Myofascial release: Vad går det ut på vilka fördelar ger det?

Rörlighetsproblem och smärta förebyggs med myofascial frisättningsterapier, en teknik som tar itu med specifika områden av kroppen som omges av fascia.
Myofascial release: Vad går det ut på vilka fördelar ger det?
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 07 november, 2022

Myofascial release kan hjälpa till att lindra smärta efter en skada. Metoden går ut på en manuell massage som stimulerar det drabbade området och hjälper till att främja avslappning och därigenom rörelsen av bindväven, fascia, under huden.

Det är också känt som myofascial induktion och används av sjukgymnaster eller massageterapeuter för att återställa vävnadernas funktionalitet. Det påverkar direkt rörelsesystemet och effekterna sträcker sig ut till resten av kroppen, vilket lindrar obehag genom tryck och stretching.

Vad är myofascial release?

Innan vi ska förklara tekniken behöver du veta vad fascia är. Detta är vävnaden som omger musklerna, nerverna, blodkärlen, lymforganen och inälvorna, och som också kopplar ihop organen till en biomekanisk aktivitet.

Enligt en artikel publicerad i Cuban Journal of Biomedical Research underlättar myofascial release rörlighet, cellcirkulation och vävnadselasticitet vid spasmer som uppstår på grund av stress, skador och inaktivitet. Detta leder till smärtpunkter som om de inte behandlas kan bli kroniska.

Vid denna diagnos använder specialister ofta behandlingar för myofascial release eftersom man med dessa mekaniskt kan aktivera vävnaden så att den släpper spänningar vilket lindrar obehag, både i det specifika området och i avlägsna områden.

Trycken är ihållande och lätta, och de inkluderar vanligtvis stretching och rörelse. Målet är att avlägsna funktionella restriktioner genom att stimulera kollagen och dess relaterade egenskaper.

Ryggmusklerna
Fascia täcker musklerna och organen, vilket skapar en enhet mellan strukturerna i kroppen.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa det här också: Fördelarna med djupvävnadsmassage

Delar av kroppen som du kan behandla med myofascial release

Myofascial release kan hjälpa till att minska domningar i kroppsdelar som du hållit fixerade under lång tid eller som du använder ofta, såsom huvud, käke, nacke, quadriceps, armar, rygg, höfter, fötter och vader.

Många gånger är led- eller muskelvärk resultatet av skador från liv och rörelse eller livets rytm. På samma sätt är de också förknippade med fysiologiska rörelser som går obemärkt förbi, såsom lungexpansion när vi andas.

Man använder ofta denna metod för att behandla fibromyalgi, ländryggssmärta, migrän, tendinit, posttraumatiska och postkirurgiska ärr, stelhet på grund av neurologiska störningar, whiplash och kronisk prostatit. Det är dock inte en förstahandsbehandling. Det ska alltid fungera som ett terapeutiskt komplement till dnt specifika medicinska behandlingen.

Fördelarna med myofascial release

Den största fördelen är en optimal rörlighet av kroppen som kommer av avslappningen av vissa triggerpunkter. Med tekniken kan man hålla kroppen i gott skick; genom att skapa bättre cirkulation och att toxiner elimineras via lymfkanalerna.

Andra fördelar med myofascial release är följande:

  • Det ger ordentlig avslappning till kroppen
  • Rörelsesystemets funktionalitet blir återställd
  • Det lindrar obehag från tillstånd som reumatoid artrit, lupus och sklerodermi.
  • Balanserar muskuloskeletala systemet
  • Det utökar ditt rörelseomfång
  • Det minimerar spänningar och stress

När det gäller behandlingar för myofascial release sträcker sig lindringen också ut i hela kroppen. Av denna anledning används detta ofta som ett komplement för uppvärmning före träning tillsammans med en foam roller. Det erbjuds även som fysioterapi.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Uppvärmningsövningar du kan göra hemma

Kontraindikationer för myofascial release

Före en session utvärderar experten patienten för att bestämma övningarna. Alla är dock inte kandidater för denna behandling.

Det är kontraindicerat för dem som tar antikoagulantia eller lider av metabola tillstånd, frakturer, aneurysm och osteoporos. Man bör också undvika det om det finns öppna sår, brännskador, feber, infektionssjukdomar eller vid graviditet.

Inte bara en sjukgymnast kan göra detta, utan du kan även själv göra myofascial release hemma med enkla metoder, alltid under instruktioner av en kunnig expert. Men tänk på att ä ven om det finns en massa instruktioner om detta på nätet, är det bästa att du får råd från en utbildad expert för att utföra behandlingen korrekt.

Hur går en session till?

Sessionerna är max en timme och består av stegen som nedan:

  1. Bedömning: Detta är ett statiskt och dynamiskt test av patienten för att verifiera fascians tillstånd och specificera förändringarna.
  2. Uppvärmning: Med sina fingrar, handflator och armbågar förbereder fysioterapeuten, massageterapeuten eller kiropraktorn fascian.
  3. Stretching: Dessa är långa, mjuka och ihållande manuella rörelser där man mjukt tillåter fascian att sträckas ut och släppa utan att tvinga den.

Teknikerna är antingen ytliga eller djupa. Genom de förstnämnda ökar man hudens rörelser genom att stryka den; tvärgående strykningar mot fibrerna och längsgående strykningar, med fingrar, armbågar eller knogar.

De djupa teknikerna gör man med korsade händer, från huvudet ner mot fötterna.

Myofasciell frisättning
Man kan utföra behandlingen själv med en foam roller.

Vad du bör tänka på

Myofascial release induktion är mer effektiv i kombination med neurodynamik, osteopati och global postural omriktning. Din sjukgymnast är den som vet vilka som är bäst lämpade för ditt tillstånd.

Denna kan även bestämma antalet sessioner enligt vilken spänning du har i din fascia, din smärta och olika triggerpunkter. Den vanligaste är att man går en gång i veckan och totalt sex gånger. Varje behandling varar en timme, men om smärtan är extrem kan man komma upp i tre timmar.

För större effektivitet bör du dricka ordentligt med vatten. Likaså, kom ihåg att spänning eller smärta inte bara orsakas av fysiska skador; man kan också behandla känslor, stress och slitage med denna metod.

Detta är inte en estetisk behandling, än mindre en massage för att forma figuren. Den som tillämpar den måste ha professionell kunskap, och utföra den på en specialiserad klinik.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.