Betydelsen av kalcium för idrottare

Kalcium är ett viktigt mineral, särskilt för idrottare, eftersom det är en viktig del i överföringen av nervimpulser och därmed direkt påverkar vår atletiska prestation.
Betydelsen av kalcium för idrottare
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Ett lågt kalciumintag i idrottsutövares kost kan öka risken för ben- och muskelskador. Detta ämne är nämligen är viktigt att förhindra kramper och bibehålla optimal prestanda. Läs mer om betydelsen av kalcium för idrottare nedan.

Kalcium är ett viktigt mineral, särskilt för idrottare, eftersom det är involverat i överföringen av nervimpulser och därmed direkt påverkar den atletiska prestationen.

Detta näringsämne är ansvarigt för att depolarisera neuronerna, vilket tillåter passage av de elektriska strömmarna som senare kommer att innervera muskelvävnaden och orsaka en sammandragning.

Ett misslyckande i aktiveringen av kalciumkanaler är kopplat till uppkomsten av utmattning. Denna situation kan komma sig av ackumulering av avfallsmetaboliter i vävnaderna eller från förlust av detta mineral genom svett.

Vilka funktioner har kalcium och varför är det viktigt i idrottares kost? Fortsätt läsa för att få svar på dessa frågor och mer.

Kalcium är en del av skelettet

Detta mineral är viktigt i en idrottsutövares kost eftersom det är en del av skelettets sammansättning. Faktum är att människokroppen innehåller mycket av det.

Ett korrekt intag av detta näringsämne, tillsammans med frekvent exponering för sol, minskar risken för benfraktur i vuxen ålder, enligt en artikel publicerad i tidskriften JAMA.

Det är av denna anledning som ett korrekt intag av livsmedel med detta mineral minimerar problemen förknippade med benhälsa. Ett korrekt intag av kalcium är avgörande för idrottare, särskilt för dem vars aktiviteter involverar direktkontakt och stötar.

Ett par gående ben.
Kalcium spelar en viktig roll i idrottares kost eftersom det bidrar till att upprätthålla optimal benhälsa.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 9 signaler som visar på kalciumbrist i kroppen

Kalcium är viktigt för idrottare efter som det är inblandat i utmattning

Kalcium är också ett av mineralerna som är involverat i att upprätthålla elektrolytbalansen. På grund av detta kan en minskning av dess nivåer leda till uppkomsten av utmattning och till och med till kramper och muskelsmärtor.

Det rekommenderas därför att du tar en mineralsalttablett innan du påbörjar ett långt träningspass för att kompensera för de elektrolytförluster som uppstår när du svettas.

Som du kan se är övervakning av elektrolytbalansen ett av de mest effektiva sätten att undvika kraftiga sänkningar i prestanda. Detta visar en publikation i den vetenskapliga tidskriften Materia Socio-Medica.

Nervimpulser är beroende av kalcium

Effektiviteten av överföringen av nervimpulser beror på kalcium. Dessutom kan depolarisering av neuronerna inte ske utan detta mineral. Om det inte finns tillräckliga nivåer av kalcium blir det omöjligt för kroppen att generera den potential som behövs för att leda de elektriska signalerna genom axonerna. Följaktligen når signalen inte muskelvävnaderna och vävnadssammandragningen är inte möjlig.

Det måste dock förekomma en hög nivå av utmattning för att nå denna extrema nivå, eller alternativt måste nivåerna av kalcium i kroppen vara för låga. Detta är sällsynt, förutom i fall av extrem uttorkning.

Kalcium för idrottare

Den goda nyheten är att det finns rikligt med kalcium i de flesta vanliga kostplaner. Detta på grund av att det finns i de flesta mejeriprodukter och många olika grönsaker.

Tänk på att det finns vissa ämnen som begränsar absorptionen av kalcium, som fytater. Motsatt finns det också vitaminer som kan öka biotillgängligheten av kalcium. Detta är fallet med vitamin D, vars endogena syntes beror på solexponering.

Vissa livsmedel, som fet fisk och ägg, kan också ge detta vitamin, om än i låga mängder.

Olika mejeriprodukter.
Mejeriprodukter har en betydande kalciumhalt. Du behöver dock komplettera ditt intag av dessa med D-vitaminkällor.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Bered kalciumrika drycker för att motverka osteoporos

Kalcium är ett viktigt mineral för idrottare

Kalcium är ett viktigt mineral av alla dessa ovan nämnda skäl. Det är lätt att hitta i naturen och i delar av människokroppen.

Att säkerställa rätt nivåer av detta näringsämne hjälper till att förhindra uppkomsten av muskelkramper och utmattningsprocesser. Det är också ansvarigt för att säkerställa överföringen av nervimpulser.

Slutligen kan en brist på detta mineral leda till uppkomsten av kroniska och komplexa tillstånd. Av denna anledning måste du se till att få i dig det samt tillräckligt med D-vitamin, från de allra första levnadsåren.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Zhao JG., Zeng XT., Wang J., Liu L., Association between calcium or vitamin D supplementation and fracture incidence in community dwelling older adults: a systematic review and meta analysis. JAMA, 2017. 318 (24): 2466-2482.
  • Jahic D., Begic E., Exercise associated muscle cramp doubts about the cause. Mater Sociomed, 2018. 30 (1): 67-69.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.