Smärta i ryggen och buken: vad beror det på?

Smärta i ryggen och buken kan uppstå på grund av tillstånd i mjukvävnaden, musklerna eller vissa organ. Ta reda på mer här.
Smärta i ryggen och buken: vad beror det på?
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 10 maj, 2023

Smärta i ryggen och buken kan orsakas av en mängd olika tillstånd. Det visar vanligtvis att något är fel med de underliggande mjuka vävnaderna, muskulaturen och organen. Här är några av de vanligaste orsakerna till detta symptom.

Ryggbesvär tenderar att orsakas av inflammatoriska processer. Ryggradsbesvär, på grund av slitage, samt dålig hållning när man sitter eller sover är en annan vanlig orsak. Dessutom kan njur- och luftvägssjukdomar också skapa obehag på denna nivå.

Men när ryggsmärtor är förknippade med obehag i buken, bör viscerala tillstånd misstänkas. Vill du veta de huvudsakliga orsakerna till denna typ av smärta? Fortsätt läsa!

9 orsaker till smärta i ryggen och buken

Ryggsmärta som strålar ut i buken kan börja abrupt eller progressivt beroende på sjukdomens svårighetsgrad. Strukturer som påverkas kan omfatta njurarna, tarmarna, ryggraden, bukspottkörteln och gallblåsan.

1. Njursten kan vara en orsak till smärta i ryggen och buken

Njursten är små stenar  eller kristaller som bildas av salter och mineraler som deponeras inuti njurarna eller urinvägarna. De ger inte symtom förrän de börjar röra sig nedåt i urinvägarna.

Dessa stenar kan hindra passagen av urin från njuren till urinledarna, vilket ökar njurtrycket och orsakar smärta, både i nedre delen av ryggen och på sidorna av buken. De skapar också obehag när rör sig nedåt och skadar insidan av urinvägarna.

Studier beskriver njursten som en intensiv kolik som kan orsaka smärta i buken, ländryggen och ljumskarna. Andra symtom är svårigheter att urinera, blod i urinen och även ökad urinfrekvens.

Om detta tillstånd misstänks, bör du omedelbart söka läkarvård. Behandlingen är baserad på användning av mediciner med syfte att förstöra och eliminera stenarna, alternativt kirurgiskt avlägsnande vid allvarliga fall.

Njursten.
Stenar är stenar av olika storlekar som sitter inne i organen.

2. Tarmgaser

Gaser är normala produkter av tarmens metabolism och matjäsning. Däremot kan överdriven produktion och ackumulering orsaka obehag.

Smärtan är vanligtvis diffus och presenterar sig som bukkramper och kramper som strålar ut i ryggen. Man kan också uppleva flatulens, illamående, kräkningar, halsbränna och matsmältningsbesvär.

I de flesta fall försvinner besvären efter ett par timmar. Det är lämpligt att äta lätta måltider, konsumera frukt och dricka mycket vatten samt röra på sig. Om besvären inte försvinner, eller intensiteten ökar, bör du konsultera en läkare.

3. Ryggradsbesvär

Sjukdomar i ryggraden orsakar vanligtvis kontinuerlig smärta i ryggen, som strålar ut mot sidorna av buken. Detta på grund av att samma nerv kan innervera flera områden i båda regionerna.

Artrit eller artros i ryggraden är den främsta orsaken till detta obehag. Det kännetecknas av slitage av brosket i mellankotskivorna, vilket orsakar smärta och andra symtom. Tillståndet kan vara resultatet av en ärftlig sjukdom, klimakteriet eller åldrande.

Dålig hållning när du sitter, går eller sover kan också orsaka ryggsmärtor. I dessa fall intar kotorna onormala positioner som skadar deras struktur och degenererar närliggande vävnader. Den drabbade kan uppleva smärta i nacke och rygg.

Ryggradsproblem bör utvärderas av en reumatolog eller en ortopedisk kirurg. En röntgenundersökning begärs vanligtvis för att identifiera orsaken till besvären. Den terapeutiska planen inkluderar användning av antiinflammatoriska och smärtstillande mediciner, såväl som fysioterapi.

4. Kotfrakturer kan skapa smärta i ryggen och buken

I de flesta fall uppstår frakturer i kotorna efter trauma från en trafikolycka eller fall från en höjd. Också personer med osteoporos eller skelettcancer mer mottagliga för denna typ av skada.

Obehaget är vanligtvis ihållande, intensivt och invalidiserande. I denna mening kan den drabbade personen uppleva en mycket stark smärta som går från ryggen ut mot buken. Denna smärta lindras inte varken av vila eller vanliga smärtstillande medel.

Kotfrakturer kan leda till kontakt mellan revbenen och höftbenet och ge upphov till smärta i ryggen och nedre delen av buken.

Om du misstänker en fraktur, bör du uppsöka akut läkarvård. Behandlingen inkluderar vanligtvis kirurgiskt ingripande och metoder för att justera och fixera kotstrukturerna. Återhämtningen går långsamt.

5. Tarmsjukdomar

Irritativa och inflammatoriska tarmsjukdomar kan producera diffusa bukbesvär. Liknande kan störningar i tjocktarmen orsaka smärta i sidorna av buken och i ryggen. Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) är en av de vanligaste orsakerna.

Abdominalt obehag åtföljs ofta av andra symtom som illamående, halsbränna, reflux, förstoppning eller diarré. Smärta förekommer hos hälften av alla personer med IBD och studier visar att avslappning, kognitiv förändring och kostanpassningar hjälper till att lindra detta.

Det finns också bevis för att IBD har extraintestinala manifestationer, av vilka vissa kan påverka ryggraden och generera smärta. En publikation i StatPearls visar att upp till 10 % av alla personer med IBD har ankyloserande spondylit.

Gastroenterologispecialister är utbildade för att identifiera och behandla dessa typer av problem. Behandlingsplanen inkluderar vanligtvis kostförändringar och användning av mediciner för att lindra symtomen.

6. Pankreatit

Pankreatit är inflammation i bukspottkörteln med åtföljande förändring av dess funktion. Det kan vara akut eller kroniskt, beroende på hur länge inflammationen varar och förändringarna i organet.

Smärtan börjar i den övre delen av buken och strålar ner från sidorna till ryggen, vilket visas av vissa studier. Illamående, kräkningar, matsmältningsbesvär och fett i avföringen på grund av minskade bukspottkörtelenzymer kan också uppstå.

Akut pankreatit avtar vanligtvis inom en vecka efter påbörjad behandling. Den kroniska formen innebär dock irreversibla skador på bukspottkörteln och kräver livslång palliativ vård.

Bukspottkörteln.
Inflammation i bukspottkörteln är ett allvarligt tillstånd. I sin akuta form kräver det vanligtvis sjukhusvård.

7. Problem i gallblåsan kan skapa smärta i ryggen och buken

Kolecystit är inflammation i gallblåsan och orsakas oftast av gallsten. Smärtan uppträder vanligtvis i övre delen av buken och strålar ut i ryggen, varför det kan vara svårt att skilja detta tillstånd från muskelpatologier.

På liknande sätt åtföljs bukbesvär av illamående, kräkningar, feber och utspänd buk. Diagnosen baseras på kliniska fynd som bekräftas av ultraljud och blodprov. Kirurgiskt avlägsnande av gallstenarna är den vanligaste behandlingen.

8. Graviditet och graviditetskomplikationer

Graviditetsbesvär kan också orsaka samtida rygg- och buksmärtor. Interkostal neuralgi är en vanlig orsak under den första trimestern, eftersom livmoderns tillväxt komprimerar nerverna vilket genererar smärtan.

Livmodersammandragningar är vanligtvis ansvariga för detta obehag under de sista veckorna. Eftersom kroppen gradvis förbereder sig för förlossningen är det vanligt att man känner sammandragningar när förlossningen närmar sig.

Några av komplikationerna vid en graviditet kan också skapa smärta i ryggen och buken. En publikation från American Pregnancy Association visar att missfall, urinvägsinfektioner och placentaavlossning kan vara sådana orsaker.

Därför är det viktigt att gravida kvinnor är medvetna om detta symtom. Uppsök helst läkare för svår smärta i samband med andra symtom som vaginal blödning.

9. Pyelonefrit

Pyelonefrit är den huvudsakliga manifestationen av en övre urinvägsinfektion. Det uppstår när den invaderande mikroorganismen når njurparenkymet, vilket förhindrar organets funktion.

Forskning publicerad i tidskriften American Family Physician visar att pyelonefrit alltid bör misstänkas vid uppvisande smärta i bukflanken (längs sidorna) och tecken på infektion. Ett annat typiskt symtom är när smärta upplevs i ländryggen vid en läkarundersökning.

Behandling av detta tillstånd beror på den orsakande faktorn. Antibiotikabehandling är vanligtvis effektivt.

När ska man söka läkarvård för smärtor i ryggen och buken

Smärtor i ryggen och buken kan bero på en mängd olika tillstånd. Oftast räcker medicinsk behandling vid dessa tillstånd. I denna mening är tidig hjälp från sjukvårdspersonal avgörande för en snabbare återhämtning.

Det är också viktigt att söka akut vård om smärtan är invalidiserande, ökar i intensitet och sitter i under flera dagar. Uppstår smärtan efter en olycka bör du söka läkarvård omedelbart. Varningstecken inkluderar andnöd, stickningar i extremiteterna och medvetslöshet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.