Upptäck fördelarna med kronärtskocksvatten

Utöver att främja viktnedgång kan kronärtskocksvatten förbättra funktionen hos din lever, vilket gör det mycket fördelaktigt för personer med leverproblem.
Upptäck fördelarna med kronärtskocksvatten

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Kronärtskockor är grönsaker med ett mycket högt innehåll av vitaminer, mineraler och antioxidanter som är utmärkta för din hälsa. De har alltid ansetts vara en medicinsk växt och är ett av de mest kompletta livsmedlem från en näringssynvinkel. Ett av de enklaste sätten att dra nytta av dem är i form av kronärtskocksvatten.

Det har visat sig att dessa till utseendet märkliga grönsaker har gott om fibrer, kolhydrater, protein och mindre mängder essentiella fettsyror. Tack vare detta har fler och fler under de senaste åren valt att äta kronärtskockor, framförallt för att komplettera dieter för viktnedgång.

En annan fördel med kronärtskockor är att de är naturligt avgiftande, så när du äter dem möjliggör du utrensningen av skadliga gifter som kan ändra den normala funktionen hos din kropps organ.

I dagens artikel vill vi dela med oss av några hälsosamma fördelar med kronärtskockor, framförallt fördelarna med kronärtskocksvatten, såväl som lära dig hur du gör det så att du kan njuta av det till fullo.

Minska blodsockernivåerna

Blodsocker

En av de huvudsakliga beståndsdelarna i kronärtskockor är insulin – en kolhydrat som metaboliseras väldigt långsamt i kroppen och hjälper till att omvandla socker till energi. Därför är kronärtskockor till hjälp för patienter som lider av typ 2-diabetes.

Kontrollera kolesterolnivåerna

Det höga innehållet av fibrer, vitamin C och fytosteroler i kronärtskockor kan minska nivåerna av dåligt kolesterol samtidigt som bildningen av bra kolesterol främjas. Utöver detta innehåller de cynarin – en substans som stimulerar utsöndringen av galla för att hjälpa matsmältningen av fetter och förebygga att de ansamlas i kroppen.

Kronärtskockor innehåller dessutom flavonoider, som bekämpar inflammation och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Främjar avlägsnandet av urinsyra

Fotsmärta

Linol- och kaffesyra hjälper till att minska nivåerna av puriner i blodomloppet, vilket i sin tur förbättrar cirkulationen och möjliggör avlägsnandet av urinsyra. Det fungerar som ett kraftfullt vätskedrivande medel genom att ta bort överflödiga vätskor i vävnaden och bekämpa symtomen från inflammationssjukdomar, såsom gikt och artrit.

Förbättra leverhälsan

Eftersom de underlättar nedbrytningen av fetter kan kronärtskockor skydda din lever och förbättra dess generella funktion. De är faktiskt speciellt rekommenderade för personer som lider av cirros och andra leverproblem.

När du dricker kronärtskocksvatten främjar det leverns återhämtning och tillhandahåller de viktiga näringsämnen som detta organ behöver för att återställa sig självt.

Underlätta matsmältningen

Matsmältning

Tack vare fibrerna och vattnet i kronärtskockor förbättras också din matsmältning. Att konsumera kronärtskocka stödjer din kropps absorption av näringsämnen och lindrar vanliga åkommor, såsom muskelsträckningar och obalanserat pH.

De bekämpar förstoppning genom att främja regelbundna tarmrörelser, och även om det kan verka motsägande är kronärtskockor faktiskt även en bra kur mot diarré.

Hur gör man kronärtskocksvatten?

Kronärtskockor

Trots att du kan hitta massor av recept för att tillaga och äta kronärtskockor är ett av de bästa sätten att dra nytta av fördelarna genom att bereda en form av te. Det bibehåller de flesta av de fördelaktiga egenskaperna och har framförallt få kalorier.

Det viktigaste är att du måste välja friska kronärtskockor – lägg märke till storleken, bladen och knopparna, som bör vara väldefinierade och väldigt gröna.

Ingredienser

Beredning

 • Tvätta kronärtskockorna noggrant, ta bort stjälkarna och skär av ändarna
 • Lägg dem i vattnet och koka i 15 minuter
 • Ta bort från värmen och låt stå övertäckt

Hur man dricker det

 • Drick en kopp kronärtskocksvatten innan du äter frukost och lunch
 • Gör det i tre veckor i sträck eller längre om du vill
 • Du kan dricka kronärtskocksvatten varmt eller kylt
 • Om du föredrar att bereda det i förväg kan du förvara det i kylskåpet i upp till en vecka

Glöm inte!

 • Personer som är hyperkänsliga mot kronärtskockor bör vara försiktiga när de dricker kronärtskocksvatten.
 • Det är inte rekommenderat för personer med någon form av blockering eller problem med gallblåsan.
 • Drick inte för mycket; det kan leda till gaser.
 • Om du tar läkemedel är det en bra idé att först tala med din läkare, för att utesluta eventuella bieffekter.

När du lägger till kronärtskocksvatten i din diet och följer rekommendationerna ovan kan det förbättra din hälsa samtidigt som du går ner i vikt. Självklart måste du komma ihåg att effekterna inte är omedelbara, så du måste kontinuerligt dricka det för att se och känna skillnaderna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lattanzio, V., Kroon, P. A., Linsalata, V., & Cardinali, A. (2009). Globe artichoke: A functional food and source of nutraceutical ingredients. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2009.01.002
  • Llorach, R., Espín, J. C., Tomás-Barberán, F. A., & Ferreres, F. (2002). Artichoke (Cynara scolymus L.) Byproducts as a potential source of health-promoting antioxidant phenolics. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf0200570
  • Ceccarelli, N., Curadi, M., Picciarelli, P., Martelloni, L., Sbrana, C., & Giovannetti, M. (2010). Globe artichoke as a functional food. Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1007/s12349-010-0021-z

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.