5 orsaker till och symptom på vulvit

Om du har symptom på vulvit är det viktigt att du träffar din gynekolog innan du börjar behandla på egen hand. Det må inte röra sig om ett allvarligt problem, men det kräver professionell uppmärksamhet.
5 orsaker till och symptom på vulvit
Maricela Jiménez López

Skriven och verifierad av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det finns vissa saker som är väldigt viktiga för kvinnor. Deras sexuella hälsa en av dessa. Det inkluderar allt som händer med deras könsorgan, inklusive vulvit.

I den här artikeln vill vi tala om vad som orsakar det och vilka symptomen är.

Vad är vulvit?

Vulvit är en inflammation i vulvan. Det är inte en allvarlig åkomma, men ett medicinskt problem som kan bero på många olika saker. Dessa kan inkludera:

  • Allergier
  • Skador
  • Extern irritation

Det finns även andra vaginala infektioner som vanligtvis kommer med denna inflammation, som vaginit eller könsherpes. Dessa är dock lätta att bekämpa med hjälp av din gynekolog.

Orsaker till vulvit

Intimområdet är otroligt känsligt. Det finns många faktorer som kan påverka det. I fallet med inflammation i vulvan finns det flera anledningar till att det kan hända.

De huvudsakliga är:

1. Kontaktdermatit

Intima tvålar

Kontaktdermatit leder vanligtvis till sveda och klåda. Du kan dock vara lugn, för det är inte en infektion. Det händer när din hud kommer i kontakt med irriterande substanser och blir inflammerad.

Det kan röra sig om:

  • Tvålar
  • Produkter för feminin hygien
  • Vaginala sköljblåsor
  • Kondomer
  • Spermiedödare
  • Doftsatt toalettpapper
  • Tamponger

2. Sexuellt överförbara infektioner

Herpes, gonorré och klamydia är tre sjukdomar som kan infektera vulvan.

De orsakar vanligtvis stort obehag, såsom:

  • Klåda
  • Sveda när man urinerar
  • Smärta
  • Intensiv utsöndring av vätska som kan vara gul, grön eller grå med stark lukt.

3. Vaginal mykos

Vaginal mykos är ytterligare en vanlig orsak till vulvit. Det är en infektion som orsakas av jäst som i sin tur kan ge upphov till klåda runt genitalierna och tjocka, vaginala flytningar. Jästinfektionen kan behandlas väldigt lätt med antibiotika. I vissa fall kan receptfria jästbehandlingar räcka.

I allvarligare fall skriver din gynekolog ut specialiserade läkemedel.

4. Bakterieinfektioner

Bakteriefloran i kroppen är viktig för att stärka immunförsvaret. Men vissa bakterier kan multiplicera sig för mycket och orsaka vulvit. Det kan hända när du använder antibiotika, som inte bara tar bort bakterierna som orsakar sjukdomen, utan även påverkar din bakterieflora.

Bland bakterierna som orsakar vulvit hittar vi:

  • Streptokocker
  • Gardnerella
  • Stafylokocker

Bakteriell vulvit kommer med en vit eller gråaktig vätska. Denna bär den karaktäristiska lukten av fisk.

5. Låga nivåer av östrogen

Östrogennivåerna minskar naturligt i takt med att tiden går. Det är ovanligt, men vissa kvinnor utvecklar vulvit som ett resultat av lägre östrogennivåer. De som lider av det kan uppvisa smärta i området samt vaginal torrhet. Därför är det troligt att de får problem på den sexuella fronten.

Symptom på vulvit

Symptomen som indikerar att du lider av vulvit är väldigt mångsidiga. De beror på orsaken och inkluderar:

1. Sveda

Ett av de jobbigaste symptomen på vulvit är sveda. Denna känsla är mer uppenbar när du urinerar och efter sex. Svedan kan bli värre när du är nära att få mens.

Kvinna med magsmärtor

2. Rodnad i området kring vulvan

Rodnaden beror på ökade blodmängder i kapillären. Symptomet kommer ofta med inflammation och större flytningar. Du märker av det för att friktion mot kläder och rörelser när du går ger dig obehag. Det är viktigt att du inte kliar eller applicerar några kurer som inte godkänts av din läkare.

3. Smärtsamt sexuellt umgänge

En aktivitet så njutbar som sex med sin partner kan vara väldigt obehagligt när man lider av vulvit.

Kvinna med ryggen vänd mot sin partner

Det beror på att friktionen mot huden ökar din inflammation och rodnad. Om du känner att det går för snabbt eller aggressivt kan du känna en djup smärta.

4. Smärta när du urinerar

Att känna smärta, sveda eller klåda när du urinerar är inte vanligt eller normalt. Det kan hända när du har problem med njurarna, men även när du lider av vulvit. För att fastslå om det senare är orsaken måste du ta reda på om du har resten av symptomen.

5. Oregelbundna flytningar

Det sista symptomet på vulvit är uppkomsten av annorlunda flytningar än normalt. Alla kvinnor har fastslagna flytningar. Det är en del av kroppens hygienmekanismer. Dessa flytningar är en klar vätska utan oangenäm färg eller doft. Vätskan vid vulvit är istället distinkt och kommer i stora mängder.

Lukten kommer dessutom förändras och vara något oangenäm.

Besök din gynekolog så snart du upptäcker dessa förändringar

Vi rekommenderar att du inte faller i fällan att vända dig till vaginala sköljblåsor för att försöka bli av med oregelbundna flytningar. Besök istället din gynekolog för att se om det verkliga problemet är vulvit. Han eller hon kan rekommendera den bästa behandlingen baserad på orsaken och hur långt gånget tillståndet är.

Det må inte vara svårt att behandla, men du borde inte självmedicinera.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • McCormack, W. M. (1990). Two urogenital sinus syndromes. Interstitial cystitis and focal vulvitis. The Journal of reproductive medicine35(9), 873-876.
  • McKay, M. (1991). Vulvitis and vulvovaginitis: cutaneous considerations. American Journal of Obstetrics & Gynecology165(4), 1176-1182.
  • Peckham, B. M., Maki, D. G., Patterson, J. J., & Hafez, G. R. (1986). Focal vulvitis: A characteristic syndrome and cause of dyspareunia: Features, natural history, and management. American Journal of Obstetrics & Gynecology154(4), 855-864.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.