Fördelar med detoxvatten och myter att akta sig för

Detoxvatten är känt för sina fytonäringsämnen och antioxidanter. Det kan finnas fördelar med detoxvatten men det finns också många skadliga myter kring det.
Fördelar med detoxvatten och myter att akta sig för
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att dricka detoxvatten har på sista tiden blivit en stor trend. Med sina löften om sina renande egenskaper marknadsförs dryckerna som en garanti till förbättrad hälsa. Men allt är inte guld som glimmar. Visst finns det vissa fördelar med detoxvatten, men det finns också många ohälsosamma myter: vi delar här med oss av några av dem här.

Trots det negativa kan trots allt ett regelbundet och måttligt intag ändå vara fördelaktigt. Hur som helst rekommenderar vi att man alltid dricker dessa drycker i samråd med en läkare för att säkerställa att man inte ersätter vanligt vatten med detoxvatten som sin huvudsakliga vätskekälla.

Vad är detoxvatten?

Detoxvatten är en sorts vatten som innehåller fruktsaft och kryddämnen för att på så sätt öka näringsvärdet. Utifrån mikro- och fytonäringsinnehåll kan man förutspråka att ett regelbundet intag av detoxvatten kan främja viktminskning. 

Överlag kan detoxvatten göra att man får en förbättrad allmänhälsa. Detoxvatten kan också minska uppblåsthet och eliminera bukfett, vilket sägs kunna förbättra de inre organens funktion. Dessutom sägs risken för vissa typer av diabetes minska.

Men det finns även ganska många myter kring detoxvatten.

apelsinvatten

Hur man gör eget detoxvatten

Att göra eget detoxvatten är väldigt enkelt. Allt du behöver göra är att fylla en kanna vatten, lägga i citronskivor eller andra frukter och kryddor, till exempel mynta, ingefära och gurkmeja. Låt det sedan stå och dra i några timmar. När tiden har gått kan du dricka det kallt eller rumstempererat.

Men problem uppstår när vissa guruer rekommenderar att man helt bojkottar vissa livsmedel och ersätter dem med detoxvatten. Detta är skadligt för metabolismen eftersom det kan öka blodsockernivåerna och stressa bukspottskörteln.

Andra rekommenderar att dricka detoxvatten före en måltid för att öka mättnadskänslan. Det är bevisat att det att dricka vatten före en måltid minskar aptiten. Men det är viktigt att komma ihåg att detoxvatten faktiskt innehåller näringsämnen, som till exempel kolhydrater.

Fördelar med detoxvatten

Att då och då dricka detoxvatten kan vara fördelaktigt för vår hälsa. Nedan följer två hälsofördelar med detoxvatten:

1. Fördelar med detoxvatten: Kan minska risken för vissa sjukdomar

Detoxvatten innehåller många fytonäringsämnen med antioxidantiska egenskaper. Exempelvis är gurkmeja och ingefära vanligt förekommande ingredienser och har många hälsofördelar.

Att regelbundet dricka dessa typer av drycker är förknippat med en minskad risk för systemisk inflammation. Det minskar risken för att utveckla svåra sjukdomar i medelåldern, till exempel hjärt-kärlsjukdomar. 

2. Fördelar med detoxvatten: Kan fördröja åldrande

Samma antioxidanter kan också neutralisera fria radikaler. Det finns bevis för att dessa är orsaken till för tidigt åldrande.

Att minska fria radikaler spelar också en viktig roll för att minska risken för sjukdomar. Av den anledningen är det viktigt att minska dem för att i största möjliga mån undvika för tidigt åldrande.

Några myter om detoxvatten

Trots nämnda fördelar finns det flertalet myter angående de positiva effekterna av detoxvatten. Här är några:

1. Myter om detoxvatten: Det gör att man går ner i vikt

Det finns ett falskt påstående att detoxvatten hjälper till att aktivera metabolismen, speciellt om man dricker det på fastande mage. Detta skulle då orsaka en ökning av lipidoxidationen som i sin tur skulle resultera i viktminskning. Det finns inga vetenskapliga studier som bevisar detta fenomen. 

2. Myter om detoxvatten: Det kan bota cancer

Vissa försöker sälja detoxvatten som ett botemedel mot cancer efter att en tumör har börjat växa. Man hävdar att att ett dagligt intag kan sakta ner tumörens framväxt och till och med ta död på cancerceller.

Sanningen är att, även om antioxidanterna i detoxvatten kan minska sannolikheten att drabbas av cancer, har detoxvatten inga magiska förmågor för att bekämpa cancerFör övrigt kan andra mycket mer effektiva koststrategier hjälpa till att förbättra effekterna av kemoterapi.

Detoxvatten: hur som helst ingen universallösning

tjej dricker smoothie

Att regelbundet dricka detoxvatten på ett strukturerat sätt kan vara mycket fördelaktigt för kroppen. Men, det är viktigt att komma ihåg att detoxvatten, i motsats till vad vissa hävdar, inte ger några superkrafter.

Nyckeln är att dricka dessa drycker som en del av en hälsosam, balanserad och varierad kost. Man bör även komma ihåg att man inte bör dricka dem som ett substitut för vatten. De bör snarare vara ett komplement.

Kom slutligen ihåg att om du har någon sjukdom bör du alltid kontakta en läkare i första hand. Detoxvatten löser inte problem av sig själva. Du kan behöva vidta andra åtgärder som kräver att du använder vissa mediciner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Jeong JN., Effect of pre meal water consumption on energy intake and satiety in non obese young adults. Clin Nutr Res, 2018. 7 (4): 291-296.
  • Pop MR., Popolo A., Trifa AP., Stanciu LA., Phytochemicals in cardiovascular and respiratory diseases: evidence in oxidative stress and inflammation. Oxid Med Cell Longev, 2018.
  • Forman HJ., Redox signaling: an evolution from free radicals to aging. Free Radic Biol Med, 2016. 97: 398-407.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.