Upptäckt och behandling av okulär toxoplasmos

Upptäckt och behandling av okulär toxoplasmos

Senaste uppdateringen: 28 september, 2021

Okulär toxoplasmos kan leda till suddig syn, känslighet för ljus, och smärta i ögonen. Att diagnostisera det kan dock vara komplicerat, och i dagens artikel ska vi förklara varför.

Okulär toxoplasmos är en sjukdom som orsakas av parasiten Toxoplasma gondii. Det är en mycket vanlig infektion, som drabbar cirka 500 miljoner människor runt om i världen. Men det är inte alla smittade som utvecklar denna patologi, som bara påverkar ögonen.

Människor med symptom eller konsekvenser av okulär toxoplasmos har antingen ett försvagat immunförsvar, eller så har det förvärvat infektionen före födseln i sin mors livmoder. Tyvärr är deras ögontillstånd ofta svårt att upptäcka, och utvecklas ofta till suddig syn och till och med blindhet.

Vad är okulär toxoplasmos?

För att förstå okulär toxoplasmos, måste vi först förklara hur denna parasitinfektion uppstår. Toxoplasma gondii förökar sig och lever hos katter. De utsöndrar dessutom vissa bakterier.

Detta är dock bara en av formerna för smitta. De flesta smittas emellertid på grund av att parasiten också ofta finns i mat som frukt, grönsaker, kött, mejeriprodukter och även vatten. Som du förstår kan vem som helst få infektionen vid intag av en förorenad, okokt produkt.

Gravida kvinnor som kommer i kontakt med toxoplasma kan också överföra det till sitt barn. Detta beror på att bakterierna kan ta sig igenom moderkakan och nå fostret.

Faktum är att det senare fallet är det som oftast associeras med okulär toxoplasmos. Hur allvarliga fosterskadorna blir beror på i vilket stadium av graviditeten kontakten uppstår. Till exempel är den första trimestern förknippad med den högsta risken för missbildningar och komplikationer.

Toxoplasma är en parasit som orsakar toxoplasmos i alla dess typer, inklusive den okulära.
Toxoplasma är en parasit som orsakar toxoplasmos i alla dess typer, blad annat okulär toxoplasmos

Du kanske är intresserad av råd för att skydda ögonen under sommaren

Orsaker

Infektionen är vanligtvis asymptomatisk till en början. Återaktivering kan dock ske efter en viss tid, vilket kan leda till en ögonskada som ger ett ärr, som vanligtvis inte märks.

När infektionen återaktiveras börjar de specifika symptomen på okulär toxoplasmos dyka upp. Detta händer när parasiten stannar i näthinnan – den del av ögat som tar emot bilden som ögat ser. Det gör att näthinnan blir inflammerad (denna process kallas retinit) vilket i sin tur äventyrar synen.

En studie publicerad i Society of Ophthalmology säger att återkommande okulär toxoplasmos är den vanligaste typen. Det kan dock också förekomma i samband med AIDS eller under kontinuerlig behandling med kortikosteroider eller immunhämmande medel.

Upptäckt av okulär toxoplasmos

Diagnosen av okulär toxoplasmos kan vara mycket komplex, och läkare bör utvärdera den på klinisk basis – det vill säga observera ögonskadorna. Detta beror på att de tillgängliga testerna bara kan bekräfta om man har varit i kontakt med parasiten eller inte.

Till exempel serologiska tester, som gör det möjligt för läkaren att se om det finns antikroppar mot infektionen, indikerar bara om personen någon gång har haft infektionen. Men, som vi nämnde tidigare, så finns det många som har haft det men som inte utvecklat okulär toxoplasmos.

Vad en ögonläkare direkt observerar är en fokal skada på näthinnan tillsammans med ett ärr som också påverkar åderhinnan – ett annat membran som är en del av ögat.

Laboratorietester kan hjälpa till att ställa diagnosen, men bekräftar den inte. Därför är det viktigt att en specialist utför en noggrann ögonundersökning för att inte missa de nästan osynliga tecknen.

En blodserologi för toxoplasmos är en indikation på kontakt med parasiten men bekräftar inte sjukdom.
En blodserologi för toxoplasmos är en indikation på kontakt med parasiten men bekräftar inte sjukdom.

Behandling av okulär toxoplasmos

Okulär toxoplasmos orsakar suddig syn, ögonsmärta och ljuskänslighet. I vissa fall kan det till och med orsaka blindhet. Tyvärr finns det fortfarande ingen behandling för att läka eventuella skador.

Behandlingen hjälper till att förhindra spridningen av näthinneskador samt ytterligare återfall. Den hindrar parasiten från att föröka sig och spridas, tack vare kombinationen av antiparasitika som pyrimetamin och sulfadiazin (avregistrerat i Sverige).

Dessutom lägger man ofta till metylprednison, en kortikosteroid som hjälper till att minska inflammationen. Man brukar också ordinera folsyratillskott, för att motverka biverkningar av pyrimetaminet.

Förhindra skador

Det mest effektiva sättet att undvika okulär toxoplasmos är att vidta förebyggande åtgärder mot det. Läkare rekommenderar att man tillagar all mat ordentligt för att undvika smitta. Dessutom måste man lägga stor vikt vid korrekt katthygien kring gravida kvinnor.

Slutligen, kom ihåg att du måste rådfråga en läkare om du märker av några symtom. Att snabbt hitta skador kan hjälpa till att förhindra att ögonskadorna sprids.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.