De 3 huvudsakliga fördelarna med sardiner

Sardiner är en så kallad fet fisk. De innehåller ett antal näringsämnen som är mycket fördelaktiga för hälsan på medellång sikt. Lär dig mer om de tre huvudfördelarna med sardiner i den här artikeln!
De 3 huvudsakliga fördelarna med sardiner
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Fisk är en mycket viktig del av vårt näringsintag. Fisk erbjuder viktiga näringsämnen för vävnadsbildning och för fysiologiska reaktioner som äger rum i vår kropp. Idag ska vi därför prata om de viktigaste fördelarna med sardiner så att du vet varför det är en bra idé att inkludera denna fisk i din kost.

De tre främsta fördelarna med sardiner

Innan vi börjar vill vi att upprepa det viktiga faktum att sardiner är en så kallad fet fisk. En av de viktigaste egenskaperna hos dessa livsmedel är deras höga lipidinnehåll. De har alltså ett högre energivärde jämfört med andra, mindre feta sorter, såsom torsk och sej.

Sardiner är verkligen en rekommenderad fisk att äta. De är en del av den så kallade Medelhavskosten, en av de kostplaner som är mest rekommenderade av nutritionister. Nedan följer de tre viktigaste fördelarna med sardiner.

1. Friska och starka muskler

Sardiner innehåller en betydande mängd proteiner med ett högt biologiskt värde. Detta innebär att de har en stor andel essentiella aminosyror och är mycket lättsmälta.

Enligt en studie publicerad i tidskriften Nutrition Research är proteiner viktiga när man försöker undvika utvecklingen av sjukdomar med muskelatrofi.

Därför är rekommendationen att konsumera minst 1,2 gram protein per kilo kroppsvikt varje dag för stillasittande vuxna. Detta minskar risken för att förlora mager muskelmassa, något som är förknippat med sämre hälsa.

Proteiner är dock inte det enda elementet i sardiner som kan förbättra dina musklers funktion. De innehåller också omega-3-fettsyror. Detta näringsämne har visat sig bevara den magra vävnadens hälsa, vilket förhindrar uppkomsten av dysfunktioner och katabolism.

fördelarna med sardiner
Sardiner är en typ av fet fisk med högt proteininnehåll.

Läs den här artikeln för att lära dig mer: 5 symptom på brist på omega 3 och 6 du borde känna till

Fördelar med sardiner för förhindra benskörhet

Osteoporos är en av de vanligaste sjukdomarna hos kvinnor som har gått igenom klimakteriet. Denna sjukdom orsakar en gradvis minskning av bentätheten, vilket ökar risken för frakturer och försämrar livskvaliteten.

För att förhindra utvecklingen av denna sjukdom är det viktigt att regelbundet få i sig kalcium. Den goda nyheten är att sardiner (särskilt med ben i) innehåller stora mängder av detta mikronäringsämne. Enligt en studie som publicerats i tidskriften Maturitas kan ett regelbundet intag av kalcium minska förekomsten av osteoporos hos vuxna kvinnor.

Vi rekommenderar därför starkt att du regelbundet inkluderar sardiner i din kost. Men när du äter dem, se till att du också äter de små benen. Endast det stora benet vid ryggraden bör man ta bort eftersom det kan vara lite svårt att svälja på grund av sin storlek.

Vi tror att du kommer att gilla den här artikeln: Fiskoljans fördelar från fem olika perspektiv

3. Sardiner förbättrar den kardiovaskulära hälsan

Vi har redan nämnt att sardiner innehåller omättade fettsyror. Nutritionister har visat en tydlig koppling mellan intaget av dessa lipider och en minskning av risken för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar. Av denna anledning rekommenderar vi att du inkluderar fet fisk i dina måltider minst två gånger i veckan.

Fettinnehållet i vår kost är också relaterat till en sänkning av blodtrycket, vilket är viktigt för patienter med högt blodtryck eller risk för det. Detta är också fallet för dem som är i riskzonen för att utveckla kärlsjukdomar.

Utöver detta har sardiner en stark konkurrensfördel gentemot andra större arter av fet fisk eftersom de knappt innehåller några tungmetaller. Det finns därför ingen övertygande anledning att begränsa intaget eller att utesluta dem från kosten för känsliga patienter, såsom gravida kvinnor.

fördelarna med sardiner
Sardiner har lågt innehåll av tungmetaller, så konsumtion kan rekommenderas även i speciella situationer, såsom graviditet.

Dra nytta av fördelarna med sardiner i din kost

Som du har sett medför sardiner stora fördelar för vår hälsa på grund av deras ovanligt rika näringsinnehåll. De bör vara en del av vår regelbundna kost. De är också så små att risken för ett stort intag av tungmetaller är minimal.

Om du lider av hjärt- och kärlproblem eller vill minska risken för att utveckla benskörhet rekommenderar vi att du ökar ditt intag. Dessutom är intaget avgörande när det gäller idrottare eftersom det hjälper till att upprätthålla benmassa och muskelfunktion.

Slutligen vill vi påpeka att du bör vara försiktig med hur du tillagar dina sardiner. Det är viktigt att inte steka dem för hårt, eftersom lipiderna vid alltför höga temperaturer kan bli omvandlade till transfetter, som är skadliga för vår hälsa.

Det är alltid bäst att tillaga dem vid låga temperaturer, i ugnen eller på grillen. De kan också köpas på burk.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Naseeb MA., Volpe SL., Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res, 2017. 40: 1-20.
  • Jeromson S., Gallagher IJ., Galloway SDR., Hamilton DL., Omega 3 fatty acids and skeletal muscle health. Mar Drugs, 2015. 13 (11): 6977-7004.
  • Cano A., Chedraui P., Goulis DG., Lopes P., et al., Calcium in the prevention of postmenopausal osteoporosis: EMAS clinical guide. Maturitas, 2018. 107: 7-12.
  • Bernadot, Dan. Nutrición para deportistas de alto nivel. Editorial HISPANO EUROPEA, 2016.
  • Hernández Triana, Manuel. “Recomendaciones nutricionales para adultos con sobrepeso corporal.” Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas 27.2 (2008): 0-0.
  • Raimann, Ximena, et al. “Mercurio en pescados y su importancia en la salud.” Revista médica de Chile 142.9 (2014): 1174-1180.
  • Abdelhamid AS., Brown TJ., Brainard JS., Biswas P., et al., Omega 3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.