5 naturliga kurer för att motverka högt blodtryck

För att veta om du har högt blodtryck eller inte måste du träffa en läkare för en undersökning. Efteråt kan en förbättring av din kost hjälpa dig att kontrollera det.
5 naturliga kurer för att motverka högt blodtryck

Senaste uppdateringen: 06 februari, 2019

Högt blodtryck drabbar ofta äldre människor och beror på skadliga vanor eller livsstilar, inklusive stress, övervikt, stor alkoholkonsumtion eller för högt saltintag. Det går att förebygga, men om du redan är drabbad ska vi här berätta hur du kan motverka högt blodtryck.

Vad är högt blodtryck?

Högt blodtryck, eller hypertoni, är en ökad kraft i blodcirkulationen. Hastigheten med vilken blodet färdas är högre än normalt, vilket kan leda till allvarliga cirkulationsproblem. Högt blodtryck är kopplat till dåligt kolesterol (LDL) och börjar ofta bli ett problem när man når 55 års ålder.

Dåligt kolesterol är en orsak

För att förebygga det ska du se över din familjehistorik, eftersom genetik spelar en viktig roll i att fastslå huruvida man riskerar att drabbas.

Vilka är de vanligaste symptomen på högt blodtryck?

De vanligaste symptomen på hypertoni inkluderar:

 • Illamående och kräkningar
 • Yrsel
 • Rodnad i ansiktet
 • Suddig syn
 • Bröstsmärta
 • Huvudvärk

Gå och kolla ditt blodtryck om du har några misstankar. En blodtrycksmätare kan pricksäkert mäta dina värden. Den visar systoliskt tryck (blodtrycket i artärerna) och diastoliskt tryck (trycket när hjärtat vilar mellan slagen). Se över dina värden tillsammans med en läkare för att få en behandling som lämpar sig just för dig.

Hur kan man förebygga hypertoni?

Testa ditt blodtryck

Visst går det att motverka högt blodtryck, men det bästa är att förebygga att man ens drabbas. För att göra det bör du minska ditt saltintag och träna regelbundet. Det är till stor hjälp för din kardiovaskulära hälsa. Du bör även följa en balanserad kost som är rik på frukt och grönsaker, och försök att minska ned på bruket av tobak och alkohol.

Naturliga kurer för att motverka högt blodtryck

Naturliga kurer kan vara till bra hjälp för att motverka högt blodtryck. Några av de bästa alternativen är:

1. Vitlök

Vitlök kan sänka blodtrycket med 8%. Den har antioxidativa egenskaper som förbättrar huden och nervsystemet. Du kan använda vitlök i ett flertal olika naturliga kurer.

 • Ät en vitlöksklyfta dagligen för att motverka högt blodtryck. Förvara skalade klyftor i en burk i kylskåpet så att de alltid är redo.
 • Istället för att svälja eller tugga vitlöksklyftan som den är kan du blötlägga den i ett glas vatten över natten.
 • Du kan sedan blanda vattnet med citronsaft och dricka på tom mage. Det kommer hjälpa dig att stabilisera magens pH, utöver att hjälpa din matsmältning.

2. Persilja- och citronblandning

Mixa en hel citron tillsammans med persilja och drick på tom mage. Det motverkar högt blodtryck eftersom båda ingredienserna är vätskedrivande. De gör av med kvarhållna vätskor som kan orsaka tryck.

 • Andra hjälpsamma metoder inkluderar att dricka citronsaft med varmt vatten på morgonen, på tom mage.

3. Havre

Att äta havre kan sänka kolesterolet med 5%, utöver att bekämpa hypertoni. Havre bidrar även till reglering av blodcirkulationen.

Gör vatten på havregryn
 • Koka vatten och tillsätt lite havre, varpå du låter det stå. Drick minst en liter av havremjölken om dagen.

4. Magnesium

Du kan hitta magnesiumklorid i livsmedel såsom rödbetor och nötter. Dessa kan sedan användas som ett tillskott mot hypertoni. Du kan även hitta det i apotek och hälsokostbutiker.

 • För att bereda ett rent tillskott ska du ta 33 gram magnesiumklorid (två matskedar) och tillsätta i en liter kokande vatten.
 • Drick ett litet glas på tom mage dagligen.
 • Det är en förebyggande metod. Brist på magnesium ökar risken för högt blodtryck.

5. Rödbetor

Utöver magnesium innehåller rödbetor kalium, järn, natrium, fosfat och zink. Att äta rödbetor kan ofta ge många fördelar för kroppen.

Juice på rödbetor

Tack vare sin karaktäristiska färg och smak är det alltid lätt att äta rödbetor. Från sallader till smoothies – det finns många sätt att inkludera dem i kosten och gagnas av fördelarna.

 • För att motverka högt blodtryck kan rödbetsjuice på tom mage maximera resultaten.
 • Allt du behöver göra är att koka, mixa och dricka rödbetorna.

Hypertoni kan innebära många hälsorisker. Gör vad du kan för att förebygga och behandla det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Organizacion Mundial de Salud. (2015). OMS | Preguntas y respuestas sobre la hipertensión. Preguntas y Respuestas Sobre La Hipertensión.
 • Piskorz, D. (2011). Hipertensión arterial. Salud(i)Ciencia. https://doi.org/10.2319/111211-702.1
 • OMS, O. M. de la S. (2013). Información general sobre la hipertension en el mundo. Oms. https://doi.org/WHO/DCO/WHD/2013.2
 • Consenso Latinoamericano sobre Hipertensión Arterial. (2000). Consenso Latinoamericano sobre Hipertensión Arterial. Journal of Hypertension. https://doi.org/10.1002/dta.1860
 • CINGOLANI, H. D., GIRONACI, M., VICARIO, A., MIATELLO, R., COSTA, M. de los A., BRANDANI, L., … PIZORNO, J. (2012). Hipertensión Arterial. Revista de Difusión de La Sociedad Argentina de Hipertensión ARterial. https://doi.org/10.1080/03067310802398872

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.