4 orsaker och 5 symptom på leversvikt

Problemet med att ha en lever som inte orkar med är att symptomen bara dyker upp när det är allvarligt. Det är därför du bör söka professionell hjälp så snart som möjligt för att undvika svårare komplikationer.
4 orsaker och 5 symptom på leversvikt

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Leversvikt är när levern slutar fungera. Det är ett progressivt problem som kan leda till allvarlig skada om man inte har koll på vanliga symptom på leversvikt. Utvecklingen är inte omedelbar, utan byggs istället upp över månader och år.

Generellt finns det två typer: akut och kronisk.

  • I den akuta formen påverkas leverns funktion relativt snabbt.
  • I kronisk leversvikt dyker problemet upp mycket långsammare och mycket tid kan passera innan du märker av det.

Orsaker till leversvikt

Precis som med majoriteten av alla allvarliga sjukdomar kan leversvikt ha många orsaker. Notera de största och ta reda på om du ligger i riskzonen för att drabbas. Tala med en läkare för att undanröja alla tvivel.

De vanligaste orsakerna är:

1. Närvaron av vissa virus

Hepatit i levern

Under dagen kommer vi i kontakt med stora mängder ämnen och gifter som kan skada levern. Vissa av dessa är virus som vi smittas av från andra källor. De som orsakar mest skada på levern är herpesviruset samt hepatit A, B och E.

2. Överdrivet bruk av läkemedel

Rätt läkemedel som tas vid rätt tidpunkt kan ge kroppen vad den behöver för att hålla sig frisk. Men att överskrida de rekommenderade doserna eller ta mediciner du inte behöver kan leda till leversvikt.

Bland läkemedlen du ska vara försiktig med hittar vi:

  • Icke-steroida antiinflammatoriska medel
  • Antiepileptika
  • Antibiotika
  • Preventivmedel

Det är vanligt att vissa människor ökar sina doser av läkemedel när de känner att de inte verkar som de borde eller som de vill. Innan du tar det beslutet ska du fråga din läkare för att få reda på om det är nödvändigt att förändra något, eller om det bara är du som inte märker skillnaden.

3. Skadliga livsmedel

Svamp kan innehålla gifter

Vissa livsmedel vi äter regelbundet kan innehålla små mängder gifter. Därför ska du vara uppmärksam på vilka som får dig att må dåligt och försöka följa en balanserad kost.

  • Svamp är ett av de vanligaste livsmedlen som innehåller små mängder gifter.
  • Om du äter svamp ofta och även självmedicinerar eller är bärare av ovan nämnda virus ökar risken för leversvikt.

4. Att dricka för mycket alkohol

Den sista orsaken till leversvikt är för mycket alkohol. Även om vi redan vet att det är bäst att begränsa vårt drickande så mycket som möjligt gör vi inte alltid det. Någon som dricker alkohol flera gånger per vecka sätter utan tvivel sin hälsa i riskzonen.

  • Det bästa du kan göra är att aldrig dricka mer än två glas alkohol om dagen.
  • Om du redan gjort det eller tror att du kommer dricka mer än så ska du dricka två glas vatten för varje alkoholhaltig dryck.

Symptom på leversvikt

Symptom på leversvikt

Nu när du känner till de vanligaste orsakerna är det dags att ta reda på vilka symptomen är. Kom ihåg att symptom på leversvikt bara dyker upp efter att levern skadats avsevärt, så det är svårt att diagnostisera problemet tidigt.

De vanligaste symptomen är:

1. Förändringar i hudfärgen

När du lider av leversvikt ändras din hud till en ljusgul färg. Detta på grund av den stora ansamlingen av bilirubin i huden. Eftersom levern inte kan bearbeta bilirubin ansamlas det i blodet och i pigmenten under huden.

2. Buksmärta

Buksmärta är ett symptom på leversvikt

Oavsett orsaken till skadan är ett av de vanligaste symptomen buksmärta. Det är vanligtvis på grund av inflammationen i levern, vilken gör den känslig.

3. Dålig matsmältning

Vid leverskador kan levern sluta producera galla, som spelar en fundamental roll i matsmältningsprocessen. När galla inte produceras ordentligt smälts inte maten som den ska, vilket ger dig matsmältningsproblem.

4. Blek avföring

Blek avföring: symptom på leversvikt

Galla är kopplad till matsmältningssystemet, och ger även avföringen sin bruna färg. Det är normalt att avföringen har just en brun färg. Om din avföring dock ser vit eller väldigt ljus ut ska du kolla att din lever fungerar ordentligt eftersom det är ett symptom på leversvikt. När din lever har problem och begränsar produktionen av galla ändras färgen på avföringen.

5. Gulsot

Gulsot är en sjukdom som undanröjer alla tvivel på hur din lever fungerar. När du har gulsot blir färgen på huden gul och ögonvitorna får en gulaktig nyans.

Leversvikt borde behandlas så snart som möjligt för att undvika komplikationer. Vilken behandling du får beror på orsaken och symptomen du uppvisar. Det viktigaste är att du gör exakt vad läkaren säger åt dig att göra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Shah NJ, John S. Acute Liver Failure. [Updated 2019 Nov 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482374/
  • Rodés Teixidor, Joan (2007). Ictericia y colestasis. Síntomas gastrointestinales frecuentes, capítulo 10, 183 – 194. aegastro.es/sites/default/files/archivos/ayudas-practicas/10_Ictericia_y_colestasis.pdf
  • Stanford Children’s health. Características comunes de las enfermedades hepáticas. stanfordchildrens.org/es/topic/default?id=caractersticascomunesdeenfermedadeshepticas-85-P03757
  • J. Jiménez Gómez., M. Begoña Polo, E. Donat Aliaga. Fallo hepático agudo. aeped.es/sites/default/files/documentos/fallo_hepatico.pdf
  • P. Salinas. Acolia: Causas, Fisiopatología y Tratamiento. lifeder.com/acolia/
  • Manka P, Verheyen J, Gerken G, Canbay A. Liver Failure due to Acute Viral Hepatitis (A-E). Visc Med. 2016;32(2):80–85. doi:10.1159/000444915
  • Lee WM. Drug-induced acute liver failure. Clin Liver Dis. 2013;17(4):575–viii. doi:10.1016/j.cld.2013.07.001
  • Mellinger JL. Epidemiology of Alcohol Use and Alcoholic Liver Disease. Clin Liver Dis (Hoboken). 2019;13(5):136–139. Published 2019 May 31. doi:10.1002/cld.806

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.