Varför ska man äta ett päron om dagen?
Päron är otvivelaktigt en av de mest fördelaktiga och nyttigaste frukterna som finns – en skattgömma av uppfriskande egenskaper som du inte ska missa. Så varför inte äta ett päron om dagen? Du kommer inte ångra det.
Röda, gröna, gula… det finns massor av olika sorters päron och alla är de mycket nyttiga. De är en utsökt källa för vatten, fibrer, vitaminer och mineraler. De är utmärkta för varje familjemedlem och passar perfekt som ingredienser i bakverk och frukostjuicer. Låt oss dock ta en titt på några av fördelarna du kan dra nytta av genom att äta ett päron om dagen.
Fördelarna hos päron
- Denna frukt innehåller vitamin A, B, C och E, folsyra, fibrer, kalium, mineralsalter, socker, jod, järn och kalcium. Det är perfekta vitamintillskott för att starta dagen med, vilket är anledningen till varför de ofta rekommenderas som en oersättlig frukt till frukosten.
- Det är antibakteriella. Tack vare deras tanniner och kaffesyra skyddar de kroppen från olika infektioner och sjukdomar.
- De bekämpar fria radikaler. Det är välkänt att fria radikaler är skadliga substanser som attackerar celler och orsakar åldrande. De är väldigt rika i antioxidanter, vilket gör dem perfekta för att hålla sig ung. Det är även en fantastisk källa för vitamin C – de består till nästan 13% av den – såväl som vitamin K.
- Vårdar hjärtat. De reglerar blodcirkulationen och förebygger stroke. Päron innehåller stora mängder fibrer, vilket hjälper till att eliminera biliära salter och att reducera det så kallade dåliga kolesterolet. Flera studier har visat att ett päron om dagen minskar chansen för att drabbas av stroke med upp till 50%.
- Förebygger cancer. Deras höga innehåll av antioxidanter tillsammans med vitamin C, fibrer och folsyra gör dem perfekta för cellkonstruktion. Detta gör dem i sin tur till utmärkta beskyddare mot flera typer av cancer. Många studier talar faktiskt om att päron hjälper till att rensa bort cancerogena kemikalier som ansamlas i grovtarmen. Päron är dessutom fantastiska medlare för kvinnor i klimakteriet och skyddar dem mot bröstcancer.
- Lindrar förstoppning. Tack vare deras höga fiberinnehåll och avgiftande egenskaper så är päron ett mycket bra sätt att främja hälsosamma tarmar och skydda deras flora. Detta förebygger dagar då det är extra svårt att gå på toaletten.
- Reglerar dålig matsmältning. Om du ofta lider av problem med matsmältningen där du känner dig uppsvullen, tung och gasig så ska du inte tveka att dricka ett glas päronjuice eller äta ett helt päron. Det innehåller pektin, vilket är väldigt bra för att förebygga effekterna av tung matsmältning.
Recept för päronjuice
Päron kan hittas året runt, men allt hänger på typen av päron. Enligt specialister är de dock bäst från juni till februari. Om det är möjligt för dig att komma över några stycken till ett bra pris så föreslår vi att du äter ett om dagen. Ät dem färska, som gelé, ugnsbakade eller i en frukostjuice. Vi kommer ge dig ett enkelt och nyttigt recept för en mycket bra juice att starta dagen med.
Vad behöver du?
- Två päron
- Ett halv glas vatten
- En tesked honung
- Några stänk citronsaft
Hur man förbereder den
Först tvättar och skalar du de två päronen. Skär dem sedan på hälften och kör dem i en mixer. När juicen är klar blandar du den med vatten så att den inte är för tjock. Lägg till några droppar citronsaft och en matsked honung som sötningsmedel. Lägg till en iskub för att få den riktigt frisk och utsökt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- de Oliveira, M. C., Sichieri, R., & Venturim Mozzer, R. (2008). A low-energy-dense diet adding fruit reduces weight and energy intake in women. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2008.03.001
- Fernandez, M. L., Lin, E. C. K., Trejo, A., & McNamara, D. J. (1992). Prickly pear (Opuntia sp.) pectin reverses low density lipoprotein receptor suppression induced by a hypercholesterolemic diet in guinea pigs. Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1093/jn/122.12.2330
- Zhao, Y., Wu, P., Wang, Y., & Feng, H. (2013). Different approaches for selenium biofortification of pear-jujube (Zizyphus jujuba M. cv. Lizao) and associated effects on fruit quality. Journal of Food, Agriculture and Environment.