Lämna i håret i 15 till 30 minuter och skölj med ordentligt med vatten. Ditt hår kommer att bli återfuktat och återfå sin naturliga lyster.

3. Vatten och hårbalsam

Bli av med kluvna hårtoppar

Att använda hårbalsam varje gång du blött ner håret eller använt schampo, är också ett sätt att förebygga att kluvna hårtoppar uppkommer.

Återfuktande är väsentligt för att undvika att ditt hår blir förfärligt. Du bör även låta ditt hår torka utan att använda hårfön eller plattång. Denna typ av verktyg tär på hårets styrka och livskraft.

Kom också ihåg att vatten alltid är en bra lösning. När du blöter håret och sedan kammar igenom det försiktigt, undviker du uppkomsten av irriterande kluvna hårtoppar.

4. Goda matvanor

Vårt hår är gjort av kollagen, precis som vår hud. Därmed beror vårt utseende mycket på våra matvanor.

Försök dricka en hel del vatten och äta mat med högt näringsvärde, såsom frukt och grönsaker. För att lyckas med vilken skönhetsvård som helst bör matvanor tas i beaktande.

Därmed är det inte endast viktigt att se bra ut, utan även väsentligt att må bra.

Mat

5. Skydda och återfukta ditt hår

Regelbunden användning av hårvårdsprodukter som återfuktar och ger livskraft åt håret, och undvikande av exponering av håret till värme och sol, hjälper dig att förebygga uppkomsten av motbjudande kluvna hårtoppar. Förebyggande är a och o: använd skydd och hatt, undvik exponering till solen under de varmaste timmarna på dagen, och kamma håret dagligen.

Detta är några väldigt konkreta sätt att undvika och förebygga att få irriterande kluvna hårtoppar.

Tillämpa dessa vanor i din skönhetsrutin i vardagen så kommer du se stora och slående förändringar både i ditt hårs utseende och hälsa på nolltid!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Rele, A. S., & Mohile, R. B. (2003). Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. Journal of cosmetic science54(2), 175-192.
 • Burlando, B., & Cornara, L. (2013). Honey in dermatology and skin care: a review. Journal of cosmetic dermatology12(4), 306-313.
 • Fernanda, M., & Dias, G. (2015). Hair cosmetics: An overview. International journal of trichology7(1), 2-2.
 • Gorzynik-Debicka, M., Przychodzen, P., Cappello, F., Kuban-Jankowska, A., Marino Gammazza, A., Knap, N., … & Gorska-Ponikowska, M. (2018). Potential health benefits of olive oil and plant polyphenols. International journal of molecular sciences19(3), 686.
 • Henao Padilla M. (2016). Contribución al estudio de formulación de un producto cosmético de uso capilar basado en aceite de aguacate [Tesis de maestría, Universidad Nacional de Colombia]. Archivo digital. https://repositorio.unal.edu.co/bitstream/handle/unal/59512/marianahenaopadilla.2016.pdf?sequence=1&isAllowed=y
 • Vallianou, N. G., Gounari, P., Skourtis, A., Panagos, J., & Kazazis, C. (2014). Honey and its anti-inflammatory, anti-bacterial and anti-oxidant properties. Gen Med (Los Angel)2(132), 1-5.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.