Visste du att valnötter sänker blodtrycket?

Att inkludera nötter i din kost är en av de hälsosammaste vanorna du kan införliva i din dagliga rutin. Visste du att valnötter faktiskt sänker blodtrycket?
Visste du att valnötter sänker blodtrycket?
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Är det möjligt att förbättra din hälsa med bara en enkel förändring av kosten? Så fungerar det i alla fall när det gäller valnötter. För att vara mer specifik: valnötter sänker blodtrycket. Vi berättar mer om detta i följande artikel.

Lite om blodtrycket

Högt blodtryck är ett hälsoproblem som drabbar ett stort antal människor runt om i världen och som fortsätter att öka i omfattning. Dessutom orsakar det vanligtvis inte några uppenbara symptom men kan orsaka betydande skador på vissa organ och kroppsvävnader.

För dem som har högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar eller helt enkelt vill ha en hälsosammare livsstil är det bra att veta att en hälsosam kost, goda vanor och hälsosamma, naturliga livsmedel som valnötter kan bidra till god hjärt- och kärlhälsa.

Valnötter sänker blodtrycket: Näringsvärde

Valnötter är frukten av valnötsträdet, på latin Juglans regio. Detta är en av de mest utbredda sorterna i Europa, Sydost- och Centralasien och Kina. Detta träd växer även i södra Sverige, men nötterna hinner ofta inte mogna under vår korta säsong. I allmänhet är det ett livsmedel som värderas högt för sina näringsegenskaper och bioaktiva komponenter.

Dessa egenskaper ger dem ett antal fördelaktiga egenskaper för vår hälsa. Bland dessa kan vi exempelvis nämna deras fördelaktiga effekt när det gäller att minska artärtrycket. Faktum är att valnötter sänker blodtrycket.

Dessutom är denna typ av nötter en grupp livsmedel som är väl kända för sin förmåga att förbättra vårt välbefinnande. Att äta nötter har faktiskt varit populärt under lång tid, särskilt som en del av medelhavskosten. Detta beror på att bevisen tyder på att de har en positiv effekt på hjärtas och hjärnans hälsa.

 • Mer specifikt innehåller denna typ av nötter 65% fett och 15% protein.
 • Dessutom innehåller de bara ett fåtal kolhydrater och många av dessa kolhydrater är en form av fiber.
 • Samtidigt utmärker de sig för sitt innehåll av fleromättade fettsyror. Speciellt alfa-linolensyra (ALA), som är en omega-3-fettsyra.
 • De erbjuder också en betydande mängd E-vitamin och B6 samt mineraler som kalium, koppar och fosfor.
valnötter sänker blodtrycket
Nötter utmärker sig för sitt höga innehåll av omega-3, E-vitamin, proteiner och essentiella mineraler.

Hur sänker valnötter blodtrycket?

Som vi har sett är en av näringskomponenterna i nötter alfa-linolensyra (ALA). En ny studie från Pennsylvania State University fann ett samband mellan intaget av valnötter och förbättrad kardiovaskulär hälsa.

Forskare har sett att personer som inkluderar valnötter i sin dagliga kost har lägre blodtryck än de som har samma kost utan valnötter. Dessutom kan det att ersätta mättat fett med omättat fett i kosten ge även andra fördelar på kardiovaskulär nivå.

Resultaten visar på så sätt att valnötter sänker blodtrycket tack vare deras särskilda lipidprofil med alfa-linolensyra, men alla fördelar var inte relaterade till denna komponent.

Rollen hos de andra näringsämnena, såsom tokoferoler, fenolsyror, melatonin och flavanoider, är också viktig. Dessa har antioxidativa egenskaper som skyddar endotelfunktionen och minskar oxidativ skada på artärerna.

Dessa resultat är mycket viktiga. Experter var redan medvetna om att valnötter hade förmågan att minska LDL-kolesterol. De var dock inte medvetna om effekten de kunde ha på det diastoliska blodtrycket. Som du kanske vet är båda dessa riskfaktorer när det gäller hjärthälsa.

Du kanske är intresserad av att läsa mer: Rätt näring vid kroniska sjukdomar

Rätt kost för högt blodtryck

Högt blodtryck är ett hälsoproblem som drabbar många människor och det behöver kontrolleras. Att förhindra högt blodtryck och kontrollera höga värden om man lider av detta är viktigt för att minska negativa effekter. Det minskar också dödlighet och sjuklighet orsakad av hjärt- och kärlproblem.

Lyckligtvis är det bästa sättet att hantera detta att genomföra små förändringar i din livsstil. Med detta i åtanke inkluderar de hälsosammaste vanorna följande:

 • Håll dig fysiskt aktiv. Försök att träna varje dag.
 • Håll en hälsosam vikt.
 • Försök att hålla stressnivåerna under kontroll. Fysisk träning är en av de bästa aktiviteterna för att kontrollera stress. Du kan dock också prova yoga, tai chi, meditation, massage etc.
 • Undvik skadliga vanor som tobak och alkohol.
 • Ät sunt.
nyttig mat i stekpanna
Att äta nötter hjälper inte till att sänka blodtrycket i sig självt. Du måste göra dem till en del av en generellt hälsosam kost.

Att begränsa saltintaget är en annan vanlig kostrekommendation när du behöver sänka ett högt blodtryck. Denna praxis är mycket bra för äldre människor och de som lider av typ 2-diabetes.

Dessutom är det viktigt att öka ditt intag av andra mineraler som bör vara en betydande del av din kost. Detta inkluderar magnesium, kalium och kalcium.

Det är även viktigt att också öka intaget av livsmedel som frukt, grönsaker, fullkorn, frön, nötter (särskilt valnötter) och mejeriprodukter med låg fetthalt.

Det har gjorts mycket forskning om DASH-dieten (Dietary Approaches to Stop Hypertension), som är en näringsmässig metod för att motverka högt blodtryck. Vetenskapliga bevis tyder på att kombinationen av denna diet med lågt saltintag minskar systoliskt artärtryck.

Att dagligen äta valnötter sänker blodtrycket

Som en del av en hälsosam kost, som till exempel medelhavsdieten eller DASH-dieten, kan livsmedel som nötter hjälpa till att förhindra högt blodtryck och dess skadliga effekter. Naturligtvis är det också viktigt att lägga sig till med andra hälsosamma vanor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Banel D.K, Hu F.B. Effects of walnut consumption on blood lipids and other cardiovascular risk factors: a meta-analysis and systematic review. The American Journal of Clinical Nutrition. Mayo 2009. 90(1):56-63.
 • Cook N. R, et al. Sodium Intake and All-Cause Mortality over 20 Years in the Trials of Hypertension Prevention. Journal of American College of Cardiology. Octubre 2016. 68(15):1609-1617.
 • Hermansen K. Diet, Blood Pressure and Hypertension. British Journal of Nutrition. Marzo 2000. 83(Suppl 1): S113-9.
 • Jurasheck S.P, et al. Effects of Sodium Reduction and the DASH Diet in Relation to Baseline Blood Pressure. Journal of American College of Cardiology. Diciembre 2017. 70(23):2841-2848.
 • Kim Y, et al. Nuts and Cardio-Metabolic Disease: A Review of Meta-Analyses. Nutrients. Diciembre 2018. 10(12):1935.
 • Blondeau N, Lipsky RH, Bourourou M, Duncan MW, Gorelick PB, Marini AM. Alpha-linolenic acid: an omega-3 fatty acid with neuroprotective properties-ready for use in the stroke clinic?. Biomed Res Int. 2015;2015:519830. doi:10.1155/2015/519830
 • Kris-Etherton P.M. et al. The Effects of Nuts on Coronary Heart Disease Risk. Nutrition Reviews. Abril 2001. 59(4):103-111.
 • Schwingshackl L. et al. Food Groups and Risk of Hypertension: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Studies. Advances in Nutrition. Noviembre 2017. 8(6):793-803.
 • Tindall A.M. et al. Replacing Saturated Fat With Walnuts or Vegetable Oils Improves Central Blood Pressure and Serum Lipids in Adults at Risk for Cardiovascular Disease: A RandomizedControlled‐Feeding Trial. Journal of the American Heart Association. Mayo 2019. 8(9).
 • West Sh.G et al. Effects of Diets High in Walnuts and Flax Oil on Hemodynamic Responses to Stress and Vascular Endothelial Function. Journal of the American College of Nutrition. Junio 2013. 29(6):595-603.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.