De 13 farligaste virusen för människor

De 13 farligaste virusen för människor
Maryel Alvarado Nieto

Skriven och verifierad av läkare Maryel Alvarado Nieto.

Senaste uppdateringen: 11 januari, 2023

Virus är den främsta orsaken till infektioner i världen. De orsakar en mängd olika kliniska bilder och producerar olika grader av sjukdom. Dessa små partiklar anses vara intracellulära parasiter eftersom det enda sättet för dem att replikera är att använda maskineriet hos cellerna de invaderar. Det finns ett brett utbud av dem och de är för många att lista här, så nedan ska vi fokusera på de farligaste virusen för människor.

Som sagt, det är viktigt att komma ihåg att definitionen av fara inte kan reduceras till hög dödlighet i infektioner, utan måste också inkludera de virus som är förknippade med allvarliga följdsjukdomar hos människor. Av denna anledning kommer vi att gruppera dessa smittämnen efter i vilken form de orsakar sjukdomar.

Medfödda infektioner: De farligaste virusen under graviditeten

Vissa infektioner anses vara farliga under graviditeten eftersom de stör den normala utvecklingen av fostret. Likaså innebär överföring under förlossningen en risk för den nyfödda.

Därför är god prenatal kontroll nödvändig för att upptäcka dem. Bland orsakerna till dessa infektioner finns virus som är ansvariga för följande:

  • Missfall och spontan abort
  • Fosterdöd
  • För tidig förlossning
  • Låg födelsevikt
  • Medfödda missbildningar

Forskningslitteraturen grupperar vanligtvis dessa infektioner under akronymen TORCH (toxoplasmos, andra agenter, rubellavirus och herpes), vilket inkluderar de främsta orsakerna till neonatal smittsam sjukdom. Sökandet efter TORCH-infektioner är vanligt för att fastställa förekomsten av dessa patogener genom en serologi under graviditeten.

1. Rubellaviruset (röda hund)

Medfödd röda hund är ett allvarligt tillstånd som går att förebygga där det nyfödda barnet har defekter i olika organ. Bland de vanligaste ändringarna beskrivs följande:

  • Dövhet
  • Mikrocefali
  • Mikroftalmi
  • Medfödd grå starr
  • Hjärtavvikelser

Den främsta riskfaktorn är att modern är infekterad med röda hundvirus under graviditetens första trimester. Infektion i senare skeden av fosterutvecklingen anses dock inte ofarlig.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Vad är bakterier och virus, och var finns de?

2. Cytomegalovirus (CMV)

Även om CMV är den främsta orsaken till medfödd infektion, beror dess effekter på graviditetsåldern vid vilken infektionen inträffar. Det anses vara farligt under graviditeten eftersom det kan leda till utveckling av betydande neurologiska underskott.

Dessa inkluderar följande:

  • Olika grader av hörselnedsättning
  • Försenad psykomotorisk utveckling
  • Synstörningar
  • Cerebral pares
  • Epilepsi
Citomegalovirus.
Modern kan överföra cytomegalovirus till fostret, vilket är den allvarligaste formen av presentation.

3. Herpes simplex, bland de farligaste virusen för nyfödda

Medfödd herpes simplex-infektion är sällsynt, men den kliniska bilden den ger anses vara allvarlig. Den nyfödda infekteras vanligtvis genom födelsekanalen och utvecklar de karakteristiska lesionerna dagarna efter födseln.

Mer än hälften av de spädbarn som exponeras för herpes simplex har neurologisk inblandning till följd av infektion i centrala nervsystemet, medan det i andra fall kan finnas en spridd bild. Insättandet av antiviral behandling har visat sig minska dödligheten i samband med denna medfödda infektion.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 7 intressanta sätt att stärka immunförsvaret

De farligaste virusen som orsakar infektioner som kan vara dödliga

Det finns också virusinfektioner som är förknippade med hög dödlighet – det vill säga att deras överföring kan anses nästan synonymt med döden. Dessa sjukdomar är dock ganska sällsynta, eftersom de inte motsvarar mänskliga infektioner.

Eftersom de geografiska spridningsområdena är väl avgränsade och det går att ta förebyggande åtgärder, kan man minska smittrisken. Ändå finns det fortfarande populationer som är sårbara för dessa dödliga virus.

4. Rabies

Rabies är en viral hjärninflammation hos vissa djur som överförs till människor genom kontakt med det sjuka djurets saliv. Detta sker vanligtvis genom bett.

Detta virus är spritt över hela världen, men de flesta fallen förekommer i Afrika och Asien. De huvudsakliga smittodjuren för dessa farliga virus är fladdermöss och rävar, men det är vanligare att hundar och katter sprider det till människor.

Rabies anses ha en dödlighetsrisk på nära 100 %. Men en profylax efter exponering kan minska dödligheten, vilket gör det till en sjukdom som går att förebygga.

Det är viktigt att notera att när neurologiska symtom börjar uppstå finns det nästan ingen chans till förbättring. Å andra sidan förhindrar systematisk vaccination av husdjur att de smittas.

5. Ebola

Ett annat virus som inte har mänskligt ursprung är ebola, som orsakar en allvarlig sjukdom med en klinisk bild och efterföljande multiorgansvikt som leder till att 50 % av patienterna dör. Denna virussjukdom kännetecknas av gastrointestinal inblandning och ligger bakom flera utbrott i Afrika.

Efterföljande undersökningar har kunnat fastställa det första fallet av infektion i de flesta av dessa utbrott. Det är dock inte fastställt vilken som var den ursprungliga smittokällan som orsakade utbrotten.

farliga virus: Ebola
Sökandet efter ett vaccin mot ebola fortskrider, men det finns inte alltid tillräckliga medel för sådan forskning.

6. Marburgviruset: ett av de farligaste virusen

Liksom ebola tillhör Marburgviruset filovirusfamiljen och ger en liknande bild av mag-tarmkanalen. Den dödlighet som beskrivs för dessa patienter är dock så hög som i 90 % av fallen.

Flera vaccinprototyper befinner sig för närvarande i olika stadier av forskning och är avsedda att ge immunitet mot dessa typer av virus. Även om resultaten verkar lovande behövs ytterligare studier.

Kroniska virusinfektioner i samband med utveckling av cancer

Det finns vissa virus där, trots att de orsakar underdiagnostiserade infektioner, det finns vetenskapliga bevis för att de är kopplade till utvecklingen av cancer. I vissa fall är mekanismerna genom vilka dessa virus anses vara cancerframkallande inte fullständigt beskrivna, men sambandet har visats.

7. Humant papillomvirus (HPV)

HPV är den vanligaste sexuellt överförbara infektionen i världen. Det finns mer än 170 olika genotyper av detta virus, varav några orsakar könsvårtor.

Andra tenderar dock att gå obemärkt förbi eftersom de inte ger uppenbara kliniska manifestationer. Men bland den senare gruppen finns det flera serotyper involverade i utvecklingen av livmoderhalscancer.

Bland dessa utmärker sig typerna 16 och 18, eftersom de är de vanligast förekommande i cervixcancerprekursorlesioner. Det är viktigt att betona att HPV-infektion, eftersom den är en sexuellt överförbar infektion, går att förebygga genom barriärmetoder och vaccin.

Likaså är tidig upptäckt av cellförändringar som tyder på infektion möjlig genom periodisk cytologi.

Vi tror att du också kan tycka att den här artikeln är intressant: Clea Shearer övervann cancer: Hur identifierades och behandlades den i tid?

8. Hepatit B och C: Varför anses de vara bland de farligaste virusen?

Hepatit B- och C-virus anses för sin del också vara sexuellt överförbara infektioner. Båda är inblandade i utvecklingen av hepatocellulärt karcinom, som är den fjärde vanligaste orsaken till cancerdödsfall i världen.

Det är viktigt att komma ihåg att det finns vaccinationsscheman som effektivt förhindrar en hepatit B-infektion. Likaså finns det idag också antiviral terapi som kan förhindra progression till cirros vid kroniska hepatit C-infektioner, och därmed minska förekomsten av utvecklingen av detta karcinom.

de farligaste virusen som påverkar levern
Cirros är ett post-infektionsstadium som kan leda till levercancer.

9. Coronavirusfamiljen: Orsaker till globala varningar

Även om coronavirus har varit känt för att orsaka milda sjukdomar hos människor sedan 1970-talet, är det också sant att de under 2000-talet har varit ansvariga för vissa epidemiologiska varningar över hela världen. 2002 dök SARS-CoV-1 upp och orsakade allvarligt akut respiratoriskt syndrom (SARS), som drabbade nästan 10 000 personer i 32 olika länder.

Sedan, 2012, uppstod MERS-CoV i Saudiarabien och infekterade mer än 2 500 människor i 27 länder. Och sedan 2019 dök SARS-CoV-2 upp i Kina, viruset bakom sjukdomen som kallas COVID-19, med hög överföring genom luftvägssekret.

På grund av den höga spridningstakten spred sig sjukdomen snabbt till alla kontinenter och förklarades som en pandemi i mars 2020.

Andra farliga virus

Flera virus har förmågan att framkalla febersjukdomar, som vanligtvis följs av en fas som kännetecknas av uppkomsten av blödningar. Hos dessa patienter är behandlingen vanligtvis stödjande, med åtgärder som syftar till att förhindra smittspridning till andra.

Dessa virus inkluderar följande:

  • Krim-Kongovirus (CCHF): Detta är en sjukdom som orsakas av ett nairovirus, vars huvudsakliga överföringsform är bett av en infekterad fästing. Dödligheten för CCHF varierar från 3 % till 30 %.
  • Guanaritovirus: Detta orsakar venezuelansk hemorragisk feber, en sjukdom som är endemisk i centrala delar av landet och associerad med en dödlighet på upp till 30 %.
  • Boliviansk hemorragisk feber: Detta orsakas av Machupoviruset. Dess bärare är en gnagare och detta virus påverkar populationer i norra Bolivia. Dess dödlighet når 20 %.
  • Junínvirus: Detta virus orsakar argentinsk hemorragisk feber och är vanligt förekommande på landsbygden i Argentina. Det är förknippat med en dödlighet som varierar mellan 10 % och 20 %.

Vaccination kan eliminera risken för virus

Det bästa exemplet för att fortsätta utföra immuniseringsprogram är en nu utrotad virusinfektion: smittkoppor. Detta virus har under århundraden lett till förödande effekter på utsatta befolkningar, vilket lett till olika grader av följdsjukdomar hos överlevande.

Men tack vare vaccinutveckling och massimmuniseringsprotokoll utrotades mänskliga smittkoppor 1980. Kan vi upprepa historien med något av dessa virus som är fortsatt farliga för människor?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cofre, F.; Delpiano, L.; Labrana, Y.; Reyes, A.; Sandovaly, A.; Izquierdo, G.; Síndrome de TORCH: enfoque racional del diagnóstico y tratamiento Pre y Postnatal. Recomendaciones del Comité Consultivo de Infecciones Neonatales Sociedad Chilena de Infectología; Revista Chilena de Infectología; 33 (2): 191 – 216; 2016.
  • Collados, R.; Casado, J.; Infección Congénita por Citomegalovirus: la Gran Desconocida; Medicina de Familia SEMERGEN; 37 (10): 549 – 553; 2011.
  • Domarus, A.; Farreras, P.; Rozman, C.; Cardelach, F.; Nicolás, J; Cervera, R.; Farreras Rozman. Medicina Interna; 19na Edición; Elsevier; 2020.
  • Frantchez, V.; Medina, J; Rabia: 99.9% Mortal, 100% Prevenible; Revista Médica del Uruguay; 34 (3): 164 – 171; 2018.
  • Jacob, S.; Crozier, I.; Fischer, W.; Hewlett, A.; Kraft, C.; de la Vega, M.; Soka, M.; Wahl, V.; Griffiths, A.; Bollinger, L.; Kuhn, J.; Ebola Virus Disease; Nature Reviews Disease Primers; 6 (13); 2020.
  • Mandell, J.; Dolin, R. Blaser, M.; Enfermedades Infecciosas. Principios y Práctica; Octava Edición; Elsevier Sanders; 2015.
  • Melcon, Mario O., Manuel J. Somoza, and Carlos Mario Melcon. “Fiebre hemorrágica argentina: complicaciones neurológicas.” Neurología Argentina 14.1 (2022): 13-25.
  • Poot, M.; Reyes, B.; Torres, M.; Virus Rabia: ¿Sentencia de Muerte?; Universidad Autónoma de Yucatán; Brain Awareness Week; 2019.
  • Pyle, Jesse D., and Sean PJ Whelan. “Isolation of reconstructed functional ribonucleoprotein complexes of Machupo virus.” Journal of virology 95.22 (2021): e01054-21.
  • Sampedro, A.; Aliaga, L.; Mazuela, P.; Rodríguez, J.; Diagnóstico de Infección Congénita; Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica; 29 (Suplemento 5): 15 – 20; 2011.
  • Solano, A.; Solano, A.; Gamboa, C.; Actualización de Prevención y Detección de Cáncer de Cérvix; Revista Médica Sinergia; 5 (3): e395; 2020.
  • Zapata, L.; Prevención y Eliminación del Síndrome de Rubeola Congénita; Revista de Obstetricia y Ginecología de Venezuela; 66 (3); 2006.
  • Zhao, F.; He, Y.; Lu, H.; Marburg Virus Disease: A Deadly Rare Virus is Coming; BioScience Trends; 16 (4): 312 – 316; 2022.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.