Smaksatt vatten - allt du behöver veta

Smaksatt vatten kan vara ett bra alternativ för att dricka något mer smakfullt, roligt och varierat. Och inte bara det, det är också ett sätt att minska konsumtion av läsk.
Smaksatt vatten - allt du behöver veta
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det finns många alternativ av smaksatt vatten på marknaden idag. Det beror på medvetenheten om att hålla kroppen återfuktad och naturligtvis vill livsmedelsindustrin ha sin del av det.

Varför bör vi dricka smaksatt vatten?

När somrarna blir allt varmare blir experternas varningar när det gäller höga temperaturer allt kraftigare. De råder oss att skydda oss från solen, inte träna under de hetaste tiderna på dagen och att hålla oss svala och dricka mycket vatten.

Vi alla är medvetna om att vi bör dricka ungefär två liter vatten om dagen, vilket fastställts av hälsomyndigheterna. Uttorkning kan leda till allvarliga metaboliska och funktionella störningar.

Det bästa sättet att återställa vätskebalansen är att dricka vatten. Men för många är det svårt att dricka rätt mängd eftersom de tycker att vatten är smaklöst och inte särskilt gott. Därmed kan smaksatt vatten vara ett bra alternativ.

Det finns en stor konsumtion av andra typer av drycker såsom läsk, juice och energidrycker. Enligt en matkonsumtionsrapport konsumerade människor över 2.100 miljoner läskedrycker år 2017, i genomsnitt cirka 49 liter per person varje år.

Problemet är den stora mängden tillsatt socker som de flesta vanligtvis innehåller. Många experter varnar på grund av dryckernas höga innehåll av raffinerade sockerarter och de faror de utgör för vår hälsa. Därför måste vi vara särskilt uppmärksamma på att minska konsumtionen av dessa drycker.

Läs även: Gör dina egna naturliga energidrycker

Fördelarna med smaksatt vatten

Smaksatt vatten med naturliga ingredienser såsom frukt är idealiska för att återfukta kroppen. Genom att dricka dem undviker du konsumtion av sockerhaltiga läskedrycker.

När vi pratar om smaksatt vatten menar vi antingen infusionsvatten eller vatten blandat med frukt, grönsaker och kryddor. I detta fall pratar vi alltså om en dryck som är lika hälsosam som vanligt vatten.

Smaksatt vatten är ett bra alternativ för att dricka något mer smakfullt, roligt och varierat. Och inte bara det, det minskar även konsumtionen av sockerhaltiga läskedrycker. Det beror på att vi väljer andra drycker som inte är skadliga för vår hälsa och som dessutom är välsmakande.

Att tänka på

Smaksatt vatten har fått en plats på marknaden för människor som är hälsomedvetna och känner till vikten av korrekt näring för välbefinnande.

Vatten och frukt är en väldigt hälsosam kombination. Men inte allt smaksatt vatten på marknaden är vad de utger sig för att vara, så var försiktig när du väljer.

Sockerinnehåll

Om du analyserar etiketterna på kommersiellt smaksatt vatten kommer du snart inse att de flesta innehåller socker eller andra sötningsmedel.

På grund av detta är några av dem mer som läsk än vatten. Detta beror på den höga sockerhalten. Vissa överskrider till och med den gräns som WHO har fastställt i en enda burk.

Även om du tror att du köper en hälsosam dryck, lägger du i själva verket till en massa socker i din kost.

En lång lista med ingredienser

Som du redan vet är vatten tillsammans med frukt eller grönsaker de perfekta ingredienserna för smaksatt vatten. Men ingredienslistan kan vara väldigt lång i kommersiella drycker. Bortsett från socker och sötningsmedel kan de innehålla koncentrerade fruktjuicer, konstgjorda aromer, surhetsreglerande medel, konserveringsmedel och till och med färgämnen.

Detta är ganska långt ifrån vad som är acceptabelt för en dryck som ska vara lika hälsosam som vatten.

Växter, vitaminer och mineraler

Så det vi letar efter i smaksatt vatten är en dryck som återställer vätskebalansen och fyller på med förlorade mineraler. Och, med undantag för några mycket speciella förhållanden, bör vatten inte ge oss andra näringsämnen som vi kan få genom mat.

Tänk på att läsa etiketterna väldigt noggrant. Låt dig inte förföras av ord som energi, detox och balans. Kom ihåg att dryckens funktion ska vara att återfukta.

För att njuta av växters medicinska egenskaper kan du gå till specialställen där de kan ge dig personliga råd.

Gör smaksatt vatten hemma

Smaksatt vatten.

Smaksatt vatten som du gör hemma är hälsosamt och perfekt för att kyla ner dig under sommaren. Se dock till att endast använda ingredienser såsom frukt, grönsaker och kryddor.

Om du gör smaksatt vatten hemma ansvarar du själv för kvaliteten på ingredienserna du använder.

Var innovativ och experimentera med många ingredienser. Det vill säga, prova nya kryddor och dra nytta av de frukter och grönsaker du redan har hemma.

Följ dessa tre grundläggande regler för hälsosamt och uppfriskande smaksatt vatten som du kan njuta av året om. Du kommer ha massor med fantastiska drycker att erbjuda dina vänner och gäster!

1. Vatten som huvudingrediens

Huvudingrediensen i ditt smaksatta vatten bör givetvis vara vatten. Men du kan också välja bubbelvatten om du föredrar det. Lägg bara till det i slutet av processen. När du förbereder drycken, låt den stå i minst 12 timmar innan du dricker den så att den blir mer smakrik. Du kan lägga till isbitar innan du serverar den för att bibehålla svalkan.

2. Använd vilken frukt du vill när du gör eget smaksatt vatten

Du kan använda lime, citron, apelsin, ananas, mango, jordgubbar eller vilken annan frukt som helst i ditt smaksatta vatten. Skär frukten i bitar och lägg dem i en stor burk. Ju mindre bitar desto bättre. Krossa saftiga frukter såsom jordgubbar, hallon eller blåbär för att frigöra mer saft och aromer. Du kan också använda gurkor, morötter och selleri för intressanta kombinationer.

3. Lägg till kryddor och färska örter

Kryddor och färska örter passar bra tillsammans med frukt och ger extra friskhet och smak. Skär färska örter såsom mynta, basilika, salvia, persilja och blanda dem direkt med frukterna. Med kryddor som kanel, kardemumma, kryddnejlikor eller ingefära kan du göra en infusion och tillsätta den till frukten när den fortfarande är varm.

Ser du hur lätt det är att göra eget smaksatt vatten? Som du ser är dessa alternativ ett bra sätt att få i dig vätska så länge du har koll på ingredienserna för att säkerställa kvaliteten. I framtiden bör du hålla dig borta från kommersiella drycker eftersom de innehåller mycket socker och tillsatser.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • European Food Safety Authority . Panel sobre productos dietéticos y alergias (NDA). Opinión Científica sobre los valores dietéticos de referencia para el agua. Revista EFSA 2010; 8(3):1459.
  • España. Real Decreto Ley 15/1992. Reglamento Técnico Sanitario de Elaboración, Circulación y Venta de Bebidas Refrescantes. BOE (27-1-1992).
  • Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Informe del Consumo de Alimentación en España 2017. Madrid 2018.
  • Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. Blackwell Publishing Inc. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.