Enkelt recept på hemlagad körsbärssylt

augusti 25, 2022
This article has been written and endorsed by nutritionist Anna Vilarrasa
Letar du efter ett bra recept för att njuta av ett av sommarens godaste bär? Med detta recept på hemlagad körsbärssylt kan du njuta av körsbär året runt.

När du hittar dessa vackra röda bär i butiken är det en bra tid att koka hemlagad körsbärssylt. Den passar utmärkt i söta desserter, till frukost eller mellanmål för hela familjen.

Recept för att koka hemlagad körsbärssylt

Det bästa med detta recept är att det är väldigt lätt att göra. Allt du behöver för att koka din egen hemlagade sylt är socker, citron och körsbär samt några glasburkar att förvara den i.

Dessutom behöver den bara lite tid att koka, omrörning så att den inte fastnar, och tålamod att ta bort kärnorna och stjälkarna. Denna sylt är definitivt värd ansträngningen och resultatet är delikat.

Du kan använda sylten för att göra en klassisk frukost och ha den på en rostad brödskiva. Den ger också en diskret sötma till yoghurt eller ett uppfriskande inslag i en chiapudding. Du kan också använda den som fyllning i en tårta eller i olika typer av mjuka kakor.

Prova också detta recept: Recept på nyttig sylt som stärker immunförsvaret

Hemlagad körsbärssylt

Här är grundreceptet som låter dig använda så mycket eller lite körsbär du har – allt du behöver göra är att väga dem för att ta reda på hur mycket socker du ska tillsätta. Eftersom denna sylt håller sig bra kan du koka mycket av den på en gång. Om du har några andra frukter till hands kan du gärna också göra olika kombinationer och smakvarianter.

Ingredienser

 • 500 gram färska körsbär
 • 250 gram socker
 • 1/2 citron
körsbär

Så här gör du:

 1. Innan du börjar, förbered en skål för att rensa körsbären. På så sätt kan du samla all saft och slösar inte bort någonting. Ta bort kärnorna och stjälkarna från bären.
 2. När de är rensade väger du körsbären för att beräkna den exakta mängden socker du behöver. Du behöver hälften av den rensade fruktens vikt, så om du har 400 gram rensade körsbär, använd 200 gram socker.
 3. Pressa citronen. Häll allt sockret i skålen tillsammans med citronsaften och rör om så att alla ingredienser blandas väl. Täck över och låt stå i ca 1 timme så att bären saftar sig.
 4. För över blandningen till en kastrull och koka upp på hög värme tills du ser de första bubblorna. Sänk till låg värme och låt sylten koka i 30 minuter. Du måste röra om då och då med en silikon- eller träslev så att sockret inte klumpar ihop sig.
 5. När den här tiden har gått, kan du mosa din hemlagade körsbärssylt. Den slutliga konsistensen är helt upp till dig. Du kan välja att göra sylten helt slät eller ha en del hela bitar frukt kvar.
 6. För att kontrollera om din sylt är klar kan du göra trådprovet. En droppe av sylten ska kunna bilda trådar mellan två fingrar när du drar isär dem. Du kan också använda det så kallade syltprovet för att testa om sylten är färdig. Då tar du en kyld tallrik och häller en klick sylt på den. Dra med en sked igenom sylten – om sylten inte rinner ihop är den klar.
 7. Ta av från värmen och låt svalna. Även om det kan verka som att sylten är rinnig, kommer den att tjockna när den svalnar.

Burkar och sterilisering

För att förvara din sylt utan att den blir dålig måste du sterilisera burkarna. Du kan göra detta genom att sänka ner dem i kokande vatten i 10 minuter. Håll dem sedan varma tills du fyller dem.

Fyll burkarna med sylt medan den fortfarande är varm, men lämna en centimeter ovanpå. Sätt på lock och ställ tillbaka burkarna i grytan med vatten. Låt sedan sjuda i ytterligare 30 minuter för att eliminera bakterier och andra patogener.

Om du föredrar ett mindre sött alternativ kan du också koka sylten utan socker eller använda andra sötningsmedel.

Perfekta småkakor som passar bra med hemlagad körsbärssylt

Med detta recept kan du baka underbara kakor med sylt i mitten som passar perfekt tillsammans med en kopp te eller kaffe. Du kan också ha dem som dessert.

Ingredienser:

 • 3 ägg
 • 5 dl mjöl
 • 125 gram smör
 • 1 1/2 dl socker
 • 1 tsk vanilj extrakt
 • Skalet från 1 citron
 • Mjölk
 • Hemlagad körsbärssylt

Så här gör du:

 • Separera först vitorna och äggulorna från de kokta äggen. Passera äggulorna genom en fin sil.
 • Gör sedan en hög med mjöl, gör en grop i mitten och lägg äggulorna där. Tillsätt sedan smöret i bitar, socker, vanilj och citron.
 • Blanda väl tills du får en homogen deg och vira in den i plastfolie. Låt den vila i kylskåp i cirka 30 minuter.
 • Strö mjöl på en arbetsyta och kavla ut degen med en kavel. Helst bör den vara ca 5 mm tjock. Ta sedan ut runda kakor med ett kakmått eller ett glas.
 • Du måste göra dubbelt så många rundlar som kakor, eftersom du behöver två rundlar för en kaka. Gör ett hål i mitten av hälften av kakorna med ett mindre kakmått.
 • Täck sedan en bakplåt med bakplåtspapper och lägg kakorna utan hål på den. Lägg sedan till bitarna med hål ovanpå och pensla med lite mjölk för att få ett ljusare resultat.
 • Fyll hålet med en tesked hemlagad körsbärssylt.
 • Grädda kakorna i 160 °C i cirka 12-15 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
hemlagad körsbärssylt

Läs också den här artikeln: Näringsegenskaper hos röd frukt och röda grönsaker

Njut av denna frukt året runt med hemlagad körsbärssylt

För att koka hemlagad körsbärssylt är det bäst vänta tills dessa bär är i säsong. Det brukar vara mellan juni och augusti. På så sätt smakar frukterna som bäst, och resultatet kommer att bli verkligen exceptionellt.

När du köper körsbär är det bäst att välja bär med släta och glänsande skal utan stötar eller fläckar. De som är mörka i färgen är vanligtvis sötare, men storleken tenderar att inte spela någon roll när det gäller smak eller sötma.

Körsbär innehåller förhållandevis lite pektin, så resultatet blir vanligtvis lite mer flytande än andra typer av  sylt. Om du vill att den ska vara tjockare kan du lägga till förtjockningsmedel, till exempel gelatin eller pektinpulver.

Förvaring och hållbarhet

All mat du gör och förpackar hemma, till exempel sylt, måste förvaras på en mörk, sval och torr plats. Den bästa temperaturen är mellan 10 till 20 °C.

När du har öppnat en burk hemlagad körsbärssylt kan du förvara den i kylskåp i upp till en månad.

Lång förvaring kan göra att sylt förlorar näringsämnen, och det påverkar också lukt, smak och konsistens. Sylten är dock fortfarande säker att äta om burken är intakt och inte visar tecken på kontaminering från mögel eller jäst.

 • Andress E.L. Steps in Processing Jams and Jellies. Universidad de Georgia. Revisado mayo 2019.
 • National Institute of food and agriculture. Complete guide to home canning. United States Department of Agriculture.
 • Organización de Consumidores y usuarios. Calendario de frutas y verduras de temporada.