Att följa Atkinsdieten: Allt du behöver veta

Atkins-dieten skapades på 1960-talet av en kardiolog. Den bygger främst på att begränsa kolhydratintaget och prioritera en konsumtion av proteiner och fetter.
Att följa Atkinsdieten: Allt du behöver veta
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Atkinsdieten är en kostmodell som syftar till att begränsa kolhydratintaget så mycket som möjligt. Även om det finns flera fördelar med att följa Atkinsdieten, har denna diet också sina risker. I den här artikeln berättar vi mer om vad den består av och vilka aspekter du bör fokusera på.

Atkinsdieten skapades på 1960-talet av en kardiolog vid namn Robert Atkins. Den bygger främst på att begränsa kolhydratintaget och prioriterar konsumtionen av proteiner och fetter.

Detta kostmönster lovar inte bara att du kommer att gå ner i vikt, utan också en minskad risk att drabbas av någon typ av hjärt- och kärlsjukdom.

Vikten av att begränsa kolhydrater i kosten

Denna läkare, baserat på vetenskapliga artiklar, hävdade att högt kolhydratintag var relaterat till övervikt och till uppkomsten av sjukdomar på medellång sikt. Ett exempel här är diabetes, som också banar vägen för utvecklingen av andra, svårare patologier.

Även om denna typ av hälsoproblem är starkt förknippad med konsumtion av enkla sockerarter, avrådde denna kardiolog också intag av fullkornsprodukter. Dessa har en betydande mängd fiber. Nuförtiden rekommenderar läkare att man tar tillskott av fibrer när man följer denna typ av diet för att möta behoven av detta näringsämne.

En tallrik med kyckling.
I denna typ av diet föreslår läkare att begränsa kolhydrater och istället välja mer protein- och fettkällor.

Du behöver inte räkna kalorier med Atkinsdieten

Ett annat huvuddrag i denna diet är att den inte fokuserar på kaloribalansen. Eftersom fetter och kolhydrater spelar en viktig roll för att främja mättnad, antog den här läkaren att det är svårt att överskrida det dagliga energibehovet genom att bara äta dessa makronäringsämnen.

Av denna anledning föreslog läkaren att man endast räknar kolhydrater. Eftersom grönsaker och frukter innehåller en viss mängd sockerarter i sin sammansättning, utarbetade läkaren ett system för att räkna kolhydraterna i dem för att inte överskrida de rekommenderade maxvärdena.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Din hjärna på en lågkolhydratdiet: Tankar och känslor

Träning är viktigt

Atkins förlitar sig också på regelbunden träning för att komplettera kosten. Han menar att regelbunden träning är en av de bästa metoderna för att kontrollera kroppsvikten. Detta påstående stöds också av vetenskaplig litteratur.

Dieten rekommenderar inte någon specifik typ av träning. Men numer vet vi att styrketräning som bygger muskler kan ha en betydande inverkan på den dagliga kaloriförbrukningen. Det är alltså en effektiv metod för att gå ner i vikt och undvika att gå upp i vikt på medellång och lång sikt.

Risker med att följa Atkinsdieten

Eftersom denna kostplan innebär en så strikt begränsning av kolhydrater kan det föra med sig en rad biverkningar. I de tidiga stadierna av dieten, när kroppen börjar gå in i ketos, kan följande symptom uppstå:

  • Huvudvärk
  • Svaghet
  • Yrsel
  • Förstoppning
  • Trötthet

För de flesta lättar dessa symptom med tiden. Ett stort antal individer kan dock inte övervinna dessa biverkningar. Ketogena dieter rekommenderas inte för personer som lider av dessa effekter.

Att följa Atkinsdieten innebär ketogen kost
Atkinsdieten är inte lämplig för alla. Dessutom kan den orsaka vissa biverkningar.

Hälsofördelar med att följa Atkinsdieten

Vi vet idag att ketogena dieter som begränsar intaget av kolhydrater kan ge hälsofördelar. Läkare rekommenderar dem till exempel i fall av refraktär epilepsi, eftersom denna typ av diet hjälper till att minska antalet anfall i mer än 50% av fallen.

Dessutom kan Atkins-dieten hos friska människor hjälpa till att förhindra utvecklingen av typ 2-diabetes och andra problem i samband med övervikt. Det har inte bevisats vetenskapligt att en kost med lågt innehåll av kolhydrater ger en större viktminskning än en kost med låg fetthalt, så länge som kaloribalansen är likartad.

Men för många människor är det lättare att följa en plan som begränsar sockerintaget. Detta gör att de kan vara mindre noggranna med att räkna mängden mat de kan äta. Detta är ett plus för att reglera aptit och mättnadsmekanismen.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Effektiv diet för att minska det onda kolesterolet

Avslutande tankar om Atkinsdieten

Atkinsdieten är baserad på kolhydratrestriktioner och ger vissa hälsofördelar på medellång och lång sikt. Trots detta klarar inte alla människor att anpassa sig till denna kostplan på grund av de biverkningar som uppstår under de första dagarna.

I vilket fall som helst rekommenderar specialister regelbunden träning tillsammans med kosten för att maximera viktminskningen och förbättra kroppssammansättningen.

Trots detta måste vi konstatera att en varierad, balanserad och välstrukturerad kost kan vara minst lika effektiv för att gå ner i vikt och främja hälsan utan behov av restriktioner. Genom att bara begränsa intaget av vissa livsmedel kan vi uppnå stora fördelar för vår kroppsvikt och hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Stephenson EJ., Smiles W., Hawley JA., The relationship between exercise, nutrition and type 2 diabetes. Med Sport Sci, 2014. 60: 1-10.
  • Swift DL., McGee JE., Earnest CP., Carlisle E., Nygard M., Johannsen NM., The effects of exercise and physical activity on weight los and maintenance. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (2): 206-213.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.