Myter och fakta om gröna smoothies

Har du någonsin provat gröna smoothies? Känner du till deras fördelar? Denna artikel ska fokusera på fakta om gröna smoothies samt spräcka några myter om dem.
Myter och fakta om gröna smoothies

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Gröna smoothies har blivit en del av miljontals personers kost runtom i världen. Idag ska vi därför tala om myter och fakta om gröna smoothies.

Dessa smoothies har nyligen blivit mycket populära tack vare att berömda personer uttryckt intresse för dem. Recept på dessa smoothies kombinerar frukter, grönsaker, frön och andra nyttiga ingredienser.

De är perfekta för dieter eller för att inkluderas i hälsosamma livsstilar. Men trots det finns det många missuppfattningar angående deras fördelar, framförallt i form av överdrifter.

Så hur sann är egentligen den fakta folk ofta sprider om gröna smoothies? Vad är de faktiskt bra för? I denna artikel ska vi ta tag i dessa frågor och undersöka några missuppfattningar.

Myter om gröna smoothies

Nyttiga smoothies

Efter att de blev populära har många missuppfattningar uppstått angående fördelarna med gröna smoothies.

Myt #1: gröna smoothies gör en smal

Att inkludera nyttiga smoothies i ens regelbundna kost kan verka som ett perfekt sätt att bli av med fett som tenderar att ansamlas på olika delar av kroppen. Men det är en sanning med modifikation.

Ditt dagliga intag av gröna smoothies har inte en avsevärd skillnad på din kroppsvikt.

Varför?

 • Dessa drycker kombinerar två eller tre olika frukter, vilket innebär att du faktiskt ökar ditt intag av socker och kalorier.
 • När de mixas så förlorar dessa frukter och grönsaker mycket av sina fiber, vilket minskar fördelarna för matsmältningen. Att tugga hjälper till att stilla hungern och minska ångest. Därför är det bättre att äta hela frukter och grönsaker än att dricka dem.

Man kan inte tillskriva några individuella livsmedel eller produkter “slimmande” egenskaper. Viktnedgång är en process som inkluderar flera olika livsstilsfaktorer, inte bara mat.

Myt #2: det är bättre att dricka smoothies än att äta hela frukter och grönsaker

Gröna smoothies är nyttiga – det är helt sant. Vad som inte är sant är att deras egenskaper är bättre än de hos hela frukter och grönsaker.

Det är acceptabelt att inkludera dem i din kost för att få i dig mer näringsämnen, men det är även sant att ingredienserna kan förlora vissa av sina näringsämnen i processen.

Varför?

 • Frukt och grönsaker kan förlora vitaminer, fibrer och antioxidanter när de pressas.
 • När de lämnas hela och i gott skick kvarhåller de alla sina näringsämnen.

Myt #3: gröna smoothies rensar kroppen

En av anledningarna till att gröna smoothies har blivit så populära är att de påstås kunna “rengöra” eller “rensa” kroppen.

Kombinationen av frukter och grönsaker med högt klorofyllinnehåll verkar vara perfekt för att ta bort gifter som kvarhålls i kroppen.

En simpel dryck kan dock inte åstadkomma detta på egen hand.

Näringsämnen i dessa drycker må vara nyttiga och fördelaktiga för hälsan, men organ som njurar och lever är vad som rensar kroppen på gifter.

Varför?

Dessa drycker kan ge dig en extra dos näringsämnen som hjälper till att stödja funktionen hos dessa organ och hjälper därmed till att rensa kroppen.

Men om personen inte har en hälsosam livsstil så kommer lite eller inget hända för att “rensa” eller “rena” kroppen.

Fakta om gröna smoothies

Fakta om gröna smoothies

Trots alla myter så är gröna smoothies faktiskt riktigt nyttiga.

Fakta #1: gröna smoothies hjälper kroppens vätskebalans

En sanning om gröna smoothies är att de är bra på att vätskesätta kroppen. Men det innebär inte att du ska förlita dig på dem för din vätska.

Det finns inget bättre än vatten när det kommer till kroppens vätskebalansDet har noll kalorier och är livsviktigt för många funktioner i kroppen.

Viktigt:

 • En nyttig smoothie räcker inte för att bibehålla vätskebalansen. Det är nödvändigt att dricka flera glas vatten om dagen, utöver att dricka smoothies.
 • Vissa frukter och grönsaker är mer återfuktande än andra. Därför är det viktigt att veta hur man bäst kombinerar dem för att göra drycken mer återfuktande.

Fakta #2: det finns fördelar med att dricka nyttiga smoothies

Även om det är falsk att smoothies har övernaturliga fördela för hälsan och vikten, kan de tillhandahålla många positiva fördelar.

Viktiga avslutande tankar

 • Nyttiga smoothies bör alltid ses som komplement till kosten. De ska inte ersätta huvudsakliga måltider och ska inte drickas till överdrift.
 • Att dricka dessa smoothies är nästan alltid harmlöst. Det är dock rekommenderat att tala med en läkare om du lider av sjukdomar eller tar läkemedel.

Hade du några missuppfattningar angående smoothies? Vad tänker du nu med dessa myter och fakta om gröna smoothies i åtanke?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Carcamo Vargas, G. I., & Mena Bastías, C. P. (2006). ALIMENTACION SALUDABLE. (Spanish). Horizontes Educacionales.
 • Carlos Alejandro, H. R., Guadalupe, R. L., Rosa, M. E., & Martín Alfredo, H. S. (2012). Sobrepeso medido por IMC o percibido y comportamientos de control del peso en adolescentes universitarios de Ciudad Guzmán, Jalisco, México. Archivos Latinoamericanos de Nutricion.
 • Sociedad Española De Nutrición Comunitaria. (2016). Piramide alimentaria.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.