Sockerrör: en söt växt med en hel del näring

Sockerrör: en söt växt med en hel del näring
Maria Patricia Pinero Corredor

Skriven och verifierad av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Senaste uppdateringen: 19 april, 2023

För många är sockerrör en jordbruksprodukt som representerar den väsentliga råvaran i produktionen av det mest populära och mest använda naturliga sötningsmedlet: bordssocker. Sockerrör innehåller dock faktiskt en hel del näring utöver sitt sockerinnehåll.

Förutom att vara den huvudsakliga råvaran för att göra raffinerat vitt socker och andra typer av sötningsmedel, som panela eller farinsocker, ger det också några fördelar som få av oss känner till. Även i matlagning är det en klassisk ingrediens i olika recept.

Häng med för att lära dig om dess näringsvärde och egenskaperna som gör det till ett livsmedel med stora hälsofördelar.

Vad är sockerrör?

Sockerrör är en gröda med en vedartad stam som tillhör gräsfamiljen och kan bli upp till 5 meter hög. Dess vetenskapliga namn är Saccharum officinarum L. Man använder sockerrör för att framställa bordssocker.

Den kommer ursprungligen från Nya Guinea och började därifrån kultiveras för odling i Sydostasien och västra Indien. Den kom till Spanien på 800-talet och på 1400-talet spreds den till Amerika. Idag odlar människor sockerrör i många tropiska och subtropiska länder runt om i världen.

Stammen kan konsumeras skalad eller pressad till saft. Den innehåller en del näringsämnen som bidrar till vår hälsa. Det är en gröda som är populär att odla eftersom den är billig, livskraftig, ekologisk och självförsörjande.

Typer av sockerrör

Det finns fyra olika sorters sockerrör:

  1. Cristalina: denna kan bli upp till 6 meter i höjd. Den har mörka blad omgivna av ett lager av vitaktiga strån. Den är jämfört med de andra sorterna mer motståndskraftig mot extrema förhållanden, men är svårare att odla.
  2. Veteada: den har ett randigt utseende i rött, violett och gult. Den är mindre än den föregående och kan bli cirka 3,5 meter. Den är mycket motståndskraftig mot kyla.
  3. Criolla: denna variant är extremt saftig och har en av de högsta sackaroskoncentrationerna.
  4. Violet: den har fått sitt namn tack vare färgen på stjälkarna och dess blad har en intensiv grön färg. Den tål låga temperaturer bra och är mindre saftig än de föregående.
Bordssocker är det vanligaste sötningsmedlet i världen.
Bordssocker är det vanligaste sötningsmedlet i världen.

Vilken näring finns i sockerrör?

Den kemiska sammansättningen av sockerrör har utvärderats av en grupp agronomer, som fann att den är rik på kolhydrater, vilka utgör 56 % av växten. Av dessa är 28 % olösliga kostfibrer, såsom cellulosa, hemicellulosa och lignin.

Den andra hälften av kolhydraterna är enkla sockerarter, vilket gör det till en av de största energikällorna bland livsmedel. Dess proteinvärde är dock lågt, med ett innehåll på 1,4 %.

Å andra sidan utvinns flera biprodukter ur sockerrör och var och en har olika näringsvärde. Vi ska därför titta närmare på komponenterna i sockerrörsjuice, bagasse och panela.

Sockerrörsjuice

Sockerrörsjuice är trögflytande, ogenomskinlig och mörknar i färgen efter extraktion. Detta beror på en kemisk reaktion mellan proteinerna i juicen och dess sockerarter.

Bruna eller mörkgröna föreningar som kallas melanoidiner bildas. Från juicen kan man erhålla sackaroskristaller, från vilka man framställer bordssocker.

Dess näringsvärde kännetecknas av en hög halt av helt fasta ämnen (mellan 15 till 20 %), varav 80 % är sackaros. Det är därför lättsmält och anses nära 4 gånger mer energirikt än flingor.

En annan grupp experter som utvärderade C-vitaminhalten i juicen efter pastörisering fann att den låg kvar på 47 milligram per 100 milliliter sockerrörsjuice. Detta anses viktigt på grund av de positiva hälsoeffekterna av vitamin C.

Panela

Panela är en fast produkt som man erhåller genom att koncentrera sockret som finns i sockerrörsjuice. Därför innehåller det en hög andel sackaros på värden upp till 80 %. Det innehåller också 15 % fruktos.

Detta innebär att panela är väldigt energitätt, med 350 kalorier per 100 gram. Detta är dock fortfarande lägre än raffinerat socker, vilket innehåller runt 400 kalorier.

Bagasse

Även om bagasse är en biprodukt som erhålls från extraktion av sockerrörsjuice och inte direkt konsumeras av befolkningen, gör närvaron av vissa komponenter och bioaktiva ämnen detta intressant som tillsats i olika produkter.

Till exempel är bagasse en källa till olösliga fibrer, såsom cellulosa, hemicellulosa och lignin. Dessa utgör mellan 20 och 45 % av hela produkten.

Dessutom är mineralvärdet 2,5 %, och inkluderar kalcium, magnesium, kalium och järn. Proteininnehållet ligger på 2,4 %.

Sockerrörets egenskaper

Egenskaperna hos sockerrör beror på dess näringsvärde och närvaron av vissa aktiva komponenter, såsom följande:

Näring i sockerrör: Det är en källa till antioxidanter

Både sockerrörsjuice och bagasse tillhandahåller en mängd olika bioaktiva ämnen som fungerar som antioxidanter, som kan hämma eller fördröja oxidation i kroppen genom att blockera fria radikaler.

Bagasse innehåller antocyaniner, flavonoider och polyfenoler som har studerats för deras antioxidativa verkan. De har antimutagena och möjligen cancermotverkande effekter.

Sockerrörsjuice innehåller dessutom en hög andel C-vitamin, flavonoider och kanelsyror. Ett glas sockerrörsjuice innehåller 40 milligram fenolföreningar, vilket är en viktig källa till antioxidanter i kosten.

En grupp forskare som mätte polyfenoler i olika varianter av sockerrörsjuice visade att alla kunde skydda mot strålningsinducerade DNA-skador. Studien visade också på juicens förmåga att rensa bort fria radikaler och hämma lipidperoxidation.

Dessutom hjälper C-vitamin till med underhåll av kollagen, avgiftning av levern och förebyggande av vissa typer av cancer och hjärt-kärlsjukdomar.

Näring i sockerrör: En god mängd kostfiber

Det finns också studier på inkluderandet av kostfiber från sockerrörsbagasse i utvecklingen av nya livsmedel. Vissa tekniska processer har gjort det möjligt att förbättra dess funktionella egenskaper. Vi vet att cellulosa och hemicellulosa kan kontrollera blodsockret och riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar.

Det kan förbättra idrottsprestation

Sockerrörsjuice är en naturlig dryck som enligt vissa studier kan öka blodsockernivån under och efter träning. Detta jämfört med vanligt vatten och sportdrycker.

Dessutom fanns det i studien inga skillnader mellan sockerrörsjuice och andra drycker gällande träningstid, hjärtfrekvens och plasmavolym. Slutsatsen är att du kan använda den för alla sorters fysiska aktiviteter.

Idrottare kan använda sockerrörsbaserade drycker om de utför intensiv träning.
Du kan med fördel dricka sockerrörsbaserade drycker när du utför intensiv träning.

Näring i sockerrör: Att tugga sockerrör kan ha en kariesmotverkande effekt

Kosten är en av de viktigaste faktorerna som kan förhindra karies. En hälsosam kost är nära relaterad till främjandet av god munhälsa.

Det har observerats att barn som bor i sockerrörsodlingsområden och som tuggar sockerrör som en kostvana löper nästan 50 % mindre risk att drabbas av karies. Barn som inte har denna vana uppvisar större tandhälsoproblem.

Möjliga antibakteriella och antivirala profylaktiska effekter av sockerrör

Vissa studier visar att sockerrörsjuice har en profylaktisk effekt, och främjar resistens mot bakteriella infektioner och virusinfektioner. Studien utfördes på en grupp möss som fick sockerrörsjuice efter exponering för rabiesviruset.

Kontrollgruppen fick endast destillerat vatten. De som fick sockerrörsjuice överlevde, medan resten av mössen dog.

Således drog forskarna slutsatsen att extrakt av sockerrörsjuice har en profylaktisk effekt. Det hindrar patogener från att föröka sig.

Dessa studier har inte utförts på människor.

Hur konsumerar man sockerrör?

Utan tvekan är det bästa sättet att konsumera sockerrör genom dess juice. För att få ett glas på 2,5 dl, skala cirka 6 stycken sockerrör och ta bort den hårdaste yttre delen. Lägg dem sedan i en juicepress som klarar sockerrör, pressa, sila och avnjut.

Glöm dock inte att trots fördelarna med sockerrörsjuice, innehåller de stora mängder socker och kalorier. Så vår rekommendation är att endast dricka detta med stor måtta, speciellt om du försöker följa en lågkaloridiet för att behålla eller gå ner i vikt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.